Plăcintă cu mere și foi subțiri din comerț. Plăcintă cu mere cu foi cumpărate, o idee de desert rapid și delicios. Alegeți un soi de mere mai tari și acrișoare. Ideale pentru plăcintă
sunt merele care au pulpa mai
densă și nu conțin chiar atâta apă, dar la fel de bine se poate face
plăcinta cu alte soiuri.
Plăcintă cu mere cu foi subțiri |
Ingrediente:
- 400 de grame de foi de plăcintă
- 1,4-1,5 kg. mere potrivite
- 150 de grame de zahăr
- 80 de grame de făină
- 1 lingură de scorțisoară
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 130 ml. ulei de floarea soarelui
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare:
1. Foile de plăcintă se scot din ambalaj după decongelare. Se așează, bine întinse, între două prosoape de bucătărie ușor umezite, pentru a evita uscarea lor.2. Merele se curăță de coajă și se rad pe răzătoarea cu găuri mari. Se stropesc imediat cu sucul de lămâie și se amestecă, pentru a evita pe cât posibil oxidarea lor. Din cantitatea de 1.5 kg mere ar trebui să rezulte cam 1.2-1.3 kg. mere rase.
3. Se aprinde cuptorul și se fixează la 200 grade Celsius. Cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie, ungem bine o tavă, pe fund și pereții laterali. În tava unsă se așează pe rând jumătate din foile de plăcintă, ungând-o bine pe fiecare cu pensula înmuiată în ulei. Marginile foilor se ridică în sus, pe pereții tăvii. 4. Se adaugă la merele rase zahărul, scorțișoara pudră și făina, chiar înainte de a avea nevoie de ele pentru a umple plăcinta. Dacă ați folosit un soi de mere care lasă multă zeamă, suplimentați cu ceva cantitatea de făină Se amestecă bine și se toarnă peste foile pregătite în tavă.
5. Se nivelează bine umplutura de mere pe toată suprafața, apoi marginile foilor se trag spre interior.
6. Se acoperă umplutura cu restul de foi, pe care le vom suprapune la fel ca pe primele, ungând bine pe toată suprafața fiecare foaie adăugată. În final, marginile foilor din partea superioară se vor băga dedesubtul plăcintei.
7. Se unge bine ultima foaie cu uleiul rămas și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se porționează plăcinta după preferință: pătrate, dreptunghiuri, romburi. E important să folosim un cuțit care taie bine și să tăiem cu simț, ca să nu deranjăm umplutura moale și foile aranjate deasupra.
8. Se dă plăcinta la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. După 15 minute, se reduce temperatura la 180 de grade Celsius și se continuă coacerea încă 30-35 de minute - 45 – 50 de minute în total -, până când plăcinta e frumos rumenită.
9. În final, ne așteaptă cea mai grea încercare, aceea de a lăsa plăcinta să se răcească în tava în care s-a copt, până la temperatura bucătăriei, lucru care e aproape imposibil, având în vedere cât de frumos miroase. Dacă vă doriți ca foile de la suprafață să nu fie atât de crocante, puteți acoperi tava cu plăcinta, cât e fierbinte, cu 2-3 prosoape de bucătărie, astfel va transpira și foile se vor înmuia.
Poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.