Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Asa
cum stim, conform traditiei, preparatele din carne de miel (ciorba,
drobul, friptura, stufatul), ouale rosii, cozonacul si pasca nu trebuie
sa lipseasca de pe mesele romanilor in zilele de Paste. Daca despre retetele de pasca
am discutat deja, intr-un articol anterior, ne-am gandit sa impartasim
astazi cateva trucuri pentru prepararea celor mai gustoase retete de
drob:
Ingredientele necesare:
- organe de miel (ficat, inima, plamani, rinichi);
- 6 oua proaspete;
- 3 oua fierte, tari, fara coaja;
- 100 g de ulei;
- 4 legaturi usturoi verde;
- 4 legaturi ceapa verde;
- 2 legaturi patrunjel;
- 2 legaturi marar;
- 3 linguri ulei;
- 1 prapur miel sau pesmet;
- sare si piper.
Mod de preparare:
Mai intai, taie organele in bucati mai mari si pune-le la fiert, timp de 40-45 de minute. In acest timp, poti toca marunt ceapa verde, usturoiul, verdeturile pentru a le avea deja pregatite. Dupa ce carnea s-a fiert bine, poti stinge focul si poti lasa organele sa se raceasca. Intre timp, incepe sa calesti ceapa verde si usturoiul, folosind o tigaie potrivita, in care ai pus cele patru linguri de ulei. Adauga putina sare si lasa tigaia pe foc timp de zece minute, pana cand verdeturile devin moi si usor transparente. Separat, incepe sa tai carnea, in cubulete mici si pune-le intr-un bol incapator. Bate, apoi, ouale si pune-le in bol, impreuna cu organele. Adauga ceapa si usturoiul calite, patrunjelul si mararul tocate marunt, apoi sarea, piperul si amesteca bine pana cand ingredientele se omogenizeaza complet. Cand compozitia este gata, poti pregati tava pentru copt. Tapeteaza fundul tavii cu prapurul de miel pe care l-ai spalat deja in mai multe ape. Asaza-l astfel incat sa ramana marginile in afara tavii. Toarna amestecul obtinut in tava tapetata, pune, din loc in loc, cele trei oua fierte, fara coaja, si integreaza-le in compozitie, astfel incat sa ramana intregi si sa fie acoperite uniform de compozitie. Acopera drobul cu marginile ramase de la prapur si pune tava in cuptor preincalzit, la foc mediu. Lasa drobul la copt, timp de aproximativ 40-50 de minute. La final, daca observi ca in tava este prea multa grasime ramasa de la prapur, o poti scurge.
Mai intai, taie organele in bucati mai mari si pune-le la fiert, timp de 40-45 de minute. In acest timp, poti toca marunt ceapa verde, usturoiul, verdeturile pentru a le avea deja pregatite. Dupa ce carnea s-a fiert bine, poti stinge focul si poti lasa organele sa se raceasca. Intre timp, incepe sa calesti ceapa verde si usturoiul, folosind o tigaie potrivita, in care ai pus cele patru linguri de ulei. Adauga putina sare si lasa tigaia pe foc timp de zece minute, pana cand verdeturile devin moi si usor transparente. Separat, incepe sa tai carnea, in cubulete mici si pune-le intr-un bol incapator. Bate, apoi, ouale si pune-le in bol, impreuna cu organele. Adauga ceapa si usturoiul calite, patrunjelul si mararul tocate marunt, apoi sarea, piperul si amesteca bine pana cand ingredientele se omogenizeaza complet. Cand compozitia este gata, poti pregati tava pentru copt. Tapeteaza fundul tavii cu prapurul de miel pe care l-ai spalat deja in mai multe ape. Asaza-l astfel incat sa ramana marginile in afara tavii. Toarna amestecul obtinut in tava tapetata, pune, din loc in loc, cele trei oua fierte, fara coaja, si integreaza-le in compozitie, astfel incat sa ramana intregi si sa fie acoperite uniform de compozitie. Acopera drobul cu marginile ramase de la prapur si pune tava in cuptor preincalzit, la foc mediu. Lasa drobul la copt, timp de aproximativ 40-50 de minute. La final, daca observi ca in tava este prea multa grasime ramasa de la prapur, o poti scurge.
