Cataif cu brânză! Iată un desert oriental la fel de faimos ca
baclavaua: a ajuns in Romania pe filieră turco-greacă și are toate
şansele să îi cucerească pe toţi membrii familiei. Iar dacă reţeta sa
este îmbogăţită cu brânză şi fistic sau nucă, încântarea celor care
primesc o porţie de cataif va fi şi mai mare!
|
Cataif cu brânză, un desert oriental ce cucerește toată familia |
Ingrediente:
Compoziţie:
500 de grame de brânză dulce de vaci sau
ricotta,
150 de grame de brânză telemea,
2 pachete de fidea specială
pentru cataif (care se poate găsi la magazinele/raioanele din
supermarket cu produse orientale) sau fidea foarte subţire pentru supă –
adică 400 sau 500 de grame – ,
300 de grame de unt,
100 de grame de
fistic măcinat sau nucă.
Sirop:
300 de grame de zahăr,
400 de ml de apă,
zeama de la o jumătate de lămâie şi coaja de la o lămâie întreagă,
4
esenţe de vanilie.
Mod de preparare:
Compoziţia:
Punem untul într-o
crăticioară şi-l topim la bain-marie.
După ce s-a făcut lichid (atenţie,
să nu fiarbă!), îl turnăm într-un castron mai mare în care am pus deja
fideaua şi pe care am mărunţit-o cu ajutorul unei furculiţe sau chiar cu
mâna.
Untul fierbinte trebuie să acopere cât mai mult din fidea, iar
pentru a fi siguri de acest lucru îl amestecăm foarte bine.
Într-o tavă
emailată sau din sticlă termorezistentă, cu dimensiunea aproximativă de
34 cm/24 cm şi cu pereţii mai înalţi, punem pe fund jumătate din tăiţeii
înmuiaţi în unt, având grijă să acopere perfect toată suprafaţa tăvii.
Vă puteţi folosi de mână pentru a-i apăsa în tavă şi pentru a crea un
strat compact.
Deasupra acestui strat se adaugă uniform brânza dulce, peste care se
presară telemeaua rasă, după care se aşază fisticul sau nuca măcinată şi
restul de tăiţei, presând din nou cu mâna pentru acoperirea completă a
stratului de brânză.
Se introduce tava în cuptorul încălzit în prealabil
la 175 de grade şi se lasă la copt pentru aproximativ 30 de minute,
respectiv până când stratul superior s-a rumenit frumos.
Siropul:
Zahărul se pune împreună cu apa la fiert pe
aragaz, într-o crăticioară, şi, după ce se topeşte, se pune zeama de la
lămâie şi se mai lasă încă zece minute să fiarbă, până se îngroaşă.
La
final se adaugă coaja de lămâie şi esenţele de vanilie.
Când fideaua din
cuptor a căpătat o culoare rumenă, se scoate tava şi se toarnă siropul
de zahăr peste tot, având grijă să se repartizeze uniform şi să acopere
toţi tăiţeii.
Tava se reintroduce în cuptorul stins şi se mai lasă la
cald încă 10-15 minute.
Cataif cu brânză.
Sfat-uri:
In locul combinaţiei de
brânză dulce – brânză telemea se poate folosi cu succes mozzarella.
Pentru un plus de aromă se poate adăuga în siropul de zahăr nişte apă de
trandafiri, care conferă un parfum aparte întregii prăjituri.
Iar dacă
vă doriţi o prăjitură mai dulce, creșteți cantitatea de zahăr din sirop.
Pentru design, cataiful se poate servi alături de o linguriţă de
smântână dulce sau de mascarpone.
Poftă bună!
Cataiful este o reţetă
turcească, prima dată inventată şi preparată pe vremea Imperiului
Otoman. Acest desert oriental a fost importat în bucătăria românească de
bucătarii fanarioţi. Am pregătit 3 reţete de cataif cu brânză, cataif
cu frişcă şi cataif cu nucă. În unele oraşe ale ţării se poate găsi
cataif de cumpărat din tăiţei, care se decongelează şi se foloseşte în
loc de fidea.
