Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Această ciorbă de fasole lată galbenă sau verde este una dintre preferatele mele. O ciorbă faină și aromată plină de bucățele fragede de carne, de păstăi late și de alte legume sau zarzavaturi.
Ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) |
- 700 g carne de porc (pulpă degresată, carne cu os)
- 700 g fasole lată albă, galbenă sau verde sau păstăi fideluță
- 3-4 morcovi potriviți
- 1 ceapă mare
- 1 rădăcină de țelină (cât un măr)
- 2 linguri de ulei
- sare
- 600 g roșii de vară sau 400 ml passata de roșii
- 1-2 frunze de țelină
- 3-4 căței de usturoi
- îngroșală din 2 lingurițe de făină frecate cu 2 linguri de apă rece și 200 ml smântână grasă (acrișoară) cu min. 24% grăsime
Mod de preparare:
Într-o oală mare (de cca. 6,5 L) am pus carnea de porc la fiert în 3 L de apă rece cu 2 lingurițe de sare (la foc iute, fără capac). Încet, încet s-a format spuma la suprafață pe care am cules-o cu o lingură perforată. Nu cumva să aruncați această apă deoarece ea este de fapt supa de carne!
Între timp am decojit morcovii, ceapa și rădăcina de țelină. Le-am spălat și apoi le-am tăiat. Morcovii i-am feliat în rondele iar ceapa și țelina au fost mărunțițe în cubulețe.
Cum se pregătește, pentru ciorbă?
Am spălat bine păstăile și le-am scurs. Apoi le-am îndepărtat cele 2 extremități (codițele și mustățile) și le-am tăiat în bucăți potrivite (de cca. 4-5 cm lungime).
Am adăugat în oală morcovii, ceapa și țelina rădăcină. Am pus și 2 frunze mari de țelină care dau extra aromă. Am mai completat cu apă caldă și am lăsat ciorba la fiert alte 20 de minute (la foc mediu, fără capac). Apoi am adăugat păstăile de fasole lată (tăiate) și am mai lăsat totul la fiert 20-25 de minute sau până ce fasolea s-a frăgezit.
De-abia spre final urmează a fi puse roșiile. Roșii proaspete pe care le toc cubulețe (cu tot cu coajă deoarece o mare parte din gust și aromă este concentrată în ea).
Am pus și roșiile în oala cu ciorbă de fasole păstăi și am mai lăsat totul la fiert 5 minute. Am mai completat cu lichid (apă caldă) dacă acesta a scăzut prea mult.
Am stins focul și am tras oala deoparte. Ciorba de fasole lată galbenă cu carne și roșii este gata! Am extras frunzele de țelină din oală și m-am pregătit de servire. Dacă doriți să puneți usturoi atunci acum este momentul! Cățeii zdrobiți de usturoi se adaugă în oala cu ciorbă după stingerea focului. Astfel aroma lor va fi proaspătă și intensă.
Etapă opțională:
Dacă doriți să o dregeți atunci va trebuie să puneți 2 lingurițe cu vârf de făină într-un mic castron și să le frecați cu 2 linguri de apă rece (puse treptat) astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Apoi se pune treptat smântâna groasă și se freacă totul bine. Această „îngroșală” sau „liaison” (liezon) se diluează treptat cu ciorbă caldă pentru a fi temperat. La final se toarnă totul în oală și se pornește din nou focul de sub ea. Ciorba dreasă cu făină și smântână trebuie să ajungă din nou la punctul de fierbere și să clocotească 2-3 minute pentru a se găti făină. Apoi se stinge focul și gata! Din nou, usturoiul se adaugă la final, după stingerea focului.
Servire:
Ciorba de fasole lată sau „zama de păsulă verde” se servește imediat, fierbinte. Păstăile de fasole sunt bine fierte dar nu se dezintegrează iar bucățelele de carne sunt foarte fragede.
Mie imi place mult și cu și fără usturoi. Ținem oala la frigider (3-4 zile) și ne încălzim exact porțiile pe care le mâncăm în ziua respectivă.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ciorbă de fasole lată galbenă sau verde (păstăi, teci) și că veți testa rețeta noastră!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.