Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Orice
friptura poate fi innobilata cu un sos. Ia in calcul, la toate
mancarurile cu carne, dar mai ales la fripturi, sosurile clasice sau pe
cele cu un aer exotic. Acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de
fripturi, inclusiv pentru cele preparate la gratar.
- Sos de portocale
- Sos de fructe de padure
- Sos de ciuperci
- Sos de rosii in stil italian
- Sos de ghimbir
- Sos barbecue
- Sos de miere si mustar
- Sos olandez
Sfaturi pentru gatit
Sosuri pentru fripturi
Pentru
fiecare tip de carne exista un sos ideal. Toate aceste sosuri pentru
fripturi se fac repede si merg perfect alaturi de carne, completand si
imbogatind gustul fripturilor. Exista zeci de retete de sosuri pentru
friptura. Unele pot fi dulci, altele dulci-acrisoare ori acrisoare,
unele picante sau aromate intens, in stil olandez sau mexican, cu
ciuperci, fructe de padure, lamaie sau suc de portocale si asa mai
departe. Secretul este sa gasesti combinatia ideala si sa alegi sosul
potrivit pentru fiecare tip de carne. Retetele de mai jos sunt o
excelenta sursa de inspiratie, diversificand gustul si aromele
preparatelor tale.
Sos de portocale
Citricele,
in mod special portocalele, sunt ingrediente ideale in sosuri pentru
friptura de vita, pui si rata. Merg bine si la friptura din carne de
curcan. Se combina perfect cu aroma carnii si dau un aer proaspat. Se
foloseste si coaja, asa ca ar fi bine sa folosesti portocale bio. In loc
de portocale, poti folosi mandarine. Daca preferi o varianta mai acida,
adauga si putin suc de lamaie, in sucul de portocale.
Sos de portocale |
Ingrediente
- 1 lingura de amidon de porumb;
- sucul de la o portocala mare sau doua mai mici;
- 1 lingura de zahar brun;
- 1 lingura otet balsamic;
- cateva linguri de ulei din tava de friptura;
- 3 catei de usturoi, tocati marunt;
- coaja rasa de la o portocala;
- frunze de patrunjel tocate fin pentru decor;
- fulgi de ardei rosu sau ardei iute tocat marunt, optional.
Mod de preparare
Intr-o
mica tigaie, combina amidonul cu sucul de portocale. Amesteca intens,
pentru a nu se forma cocoloase. Adauga zaharul si continua sa amesteci,
pe foc, pana ce sosul capata o textura cremoasa si se ingroasa usor.
Separat, caleste usturoiul, coaja de portocale si ardeiul iute (daca
preferi o varianta picanta) intr-o lingura de ulei, doua minute. Adauga
combinatia in sosul cu portocale si amesteca bine. Pune otetul balsamic
si omogenizeaza. Sosul trebuie sa fie cremos, fara sa fie foarte dens.
Il servesti alaturi de friptura sau il rastorni peste aceasta, cand este
gata (dupa ce scurgi excesul de grasime sau ulei).
Sos de fructe de padure
Rafinat
si excentric, sosul cu fructe de padure este o varianta perfecta pentru
orice tip de friptura si poate transforma acest fel de mancare
intr-unul care merita laude si fotografii pe Facebook. Partea cea mai
frumoasa este ca sosul cu fructe de padure se face foarte usor. Merge
perfect ca sos pentru friptura de pui si este una dintre cele mai bune
alegeri de sos pentru friptura de porc.
Sos de fructe de padure |
Ingrediente
- fructe de padure (afine sau zmeura ori combinatii de afine si zmeura), circa 100 de gr pentru fiecare 250 gr de carne;
- 100 gr de unt;
- 1 lingura de amidon de porumb;
- 100 ml de supa;
- 1 lingura de miere;
- piper proaspat macinat;
- cimbru uscat (o jumatate de lingurita).
Mod de preparare
Foloseste
tava in care s-a facut friptura. Scoate friptura si las-o sa se
odihneasca pe o farfurie. In tava, unde a ramas sosul initial de la
friptura, pune supa, cimbrul si fructele de padure. Pe flacara
aragazului, lasa sa clocoteasca, amestecand, astfel ca totul sa se
omogenizeze. Tine pe foc cateva minute, pana ce fructele se desfac.
Rastoarna totul intr-o sita si, cu o lingura, preseaza bine tot sosul si
sucul din fructe. Continutul care rezulta se toarna peste amidon,
intr-un vas pe foc. Amesteca incet si omogenizeaza bine. Pune pe foc si
lasa sa fiarba amestecand continuu, ca sa nu apara cocoloase, pana se
ingroasa usor. Da deoparte. Adauga mierea si piperul, apoi amesteca.
Sosul este gata si poate fi servit la friptura.
Sos de ciuperci
Este
unul dintre cele mai apreciate sosuri pentru fripturi de porc si pui,
dar este o solutie excelenta si pentru paste sau orez. Acest sos de
ciuperci pentru friptura se prepara usor, iar ceea ce ramane poate fi
pastrat la rece cateva zile, intr-un recipient bine acoperit.