Cataif Reţetă
recommended by Mgid
Mgid
RTBS Offer
Prețul implanturilor dentare în 2022 vă poate surprinde
află mai multe→
Cataif Reţetă
1. Cataif cu Frişcă şi Cremă de Vanilie
Ingrediente:
• 500 g de fidea fină
• 500 g de frişcă
• 400 g de zahăr
• esenţă de rom
• zahăr vanilat
Ingrediente pentru crema de vanilie:
• 400 ml de lapte
• 125 g de zahăr
• 2 ouă
• 3 linguri de unt
• coajă de lămâie sau portocală
• amidon
Mod de preparare:
Cataif cu Nucă şi Frişcă
Cataif cu Nucă şi Frişcă
-Se tapezează tava de copt cu unt (margarină(
– Se pune un strat subţire de fidea (beţişoarele trebuie să fie
paralele)
– Se dă la cuptor 10-15 minute la foc mic până se rumeneşte un pic
– Separat, se prepară siropul din apă şi zahăr, esenţă de rom şi zabhăr
vanilat, puse la fiert
– Se toarnă aşa fierbinte peste fideaua din tavă
– Se dă din nou la cuptor 20 de minute
– Separat, se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele, amidonul,
ouăle bătute înainte, zahărul, untul şi coaja de lămâie sau portocală
– Această compoziţie se pune pe baie de abur până se leagă bine
– Se taie blatul de fidea şi se pune crema astfel obţinută pe primul
rând de blat
– Deasupra se pune celălalt rând de blat şi frişca
2. Cataif cu Brânză
Ingrediente:
• 500 g de fidea
• 6 ouă
• 2 ceşti de lapte
• 2 ceşti de brânză feta
• o ceaşcă de brânză gouda
• o jumătate de ceaşcă de brânză roquefort
• o ceaşcă de smântână
• o jumătate de ceaşcă de unt şi o jumătate de ceaşcă de margarină
• sare şi piper după gust
Mod de preparare
– Se rade brânza fulgi mari şi se amestecă cu 3 ouă
– Se pune sarea şi piperul
– Se unge o tavă cu unt şi se pune jumătate din cantitatea de fidea
– Deasupra se pune margarina şi compoziţa de brânză
– Se pune apoi cealaltă cantitate de fidea şi apoi untul topit
– Se bat celelalte 3 ouă cu laptele cu smântâna şi se toarnă peste
compoziţia din tavă
– Se dă o oră la frigider, apoi se dă la cuptor 40 de minute, sau până
se face auriu
3. Cataif cu Nucă şi Frişcă
Ingrediente:
• 400 g de fidea
• 200 g de nuci (fistic)
• 300 ml de lapte
• un pachet de unt
• 2 plicuri de praf de frişcă
• o linguriţă de scorţişoară
• coaja şi zeama de la o lămâie
Mod de preparare
– Se pune untul la topit pe bain-marie
– În tava de copt, se aşează un rând de fidea
– Deasupra se toarnă untul topit şi se acoperă bine toată suprafaţa
– Acesta este blatul de cataif care se introduce la cuptor 10-20 de
minute, până fideaua se rumeneşte puţin
– Se pregăteşte siropul din 600 ml de apă şi 300 g de zahăr, care se
pune într-un vas pe foc
– Se amestecă până se topeşte zahărul, apoi se adaugă coaja şi zeama de
la o lămâie
– Se lasă la fiert 20-30 de minute, până se leagă bine, ca la dulceaţă
– Siropul astfel pregătit se toarnă fierbinte peste blatul de cataif
scos din cuptor
– Se lasă câteva ore ca siropul să pătrundă bine fideaua, pentru a o
înmuia bine
– Este de preferabil ca blatul să se lase la însiropat toată noaptea
– După ce a absorbit bine siropul, cataiful se taie în jumătate, ca un
tort
– Se amestecă nuca măcinată cu scorţişoara şi se întinde pe prima
jumătate de blat
– Se aşează cealaltă bucată de blat şi deasupra se pune frişca preparată
Sursa: https://lataifas.ro/retete-naturiste/17286/cataif-cu-branza-frisca-sau-nuca-retete-deosebite/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.