Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Ciorba de perisoare

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html

Poate v-ar plăcea să aflați că originea acestei ciorbe de perișoare, la fel ca a ciorbelor, în general, în bucătăria românească, este turcească și a ajuns pe meleagurile noastre cu popotele regimentelor de spahii otomani. Și în prezent, în bucătăria turcească există un preparat aproximativ identic celui pe care noi îl cunoaștem cu denumirea de ”ciorbă de perișoare” și care se cheamă, pe limba lui, Köfte Çorbası. Desigur, noi nu ne băgăm nasu-n ciorba altora, așa că propun să ne concentrăm mai departe strict asupra rețetei de ciorbă de perișoare pe care am să v-o propun.

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ingrediente

  • 600 de grame de carne slaba, tocata
  • 2 cepe
  • 6 linguri de orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de paprika dulce
  • 3 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 fir de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 radacina de patrunjel
  • optional, 1 gulioara  sau aproximativ 150 de grame de buchetele mici de conopida
  • 4 litri de supa degresata de pui sau de vita, sau, in lipsa acesteia, apa
  • 1 rosie mare
  • 200 de grame de smantana cu cel putin 20% grasime
  • verdeata: patrunjel, marar verde, leustean (toate sau cele preferate dintre acestea)
  • sare, piper
  • dupa gust: otet, zeama de lamaie sau bors pentru inacrit

    Mod de preparare

    1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, telina, patrunjelul, gulia si 1 ceapa se curata, se spala bine si se taie in cubulete potrivite. Se pun legumele intr-o oala, se toarna 4 litri de supa degresata rece si se dau la fiert. 

    Optional, se poate inlocui supa degresata (din oase de vita sau de pui) cu apa.

    2. Separat, se pun la fiert 500 de ml. de apa intr-o craticioara. Cand apa clocoteste, se adauga 3 linguri de orez (3 linguri de orez se pastreaza) si se oparesc 2 minute. Se scurge orezul si se clateste sub jet de apa rece.

    Prepararea si modelarea perisoarelor

    3. Carnea tocata, orezul prefiert, cele doua albusuri de ou (galbenusurile se pastreaza separat), a 2-a ceapa tocata foarte marunt (cat bobul de orez), 1 mana buna de patrunjel verde fin tocat, 1 lingurita de paprika dulce, sare si piper se framanta bine.

    4. Din aceasta compozitie se formeaza perisoarele, de preferinta cat mai mici, sa poata fi luate în lingura.

    Fierberea perisoarelor

    5. Cand apa si legumele incep sa fiarba in clocot, se adauga cele trei linguri de orez ramase, bine spalate, apoi perisoarele si se potriveste gustul zemei cu sare. Se lasa sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi se pune in ciorba si rosia decojita si taiata cuburi mici.

    6. Se mai da in clocot 2-3 minute, apoi se opreste focul si se adauga verdeata tocata (marar, patrunjel verde, leustean), pastrand 1-2 linguri pentru presarat in momentul servirii. Se acopera cu capacul, „arestand” toate aromele in oala cu ciorba, ramanand ca verdeata adaugata la servire sa invioreze vizual ciorba noastra de perisoare.

    Cum se drege ciorba?

    Bat intr-un castron incapator smantana cu galbenusurile si 2 linguri de apa rece, apoi o diluez adaugand cate un polonic de ciorba fierbinte, amestecand energic. Se adauga rand pe rand cate un polonic de zeama fierbinte pana cand amestecul din castron se infierbanteaza bine.

    Dupa ce amestecul din castron s-a infierbantat,  se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa.

    Se potriveste gustul de sare, piper si acru (se poate inacri si in farfurie, dupa preferinta fiecaruia) si ciorba de perisoare este gata de servit:

    Se serveste fierbinte, aducand la masa si ardei iute murat sau proaspat. 

    Este o ciorba foarte gustoasa si plina de arome. 

    Pofta mare!

Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!