Borșul cu carne de porc îmi aduce aminte de sărbătoare și mai cu seamă de Crăciun. În această perioadă ai mei tăiau porcul, cum se practică de altfel, și primul fel de mâncare pe care-l făceau după mușchiul de porc prăjit în tuci era borșul cu carne de porc. Cu ceapă sau ardei iute era un adevărat festin.
Borș cu carne de porc |
- două oase de porc cu cât mai multă carne pe ele – aproximativ 800 g
- 2 cepe
- o țelină mică
- 3 ardei gras
- 1 morcov
- 3 cartofi potriviți
- 2-3 roșii
- 1 l borșului
- foi de dafin
- 2-3 căței de usturoi
- sare, piper, boia și puțin cimbru
- 250 ml smântână
- 2 legături de verdeață (leuștean și pătrunjel)
MOD DE PREPARARE:
1. Se spală carnea și se pune la fiert în aproximativ 4 l de apă cu sare. Mai simplu, poți pune apa cât să acopere carnea cu vreo 10 cm. Aceasta se lasă să se gătească la foc mic. În aproximativ 45-60 de minute ar trebui să fie aproape fiartă bine. În tot acest timp se îndepărtează spuma formată deasupra.
2. Între timp se pregătesc legumele, se curăță se spală și se toacă. Unele din ele, de exemplu țelina și morcovul, pot fi date pe răzătoare.
3. Toate legumele mai puțin cartoful și roșiile se pun la călit un pic, înainte de a se alătura cărnii din oala, după scurgerea celor 45 de minute necesare fierberii acesteia.
4. După alte 10 minute se adaugă și cartofii împreună cu roșiile și foile de dafin.
5. Tot acum este timpul să verifici cât de bine este fiartă carnea, dacă începe să se desprindă de pe os scoate-o din oală și las-o un pic la răcit înainte de a îndepărta carnea de pe ele. Bucățile de carne în această formă sau puțin mărunțite se întorc în oala de borș.
6. Potrivește borșul cu carne de porc de sare, adaugă puțin piper și un sfert de linguriță de boia.
7. Smântâna la temperatura camerei se pune într-un castron. Pentru a preveni brânzirea ei folosește-te de zeama borșului, îndoind-o cu câteva polonice până aceasta se încălzește suficient și poate fi transferată în oală.
8. Pregătește și borșul. Înainte de a-l pune la ciorbă este bine să-l fierbi un pic înainte.
9. Odată ajuns și acesta în oală îți mai rămâne usturoiul și verdeața. Pentru a avea o ușoară aromă, pisează cei trei căței de usturoi, pune-i într-o strecurătoare și presează-i ușor cu o lingură. Acest procedeu se petrece chiar deasupra oalei. Toarnă și un polonic două din zeama borșului cu carne de porc peste usturoi să fii sigură că aroma va acapara întregul preparat.
10. La final, după câteva clocote pune leușteanul și pătrunjelul. Lasă borșul să mai dea într-un clocot și oprește focul. Acoperă oala cu un capac pentru vreo 5 minute înainte de a pofti musafirii la masă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.