Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta. Rețeta de plăcinte la tigaie umplute cu magiun de prune. Aceste plăcinte cu magiun le făcea și Mama.
Placinte cu magiun de prune |
Aluat:
- 600 g făină
- 350 - 370 ml apă călduță
- 7 g uscată
- 12 g sare
- 10 g zahar
- 40 ml ulei
Umplutură:
- 1 borcan de 400 g de magiun de prune
- 2 mâini de miez de nucă (opțional)
în plus:
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
In bolul robotului de bucătărie am pus făina, apa, zahărul și drojdia
și le-am mixat 2 minute. Incepeți cu 350 ml de apă și doar dacă este
cazul completați cu înca 20-30 ml. Apoi am pus sarea și uleiul și am
frământat totul 5 minute cu cârligul special. Se formează un aluat
elastic, neted și potrivit de moale. Am adunat aluatul sub forma unei
bile pe care am uns-o cu puțin ulei - tot în castron.
Am acoperit castronul cu folie de plastic și am lăsat aluatul 20 de
minute la dospit.
Placinta:
Am cântărit aluatul dospit: 1050 g. Am decis să-l porționez la aprox.
150 g/bucata și să obțin 7 plăcinte. Am lucrat cu cântarul și cu
mâinile unse cu ulei și am rupt bucăți de 150 g pe care le-am așezat pe
masa de lucru - unsă și ea cu puțin ulei. Am întins fiecare bucată cu
palmele până am obținut un disc de cca. 20-22 cm. Aveți grijă să nu-l
faceți prea subțire la mijloc, mai degrabă marginile să fie mai subțiri
pentru că ele se vor suprapune cand împaturim plăcintele.
Apoi am pus cam o lingură de magiun și am netezit-o
frumos. Cine dorește poate presăra și nucă măcinată peste magiun.
Apoi am adus apoi marginile spre mijlocul plăcintei.
Am apăsat ușor ca să stea lipite.
Am întors plăcinta invers - cu lipiturile spre masă - și cu palmele unse am apăsat-o ușor ca să o întind din nou la 21-22 cm.
Aveți grijă să nu o rupeți! Dacă totuși se găurește nu-i un capăt de
țară pentru că poate fi lipită sau peticită. Ar fi bine să nu curgă
magiunul în tigaie pentru că se caramelizează și se arde.
Prăjirea:
Am încins o tigaie grea de fontă. Nu se pune ulei! Am așezat prima plăcintă
în tigaie și am apăsat-o delicat cu degetele ca să se întindă bine.
Fiecare plăcintă se coace 4-5 minute pe fiecare parte, la foc foarte
mic. Am întors-o cu grijă și am copt-o și pe verso.
Ca să meargă treaba mai repede puteți folosi două tigăi simultan.
Plăcintele coapte se clădesc unele peste altele pe un fund curat de lemn. Așa se mențin calde și moi.
Servire:
Înainte de servire am pudrat din abundență plăcintele cu zahăr pudră
vanilat. Cine dorește își mai pune deasupra câte 1-2 lingurițe de magiun. Pufoase, rumene și aromate.
Plăcintele sunt tare bune calde dar și reci, a doua zi. Se pot
reîncălzi ușor în tigaie - dacă nu au fost deja pudrate cu zahăr. Pot fi
luate la pachețel pentru școală sau serviciu, la picnic sau în
excursii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.