Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Pulpe de pui cu sos cremos de ciuperci și smântână și unt aromat cu usturoi – la cuptor. Friptură din pulpe intregi de pui cu crustă rumenă și carne fragedă.
Pulpe de pui cu sos cremos de ciuperci și smântână și unt aromat cu usturoi – la cuptor |
- 2-3 pulpe de pui întregi cu piele și os (sau 6 pulpe inferioare sau superioare)
- zeamă de lămâie
- sare, piper
- boia dulce
- 2-3 lingurițe de cremă de unt cu usturoi și verdeață
- 2-3 legături de ceapă verde sau 2-3 cepe vechi albe sau roșii
- 500 g ciuperci proaspete
- 1-2 lingurițe de ulei de măsline
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă naturală (cu min. 30% grăsime)
- verdeață pentru decor (pătrunjel, cepșoară)
- 40 g unt moale
- 25 ml ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi
- 1 fir de ceapă verde
- o mână de pătrunjel verde tocat
- sare, piper, chimen semințe sau pudră
- cartofi fierți
- orez simplu fiert
- paste simple
- mămăligă
Mod de preparare:
Am pus cele două pulpe mărișoare de pui alături de lămâie și untul aromat cu usturoi. Folosesc sucul de lămâie pentru masarea pielii de pe pulpe deoarece, pe lângă gustul și aroma foarte plăcute, acesta contribuie și la caramelizare, rumenire. Aciditatea lămâii echilibrează bine și grăsimile: untul și smântâna dulce.
Am secționat capătul pulpelor, am aranjat tendoanele care atârnau inestetic și am împins un pic carnea în sus pe os. Arată mai bine așa.
Am preparat crema de usturoi cu unt și verdeață și am trecut la introducerea ei sub pielea pulpelor. Am folosit coada unei linguri de supă ca să-mi fac loc sub piele, cu grijă, din aproape în aproape.
Apoi am introdus untul cremos sub piele și l-am condus cu degetele astfel încât să fie distribuit în strat egal.
Am stropit pulpele cu puțină zeamă de lămâie și le-am masat ușor (față/verso). Apoi le-am asezonat pe ambele părți cu sare, piper negru proaspăt măcinat și un pic de boia dulce (paprika).
Am pornit cuptorul la 220 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz. Am ales o formă (tavă) termorezistentă în care am așezat pulpele de pui. Am turnat cca. 350 ml de apă caldă (lângă ele, nu peste ele ca să nu spăl condimentele). Nu am pus niciun fel de grăsime suplimentară deoarece pielea este suficient de grasă.
Coacere:
Am introdus tava în cuptorul preîncins (neacoperită). Am copt pulpele cca. 35-40 de minute la 220 C. Între timp m-am ocupat de ceapa verde și de ciuperci: ceapa am tăiat-o în bucăți potrivite iar ciupercile în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiunea lor.
Am pus ceapa verde și ciupercile în jurul lor.
Am presărat legumele cu sare, piper și le-am picurat cu puțin ulei de măsline. Lichid nu mai trebuie deoarece ceapa și ciupercile vor lăsa multă apă.
Am dat tava iar la cuptor pentru 15 minute la 220 C. Ciupercile și ceapa verde s-au înmuiat fain așa că am turnat în tavă smântâna dulce pentru frișcă (nu peste carne!) și am amestecat ușor cu spatulă.
Am continuat coacerea pentru alte 10 minute și gata! Am scos tava cu aceste pulpe de pui cu sos cremos și am lăsat-o 10 minute la răcorit. Am presărat totul cu puțină cepșoară tocată sau pătrunjel verde.
Pielea pulpelor este foarte rumenă și crocantp iar când bați în ea cu furculița face tac-tac. E friptură, nu fiertură de pui!
Servire:
La așa o mâncare consistentă nu e nevoie de garnituri grele așa că am ales niște cartofi fierți în coajă (în apă cu sare) peste care am presărat niște mărar verde. Sosul cremos al fripturii are smântână și unt topit cu usturoi așa că va fi foarte fain absorbit de acești cartofi simpli. Puteți înlocui cartofii cu orez, paste simple sau mămăliguță.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.