Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura |
- -1 kg cartofi
- -1 ceapa mare
- -1 - 2 morcovi
- -1 ardei gras
- -radacinoase (telina, pastarnac, patrunjel)
- -300 g afumatura
- -300 - 400 g smantana grasa
- -2-3 linguri de ulei
- - 2 catei de usturoi
- -2 lingurite de sare
- -2-3 linguri otet
- -piper sau ardei iute
- -marar, patrunjel, leustean sau tarhon
Mod de preparare:
Legumele se curata si se taie cubulete. Cartofii se taie cubulete cam de 2 cm, nu foarte mari, sa incapa cam 2 cubulete in lingura.
Se pune uleiul in oala, se adauga afumatura si se rumeneste usor, timp de 3 – 4 minute.
Se adauga morcovul taiat cubulete si se amesteca si el, tot 3-4 minute, pana cand uleiul se coloreaza in portocaliu.
Nu prajim morcovul, doar coloram uleiul si in felul acesta obtinem acea fata aurie, frumoasa, a ciorbei.
Se adauga acum 2 l de apa fierbinte si restul de legume. Punem 1 lingurita cu varf de sare si putin piper sai ardei iute.
Se pune capacul si se lasa sa fiarba pana se inmoaie bine legumele. Dureaza cam 20 de minute.🙂
Se adauga cartofii si inca 2 l de apa fierbinte, se lasa sa fiarba totul. Cam in 15 minute sunt gata si cartofii.
Sfaturi:
- Pentru ciorba se recomanda folosirea cartofilor cu coaja roz: sunt mai putin fainosi, nu se sfarama la fiert.
- Se poate folosi orice fel de afumatura: slanina, gusa, kaizer, carnati, ciolan, oase afumate…
- Se poate drege ciorba si cu 2-3 galbenusuri, amestecate cu smantana.
- Se foloseste smantana cat mai grasa, cu minim 25 – 30 % grasime, ca sa nu se taie.
- Verdeata se pune la final, la 10 minute dupa ce s-a oprit focul. In felul acesta nu se distrug total vitaminele.
Cum se face liezonul pentru dres ciorba:
Se pune smantana intr-o cratita, se adauga cate putina ciorba clocotita, amestecand continuu, pana cand si zeama cu smantana este fierbinte.
Se mai adauga inca 2 l de apa fierbinte in ciorba si acum se potriveste gustul de sare si piper, se adauga si otet sau bors pentru acrit.
Cand clocoteste, se adauga amestecul de smantana si se lasa sa dea un clocot scurt, apoi se stinge focul. Nu se fierbe mult.
Dupa 10 minute, se adauga verdeata.
Mod de servire:
Servim ciorba de cartofi fierbinte, cu ardei iute sau ceapa alaturi. Si daca aveti si paine de casa ... !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.