O paine din secara cu seminte, insotesc aceasta varza calita secuiasa.
Si pentru ca se face usor, este o reteta gustoasa, cu ingrediente la indemana oricui, va invit sa o incercati si sa imi spuneti daca nu o gasiti si voi irezistibila, asa cum ni se pare si noua.
VARZA CALITA SECUIASCA CU CARNE DE PORC – Székelygulyás |
1 kg carne de porc
1 kg varza murata
2 linguri untura
2 cepe medii
2 catei usturoi
1/2 lingurita piper proaspat macinat
1 ligurita pudra de chimen
1.5 lingurite cimbru uscat
2 linguri paprika (boia dulce)
700 -800 ml apa
MOD DE PREPARARE:
Cantitea de varza si carne trebuie sa fie aproximativ egala, asa ca
vom cantari si apoi incepem sa portionam bucatile de carne in cuburi de
marime medie. Tocam ceapa marunt.
Taiem varza fideluta si o lasam sa se scurga intr-o sita pana la momentul in care va fi folosita. Incepem pregatirea verzei calite secuiesti (székelygulyás) topind untura intr-un vas mare.
Cand aceasta incepe sa sfaraie punem bucatile de carne si le lasam sa se rumeneasca usor pe toate partile. Adaugam ceapa tocata si usturoiul, continuand sa calim.
Asezonam cu piper proaspat macinat, cimbru uscat si chimen pudra (putem folosi si chimen sub forma de seminte).
Adugam apoi paprika (boia dulce) fara sa ne zgarcim si amestecam. Punem varza peste carne, amestecam si lasam 1 minut sa se imprieteneasca ingredientele intre ele.
Turnam 700 ml apa calda, acoperim cu un capac si dam focul la mic spre mediu pentru 30 minute. Putem sa mai amestecam din cand in cand in vas, dar daca avem unul bun din fonta, acest lucru nu este necesar.
Dupa 30 minute verificam cum stam cu lichidul (adaugam inca 100 ml daca este necesar – la final trebuie sa ne ramana si sos), lasam capacul intredeschis si varza mocneste usor pe foc inca 30 minute, avand grija sa amestecam din cand in cand in vas. Gustam dupa acest interval de timp si adaugam sare daca are nevoie (in general nu vom mai pune, varza murata fiind destul de sarata), dar este posibil sa mai adaugam putina paprika, pentru culoare.
Exista variante in care la finalul retetei se adauga in oala 300 g smantana amestecata cu 1 lingura faina si se mai fierbe inca 5 minute, dar propun sa ramanem la reteta clasica si sa isi puna fiecare smantana dupa gust.
Pentru a realiza un plating frumos vom aranaja pe fundul unei fafurii
o felie de paine. O inconjuram de smantana, apoi punem sosul din gulas.
aranjam varza calita secuiasca, bucata de carne si un mot de smantana.
Zau daca nu arata delicios! V-am facut pofta?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.