Reteta de drob de porc, pui sau vitel
Pentru ca nu toata lumea agreeaza gustul de carne de miel, exista alte „solutii salvatoare”, cum sunt retetele de drop din pui, porc sau vita. In cazul acestor retete, se folosesc, in locul organelor de miel, 500 g sau 1 kg de ficat de porc, pui sau vitel, in functie de preferinte. Iata, in continuare, mai multe detalii.Ingredientele necesare:
- 1 kg ficat de pui / 1 kg ficat de porc/ 1200 g ficat de vitel;
- 1 kg de inimi si de pipote de pui/ 700 g de inimi de porc si 200 g fleica/ 200 g inima de vitel, 100 g rinichi, 300 g plaman de vitel;
- 8 oua;
- 1 legatura patrunjel;
- 1 legatura marar;
- 2 legaturi ceapa verde;
- 3 cepe mari;
- sare si piper.
Mod de preparare:
In primul rand, pune la foc mediul pipotele si inimile, pana cand acestea devin moi. Intre timp, poti pregati ficatul. Intr-o tava potrivita, pune o ceasca de ulei (aproximativ 100 ml), adauga peste el bucatile de ficat si lasa-le sa se caleasca aproximativ 10-15 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca. Indicat este sa nu pui sare, pentru ca este posibil ca ficatul sa se intareasca si sa isi piarda textura aceea moale, frageda. Cu ajutorul unei palete, scoate bucatile de carne, iar in uleiul ramas poti cali ceapa tocata marunt. Adauga putina sare, deoarece aceasta impiedica ceapa sa se arda. Toaca, apoi, ceapa verde si pune-o in tigaie, peste ceapa, si lasa-le sa se caleasca pana cand devin moi. Tot cu ajutorul unei palete, scoate ingredientele din tigaie si lasa-le la racit. Intre timp, incepe sa tai marunt verdeturile, iar bucatile de ficat, inimile si pipotele taie-le cubulete. Acum, intr-un bol suficient de mare, pune toate maruntaiele si verdeturile deja taiate. Peste ele, adauga cinci oua batute cat sa se omogenizeze. Adauga ceapa calita si amesteca toate ingredientele cat mai bine. Optional, in cazul in care ti se pare ca nu se leaga foarte bine compozitia, poti pune si doua linguri de faina. Continua sa amesteci, adaugand, in final, sare si piper dupa gust. Dupa ce ai amestecat bine toate ingredientele, poti pregati tava. Tapeteaza fundul unei tavi cu putin ulei si o foaie de copt si pune jumatate din compozitie. In mijlocul ei, in tava, poti incorpora trei oua fierte sau poti alege sa faci trei „cuiburi” separate, in care sa pui cate un ou crud, ca si cand l-ai pune in tigaie pentru prajit. Adauga, apoi, cealalta jumatate de amestec, acoperind uniform cele trei oua si pune, apoi, tava in cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu. Acum drobul este gata, il poti taia imediat cum acesta se raceste si il poti servi alaturi de salata verde si ridichi.
In primul rand, pune la foc mediul pipotele si inimile, pana cand acestea devin moi. Intre timp, poti pregati ficatul. Intr-o tava potrivita, pune o ceasca de ulei (aproximativ 100 ml), adauga peste el bucatile de ficat si lasa-le sa se caleasca aproximativ 10-15 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca. Indicat este sa nu pui sare, pentru ca este posibil ca ficatul sa se intareasca si sa isi piarda textura aceea moale, frageda. Cu ajutorul unei palete, scoate bucatile de carne, iar in uleiul ramas poti cali ceapa tocata marunt. Adauga putina sare, deoarece aceasta impiedica ceapa sa se arda. Toaca, apoi, ceapa verde si pune-o in tigaie, peste ceapa, si lasa-le sa se caleasca pana cand devin moi. Tot cu ajutorul unei palete, scoate ingredientele din tigaie si lasa-le la racit. Intre timp, incepe sa tai marunt verdeturile, iar bucatile de ficat, inimile si pipotele taie-le cubulete. Acum, intr-un bol suficient de mare, pune toate maruntaiele si verdeturile deja taiate. Peste ele, adauga cinci oua batute cat sa se omogenizeze. Adauga ceapa calita si amesteca toate ingredientele cat mai bine. Optional, in cazul in care ti se pare ca nu se leaga foarte bine compozitia, poti pune si doua linguri de faina. Continua sa amesteci, adaugand, in final, sare si piper dupa gust. Dupa ce ai amestecat bine toate ingredientele, poti pregati tava. Tapeteaza fundul unei tavi cu putin ulei si o foaie de copt si pune jumatate din compozitie. In mijlocul ei, in tava, poti incorpora trei oua fierte sau poti alege sa faci trei „cuiburi” separate, in care sa pui cate un ou crud, ca si cand l-ai pune in tigaie pentru prajit. Adauga, apoi, cealalta jumatate de amestec, acoperind uniform cele trei oua si pune, apoi, tava in cuptor pentru 40 de minute, la foc mediu. Acum drobul este gata, il poti taia imediat cum acesta se raceste si il poti servi alaturi de salata verde si ridichi.
