Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
De aceea o consider un fel de mâncare în sine, nu o garnitură, deși nici această abordare e foarte în regulă. Mai jos am notat pentru voi rețeta pas cu pas.
Conopidă gratinată – budincă de conopidă |
- 1 conopidă în greutate de ~1 kg
- 60 de grame de unt
- 50 de grame de făină
- 500 ml. de lapte integral
- sare, piper alb, nucșoară după gust (opțional)
- 2 linguri de pesmet
- 175 de grame de brânză rasă, din cea care se topește frumos (cașcaval, mozzarella, cheddar etc).
- opțional: 1 ou
Mod de preparare:
Pregătirea conopidei
1. Alegem o conopidă frumoasă și proaspătă, cu buchețele albe și fără pete.
2. Îndepărtăm frunzele exterioare de pe conopidă și o rupem în buchețele. Verificăm fiecare buchețel în parte, se poate întâmpla să se ascundă printre acestea tot felul de dăunători. Spălăm bine buchețelele de conopidă în mai multe ape reci și le punem la scurs într-o sită.
3. Punem pe foc o oală mare, cam de 3-4 litri, cu apă. În momentul în care apa fierbe, adăugăm 1 lingură cu vârf de sare (să fie sărată apa ca pentru paste). Adăugăm conopida. Din momentul în care apa reîncepe să fiarbă, cronometrăm 7 minute. În acest timp, conopida se va găti până în stadiul de ”al dente”. Nu o fierbem mai mult, pentru că urmează să o gătim și la cuptor.
4. Pregătim un castron mare plin cu apă foarte rece. În momentul în care s-au scurs cele 7 minute indicate pentru fierbere, scoatem conopida cu o spumieră din apa care fierbere și o plonjăm în castronul cu apă rece, pentru a-i opri gătirea. După ce se răcorește, scurgem bine conopida de apă, printr-o sită.
Prepararea sosului
5. Am ras brânza, și trebuie să vă spun că am folosit pentru această conopidă gratinată un amestec de brânzeturi: o cantitate mică de cheddar, cam 100 de grame de mozzarella maturată și vreo 50 de grame de parmezan.
6. Am pregătit sosul, din 50 de grame de unt, 50 de grame de făină, 500 de ml. de lapte. L-am fiert până s-a îngroșat.
7. Am asezonat sosul cu sare, piper alb și nucșoară (dacă vă place).
8.
În sosul fierbinte, am adăugat 125 de grame de brânză rasă. Restul de
50 de grame de brânză am rezervat-o pentru final, nu prea putem vorbi de
preparate gratinate fără un strat de brânză pe deasupra, la fel e și cu
această conopidă gratinată. Opțional, în sosul astfel pregătit puteți
adăuga și 1 ou, preparatul va deveni cu ceva mai ferm.
Asamblarea și gătirea la cuptor
9. Pornim cuptorulși-l fixăm la 190°C. Cu untul rămas (10 grame) ungem interiorul unei forme gratinabile. Eu am folosit o formă ceramică de 27x17 cm. Adăugăm 1 lingură de pesmet în formă și o înclinăm în toate părțile, să o tapetăm cu pesmetul.
10. Turnăm în tavă o treime din sosul preparat la punctul 8 și-l nivelăm, înclinând ușor forma.
11. Aranjăm deasupra acestui prim strat de sos, toate buchețelele de conopidă, bine scurse de apă, într-un strat uniform.
12. Turnăm deasupra stratului de conopidă tot sosul rămas și-l nivelăm.
13. Presărăm pesmetul rămas (1 lingură) și toată brânza rămasă. Dăm forma astfel pregătită în cuptorul preîncins la 190°C (static) sau 180°C (ventilat), la o înălțime medie. Coacem timp de 30 de minute.
14. În final, putem seta cuptorul pe funcția grill, ridicând temperatura la 210°C. În 5 minute, vom obține o crustă rumenă și apetisantă.
Nota
Scoatem forma cu conopidă gratinată din cuptor și o lăsăm să se răcorească. Mie îmi place să o servesc la o temperatură potrivită, mai degrabă călduță decât fierbinte. Oricum este foarte, foarte gustoasă. Mai trebuie să vă spun că această conopidă gratinată se pretează foarte bine să fie preparată în avans, pentru ziua următoare. Când procedez așa, o las să se răcească până la temperatura ambientală, apoi înfoliez forma și o dau la frigider. Rece fiind, se va porționa mult mai frumos. Se poate încălzi în formă sau direct pe farfurie, la cuptor sau la microunde.
Să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.