Sos de ciuperci |
Ingrediente
- 100 gr ciuperci proaspete;
- 1 ceapa potrivita;
- 1 catel de usturoi;
- 1 lingura de ulei;
- 200 ml smantana pentru gatit;
- 100 gr unt;
- sare, piper, nucsoara.
Mod de preparare
Toaca
ceapa foarte fin si caleste-o cu un praf de sare, in ulei incins.
Adauga usturoiul strivit cu lama cutitului (doar pentru o aroma
discreta). Pune ciupercile, tocate potrivit de mare, si continua sa
calesti pana ce acestea din urma sunt bine făcute, iar sucul lasat de
ele se evapora in cea mai mare parte. Scoate usturoiul si adauga
smantana. Lasa totul pe foc alte cateva minute, apoi, cu un blender
vertical, transforma totul in crema. Potriveste de sare, adauga piper si
nucsoara. Sosul poate fi servit.
Sos de rosii in stil italian
Este
varianta de sos de friptura care se potriveste pentru orice fel de
carne. Preparat dupa aceasta reteta, face ca orice friptura sa devina un
regal gastronomic. Se poate gati cu rosii proaspete sau in suc propriu,
din conserve. Secretul unui sos perfect este sa cureti rosiile de
coaja, in cazul in care folosesti rosii proaspete, sau sa le dai prin
razatoare (rosia taiata in jumatate se da prin razatoarea mare, astfel
incat sa ramana doar pielita).
Sos de rosii in stil italian |
Ingrediente
- 300 gr rosii proaspete bine coapte (pentru patru portii de friptura);
- 2-3 catei de usturoi tocati marunt;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 1 lingurita de zahar;
- sare, piper proaspat macinat;
- oregano uscat sau maghiran;
- busuioc proaspat.
Mod de preparare
Intr-un
vas, pune uleiul si usturoiul. Caleste cateva minute, apoi adauga
oragano sau maghiran uscat. Pune rosiile tocate marunt sau date prin
razatoare si lasa totul sa fiarba, amestecand din cand in cand, la foc
mic, circa cinci minute. Adauga zaharul, pentru a taia aciditatea
rosiilor, si potriveste de sare. Adauga piper proaspat macinat. Pune la
final busuiocul rupt in bucatele mici (nu-l taia, rupe-l pentru a scoate
din el toata aroma). Sosul este gata.
Daca vrei, poti sa-i dai o nota usor picanta, fie cu fulgi de ardei iute, fie cu ardei iute. Poate avea un gust mai special, daca vei adauga o lingurita de paprika afumata sau sare afumata, in timpul prepararii.
Daca vrei, poti sa-i dai o nota usor picanta, fie cu fulgi de ardei iute, fie cu ardei iute. Poate avea un gust mai special, daca vei adauga o lingurita de paprika afumata sau sare afumata, in timpul prepararii.
Sos de ghimbir
Este
una dintre cele mai exotice alegeri. Se potriveste foarte bine la
carnea de pui, mai ales la pieptul de pui facut la cuptor, dar merge
excelent la peste si la toate preparatele din carne la gratar.
Sos de ghimbir |
Ingrediente
- 2 linguri rase de zahar brun;
- 3 lingurite de sos de soia;
- 2 catei de usturoi;
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras;
- 1 ardei rosu iute, mic;
- piper;
- 1 lingura de ulei;
- 1 lingurita de seminte de susan putin rumenite inainte, in tigaie fara ulei.
Mod de preparare
Toaca
usturoiul. Intr-un bol mic, amesteca zaharul brun, sosul de soia,
usturoiul, ghimbirul, piperul proaspat macinat si uleiul. Pune usturoiul
si ardeiul iute tocat marunt intr-o tigaie si adauga amestecul lichid.
Lasa totul pe foc, pana se reduce la o glazura groasa, ca un sirop. Va
fi si mai gros cand se racoreste. Adauga semintele de susan. Pune puiul
din nou in tava in care ai pregatit sosul si, cu o lingura, imbraca
fiecare bucata in glazura. Serveste imediat.
Sos barbecue
Este
sosul perfect pentru carnea preparata la gratar. Varianta sosului
preparat in casa este excelenta. Poate fi pastrat la frigider pentru mai
multe zile, intr-un recipient acoperit.
Sos barbecue |
Ingrediente
- 1 lingura ulei vegetal;
- 1 lingurita usturoi tocat marunt sau pisat;
- o jumatate de ceasca de ketchup;
- 4-5 linguri de oțet basamic;
- 3 linguri de zahar brun;
- 3 linguri sos Worcestershire;
- 1 lingura de mustar simplu;
- 2 lingurite de sos de soia;
- 1 lingurita rasa de pudra de chili;
- 1 lingura de sos Tabasco;
- seminte de susan.
Mod de preparare
Incinge
uleiul. Adauga usturoiul si caleste timp de un minut sau pana cand
usturoiul devine auriu. Adauga restul ingredientelor, inclusiv sosul
Tabasco dupa gust, si lasa totul sa fiarba, la foc mic, aproximativ 15
minute. Sosul trebuie sa fie dens si fin ca o crema. La final, adauga
semintele de susan.