Reteta de drob vegetarian cu ciuperci
Daca esti vegetarian sau vrei sa incerci o reteta mai usoara, dar la fel de gustoasa ca cea clasica, poti incerca drobul cu ciuperci. Cu siguranta, nu te va dezamagi.Ingredientele necesare:
- 450 g ciuperci pleurotus;
- 450 g ciuperci champignon;
- 3 oua;
- 50 g faina de naut;
- 2 legaturi marar;
- 2 legaturi patrunjel;
- 2 legaturi usturoi verde;
- 2 legaturi ceapa verde;
- 2 morcovi;
- ½ lingurita cimbru uscat;
- sare si piper.
Mod de preparare:
Pentru inceput, poti spala ciupercile si le poti lasa la scurs pe un servet de bucatarie, cateva minute. Apoi, toaca marunt ciupercile, ceapa si usturoiul si da pe razatoare morcovul. Intr-o tigaie mare sau chiar un wok de ceramica, mai intai caleste usturoiul, ceapa si morcovul, la foc potrivit, timp de 4-5 minute. Adauga, apoi, ciupercile pentru a fi calite si lasa-le pe foc cinci minute pentru a se evapora sucul ramas de la ele. Aceasta compozitie pune-o intr-o strecuratoare pentru a lasa sa se scurga zeama ramasa. In acest timp, poti toca marunt patrunjelul si mararul. Dupa ce sosul s-a scurs si compozitia s-a racit, poti adauga peste ea verdeturile, cimbrul uscat, oule batute si faina de naut. Compozitia obtinuta asaz-o intr-o tava potrivita pe fundul careia ai pus deja foaia de copt si putin ulei. Introdu tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si lasa drobul sa se coaca timp de 45 de minute. Inchide apoi focul, lasand drobul sa se raceasca in cuptor.
Pentru inceput, poti spala ciupercile si le poti lasa la scurs pe un servet de bucatarie, cateva minute. Apoi, toaca marunt ciupercile, ceapa si usturoiul si da pe razatoare morcovul. Intr-o tigaie mare sau chiar un wok de ceramica, mai intai caleste usturoiul, ceapa si morcovul, la foc potrivit, timp de 4-5 minute. Adauga, apoi, ciupercile pentru a fi calite si lasa-le pe foc cinci minute pentru a se evapora sucul ramas de la ele. Aceasta compozitie pune-o intr-o strecuratoare pentru a lasa sa se scurga zeama ramasa. In acest timp, poti toca marunt patrunjelul si mararul. Dupa ce sosul s-a scurs si compozitia s-a racit, poti adauga peste ea verdeturile, cimbrul uscat, oule batute si faina de naut. Compozitia obtinuta asaz-o intr-o tava potrivita pe fundul careia ai pus deja foaia de copt si putin ulei. Introdu tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si lasa drobul sa se coaca timp de 45 de minute. Inchide apoi focul, lasand drobul sa se raceasca in cuptor.
