Rețeta acestor prăjiturele de "Mici minioane delicioase", aspectuoase si foarte gustoase. Cert este că sunt niște prăjiturele de modă veche și care arată tare bine pe platourile cu prăjituri asortate. Aflați mai jos rețeta completă.
Mici minioane delicioase |
50 de bucăți
- 3 ouă
- 3 linguri de zahăr
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
- 3 linguri de făină
- 6 linguri de zahăr
- 2 linguri de cacao
- 100 de grame de unt
- 100 ml. de apă
- 100 de grame de nuci prăjite ușor și mărunțite
- 80 de grame de fructe uscate (stafide, caise, merișoare etc.)
- 2-3 linguri de rom
- în plus, 4-5 linguri de gem de caise
- 250 de grame de zahar praf foarte fin
- 50 de grame de cacao
- 2 linguri de ulei
- câteva linguri de apă clocotită
- royal icing dintr-un albuș de ou și 3 linguri de zahăr
Mod de preparare:
Baza de pandișpan
1. Baza pentru aceste prăjiturele este un strat subțire de pandișpan. Pe acesta îl vom prepara prima dată. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade. Ouăle, vanilia și zahărul pentru blat se pun într-un bol încăpător.
2. Batem cu mixerul la viteza mare pana se formeaza o cremă. Adaugăm făina si omogenizam cu miscari circulare pe verticala, așa încât să nu pierdem aerul acumulat în albușuri. Nu se adauga praf de copt, pentru ca un blat din pandispan chiar nu are nevoie de asa ceva, in plus, blatul trebuie sa fie subtire.
3. Intindem aluatul obtinut in tava cuptorului in care se aseaza, mai intai, hartie de copt. Nivelam bine compozitia.
4.
Supraveghem atent cuptorul, fiind un blat subtire va fi gata in 10-12
minute. Pandispanul pentru ale noastre prăjiturele, trebuie
să fie abia auriu, dar să treacă testul scobitorii.
5. Se lasa pandispanul sa se raceasca putin, apoi se indeparteaza hartia de copt. Cu o forma rotunda, se decupeaza 50 de discuri din blat, cu diametrul de 3 cm. Aceste discuri constituie baza fiecarei prajiturele. Din resturile de la decupat si restul de blat vom face compozitia din care vom modela corpul minioanelor noastre.
Compozitia cu cacao
6. Punem la caramelizat 5 linguri de zahar. Pana ce zaharul se topeste, se amesteca lingura de zahar ramasa cu cele 2 linguri de cacao. Adaugam 100 de ml. de apă, puțin câte puțin. Cand zaharul are culoarea aurie, se adauga untul, amestecand, pe foc mic, pana se incorporeaza.
7. Se adauga imediat cacaoa dizolvata in apa si se amesteca bine. Lasam sa clocoteasca 1-2 minute, sa fie tot zaharul caramelizat dizolvat, apoi dam deoparte.
8. Bucatile de blat ramase se pun intr-un bol, impreuna cu nucile si fructele deshidratate maruntite. Adaugam siropul de caramel si cacao si romul. Amestecam bine toate ingredientele din bol, obtinand o compozitie pastoasa, usor de modelat.
Asamblarea prajiturelelor
10. Ungem cu gem toate cele 50 de discuri de blat.
11. Compozitia cu cacao se imparte, cu ajutorul unei lingurite, in 50 de bile egale. Din fiecare se modeleaza cate un con care se aseaza pe cate un disc de blat uns cu gem.
Glazurare
12. Se prepara glazura, amestecand intr-un castron cacaoa cu zaharul praf si adaugand treptat uleiul si cate o lingura de apa clocotita, pe rand, pana cand se formeaza o compozitie de consistenta smantanii. Fiecare prajiturica se da prin glazura, (ajutati de un bat pentru frigarui).
Observație: aceasta este glazura pentru aceste prajiturele, din rețeta consemnată. În prezent, glazurăm cu ciocolată neagră.
13. Prajiturelele glazurate se aseaza pe hartie de copt si se lasa sa se zvante complet. Dupa ce glazura este uscata, se indeparteaza resturile scurse pe langa prajiturele.
Decor
14. Se prepară royal icing, mixând 1 albuș cu 3 linguri de zahăr până cand zahărul se dizolvă complet și compoziția e țeapănă. Puneți pasta rezultată într-un săculeț pentru ornat cu un vârf îngust și rotund (sac a poche). Trasați spirale cu royal icing, decorând pe fiecare con glazurat.
Se lasa sa se usuce bine glazura si royal incing-ul, apoi ale noastre prajiturele pot fi servite. Sunt niste minioane minunate si se pastreaza perfect cateva zile bune (chiar si o saptamana) intr-un loc racoros (in camara). Tineti-le intr-o cutie bine inchisa, insa, pentru ca aspectul le poate fi afectat negativ de condens.
Să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.