Sos de miere si mustar
Este
un sos foarte simplu, care imbogateste orice friptura, dar care se
potriveste excelent la carnea de vita si miel. Important este sa ai
seminte de mustar albe si negre, acestea fiind foarte bogate in seleniu.
Sos de miere si mustar |
Ingrediente
- 2 lingurite mustar Dijon;
- 2 lingurite de boabe de mustar;
- 2 lingurite de miere;
- 2 lingurite otet de mere;
- 6 linguri de ulei de masline;
- 2 catei de usturoi, tocati marunt;
- sare si piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare
Piseaza
cat sa se sfarame partial boabele de mustar intr-un mojar. Pune toate
ingredientele intr-un borcan cu capac. Agita foarte bine borcanul, in
mai multe reprize, astfel ca totul sa se omogenizeze foarte bine. Este
cea mai simpla si mai eficienta metoda. Lasa-l la rece circa o ora.
Adauga-l la friptura in momentul in care servesti, dar dupa ce ai agitat
bine sosul inainte.
Sos olandez
Este
unul din sosurile celebre si face parte din gastronomia internationala.
Este special, fin si perfect pentru fripturi, legume fierte (mai ales
sparanghel), oua si peste. Practic, se poate adauga la orice, iar cand
vine vorba de carne, este o alegere mai mult decat inspirata. Nu se
prepara mai greu, dar este nevoie de atentie si putina indemanare.
Sos olandez |
ngrediente
- 150 g unt nesarat;
- 2 galbenusuri mari;
- 1 lingura de otet de vin alb;
- 2 linguri de apa;
- piper macinat proaspat (un varf de lingurita);
- suc de lamaie.
Mod de preparare
Topeste
untul si lasa-l sa stea deoparte, la cald. Pune apa, otetul si piperul
intr-un vas pe foc si lasa sa fiarba in clocote mici, pana se reduce la
jumatate. Da deoparte si strecoara. Intr-un bol care rezista la caldura,
pune galbenusurile si o lingura de apa rece. Amesteca energic. Asaza
bolul peste un vas cu apa fierbinte, pus la randul sau pe foc (mic).
Toarna incet, in timp ce bati energic cu telul apa cu otet (dupa ce a
fiert, a ramas circa o lingura si putin din lichidul aromat), pana ce
compozitia devine cremoasa. Ia vasul din baia de abur si adauga,
picatura cu picatura, untul topit si racorit, continuand sa amesteci,
pana cand s-a incorporat tot untul. La final, condimenteaza cu sare,
piper, daca mai este necesar, si cateva picaturi de suc de lamaie, dupa
gust. Aroma sosului, gustul si consistenta lui sunt minunate.
Sfaturi pentru gatit
Niciun
sos nu este foarte greu de preparat, iar multe dintre ele pot fi
adaptate la gustul pe care-l preferi (mai dulce, mai acru, mai picant),
adaugand mai mult sau mai putin zahar, piper sau ardei iute.
Ceea ce este esential, pentru ca sosul sa puna cu adevarat in valoare carnea, este ca gustul acestuia sa fie in acord perfect cu tipul de carne si sa il sublinieze, fara a acoperi complet aroma fripturii.
In principiu, combinatia dintre sosul ales si tipul de friptura se face dupa placul fiecaruia, dar ideal este sa folosesti sosurile acide (cu suc de lamaie sau alte citrice, ori cu otet) pentru carnea alba (pui, curcan, peste). Sosurile cremoase sunt perfecte pentru carnea de porc, iar cele dulci pentru carnea de rata, desi si cea de pui capata valente noi alaturi de sosurile dulci (dulci-acrisoare sau dulci-picante, in special). Carnea de vita si cea de miel merge foarte bine cu sosurile acide, intens aromate si picante.
Toate aceste sosuri de friptura pot fi o completare perfecta pentru legume fierte sau la gratar, salate de cruditati, cartofi copti ori prajiti, paste sau orez.
Ceea ce este esential, pentru ca sosul sa puna cu adevarat in valoare carnea, este ca gustul acestuia sa fie in acord perfect cu tipul de carne si sa il sublinieze, fara a acoperi complet aroma fripturii.
In principiu, combinatia dintre sosul ales si tipul de friptura se face dupa placul fiecaruia, dar ideal este sa folosesti sosurile acide (cu suc de lamaie sau alte citrice, ori cu otet) pentru carnea alba (pui, curcan, peste). Sosurile cremoase sunt perfecte pentru carnea de porc, iar cele dulci pentru carnea de rata, desi si cea de pui capata valente noi alaturi de sosurile dulci (dulci-acrisoare sau dulci-picante, in special). Carnea de vita si cea de miel merge foarte bine cu sosurile acide, intens aromate si picante.
Toate aceste sosuri de friptura pot fi o completare perfecta pentru legume fierte sau la gratar, salate de cruditati, cartofi copti ori prajiti, paste sau orez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.