Reteta de drob de peste
Desi drobul il asociem, mai curand, cu mielul, ficatul de pui, vita sau porc, exista si retete speciale pentru iubitorii preparatelor din peste. Iata, in continuare, una dintre cele mai gustoase retete de drob de peste pe care ai putea sa o incerci anul acesta, daca doresti sa experimentezi ceva nou, in locul variantei traditionale.I
Ingredientele necesare:
Ingredientele necesare:
- 2 kg mix carne de peste (somn, crap, stiuca, salau) dezosat;
- 5 oua;
- 2 legaturi ceapa verde;
- 1 catel usturoi;
- ½ kg ciuperci;
- 1 telina mare;
- 2 morcovi;
- 350 g cascaval ras;
- busuioc, coriandru;
- sare, piper.
Mod de preparare:
Daca ai toate ingredientele pregatite, poti incepe prin a toca marunt ceapa, telina, morcovul, iar ciupercile si usturoiul taie-le in cuburi mici. Cand sunt gata, poti cali ceapa, telina, morcovul si usturoiul intr-o tigaie suficient de mare in care ai pus deja 2-3 linguri de ulei. Adauga putina sare, piper, busuioc si coriandru, pentru ca legumele sa se inabuse in acele condimente. Dupa cinci minute, poti pune ciupercile in tigaie, lasandu-le la calit cateva minute. In funcție de preferinte, poti adauga 100-150 g de vin alb, de calitate. Lasa ingredientele sa fiarba cateva minute, pana cand zeama incepe sa scada. Cu ajutorul unei spumiere, scoate legumele din tigaie si lasa-le la scurs si racit intr-o sita speciala. In sosul ramas, poti gati bucatile de peste. Inainte de a le pune in tigaie, trebuie sa dai bucatile de peste prin robotul de bucatarie astfel incat sa formezi o pasta asemanatoare celei din conservele de ton. Caleste carnea in sosul ramas de la legume si lasa tigaia pe foc cateva minute. In acest timp, poti taia marunt verdeturile (patrunjelul si mararul) pentru a le pregati pentru amestecul final. Cand legumele si carnea s-au racit, pune-le intr-un bol suficient de mare. Bate ouale, adauga-le in bol impreuna cu verdeturile tocate, sarea, piperul, cascavalul si busuiocul. Amesteca totul bine pana cand ingredientele se omogenizeaza complet. Acum, compozitia finala este gata si poti pregati pentru copt. Tapeteaza fundul unei tavi potrivite, folosind pesmet si ulei. Pune amestecul in tava si introdu-l in cuptorul preincins la 120 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau pana cand observi ca toate ingredientele s-au copt uniform.
Daca ai toate ingredientele pregatite, poti incepe prin a toca marunt ceapa, telina, morcovul, iar ciupercile si usturoiul taie-le in cuburi mici. Cand sunt gata, poti cali ceapa, telina, morcovul si usturoiul intr-o tigaie suficient de mare in care ai pus deja 2-3 linguri de ulei. Adauga putina sare, piper, busuioc si coriandru, pentru ca legumele sa se inabuse in acele condimente. Dupa cinci minute, poti pune ciupercile in tigaie, lasandu-le la calit cateva minute. In funcție de preferinte, poti adauga 100-150 g de vin alb, de calitate. Lasa ingredientele sa fiarba cateva minute, pana cand zeama incepe sa scada. Cu ajutorul unei spumiere, scoate legumele din tigaie si lasa-le la scurs si racit intr-o sita speciala. In sosul ramas, poti gati bucatile de peste. Inainte de a le pune in tigaie, trebuie sa dai bucatile de peste prin robotul de bucatarie astfel incat sa formezi o pasta asemanatoare celei din conservele de ton. Caleste carnea in sosul ramas de la legume si lasa tigaia pe foc cateva minute. In acest timp, poti taia marunt verdeturile (patrunjelul si mararul) pentru a le pregati pentru amestecul final. Cand legumele si carnea s-au racit, pune-le intr-un bol suficient de mare. Bate ouale, adauga-le in bol impreuna cu verdeturile tocate, sarea, piperul, cascavalul si busuiocul. Amesteca totul bine pana cand ingredientele se omogenizeaza complet. Acum, compozitia finala este gata si poti pregati pentru copt. Tapeteaza fundul unei tavi potrivite, folosind pesmet si ulei. Pune amestecul in tava si introdu-l in cuptorul preincins la 120 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau pana cand observi ca toate ingredientele s-au copt uniform.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.