In fiecare an, pe 7 ianuarie, sarbatorim Soborul Sfantului Ioan
Botezatorul, zi in care ii cinstim pe toti cei care poarta numele de
Ioan, Ion si Ioana. Drept urmare, daca avem in familie rude sau apropiati ce poarta acest
nume, se cuvine sa le facem u prajitura frumoasa si gustoasa. Pentru multi, va fi prima prajitura pe acest an, asa ca va trebui sa-l facem sa fie cat mai memorabila. De aceea, v-am facut aceasta prajitura.
Prajitura de vanilie si migdale cu bezea |
Ingrediente: Pentru blat:
125 grame unt moale
100 grame zahăr
4 gălbenuşuri
aprox. 150 grame făină 1
1 linguriţă praf de copt
3 linguri lapte
Pentru bezea:
4 albuşuri
1 linguriţă zeamă de lămâie
100 grame zahăr
50-100 grame migdale tocate în bucăţi mari
Pentru crema de vanilie:
4 gălbenuşuri
50 grame zahăr
400 ml lapte
1 linguriţă esenţă vanilie
1 linguriţă făină
50-100 grame migdale tocate în bucăţi mari
Pentru crema de vanilie:
4 gălbenuşuri
50 grame zahăr
400 ml lapte
1 linguriţă esenţă vanilie
1 linguriţă făină
Mod de preparare:
Pune hârtie de copt unsă cu unt pe o tavă întinsă. Porneşte cuptor la treapta medie şi lasă-l să se încălzească.
Pentru blat, bate untul cu zahărul cu un mixer până devine spumă. Adaugă şi încorporează în cremă câte un gălbenuş. Combină făina cu praful de copt şi adaugă câte puţină făină şi lapte, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul rezultat nu va arăta ca un aluat tipic de tort, dar nu-i problemă. Întinde compoziţia pe tava cu hârtia de copt cu o spatulă sau o lingură de lemn, nivelând bine.
Bate într-un castron albuşurile cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Când albuşurile s-au făcut o spumă moale, adaugă câte o lingură de zahăr, încorporeaz-o cu mixerul şi adaug-o pe următoarea. Bezeaua rezultată va fi una tare şi va trebui întinsă peste blat. Presară peste bezea jumătate din migdalele tocate şi dă totul la cuptor pentru 25-30 minute până bezeaua se rumeneşte. Când este gata, pune tava deoparte şi lasă blatul să se răcească.
Pentru crema de vanilie, pune laptele la fiert cu esenţa de vanilie. Bate gălbenuşurile cu zahărul şi adaugă jumătate din cantitatea de lapte fiert puţin câte puţin peste compoziţie amestecând în continuu. Astfel, aduci ouăle la temperatura laptelui fără să le găteşti. Varsă apoi compoziţia peste restul laptelui şi pune totul la foc mic. Adaugă faina şi amestecă bine timp de 3-5 minute, până crema se va îngroşa. Lasă crema să se răcească.
Taie blatul în două. Pe o jumătate, toarnă budinca de vanilie, restul de migdale şi pune deasupra cealaltă jumătate. Pofta buna!
Pune hârtie de copt unsă cu unt pe o tavă întinsă. Porneşte cuptor la treapta medie şi lasă-l să se încălzească.
Pentru blat, bate untul cu zahărul cu un mixer până devine spumă. Adaugă şi încorporează în cremă câte un gălbenuş. Combină făina cu praful de copt şi adaugă câte puţină făină şi lapte, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul rezultat nu va arăta ca un aluat tipic de tort, dar nu-i problemă. Întinde compoziţia pe tava cu hârtia de copt cu o spatulă sau o lingură de lemn, nivelând bine.
Bate într-un castron albuşurile cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Când albuşurile s-au făcut o spumă moale, adaugă câte o lingură de zahăr, încorporeaz-o cu mixerul şi adaug-o pe următoarea. Bezeaua rezultată va fi una tare şi va trebui întinsă peste blat. Presară peste bezea jumătate din migdalele tocate şi dă totul la cuptor pentru 25-30 minute până bezeaua se rumeneşte. Când este gata, pune tava deoparte şi lasă blatul să se răcească.
Pentru crema de vanilie, pune laptele la fiert cu esenţa de vanilie. Bate gălbenuşurile cu zahărul şi adaugă jumătate din cantitatea de lapte fiert puţin câte puţin peste compoziţie amestecând în continuu. Astfel, aduci ouăle la temperatura laptelui fără să le găteşti. Varsă apoi compoziţia peste restul laptelui şi pune totul la foc mic. Adaugă faina şi amestecă bine timp de 3-5 minute, până crema se va îngroşa. Lasă crema să se răcească.
Taie blatul în două. Pe o jumătate, toarnă budinca de vanilie, restul de migdale şi pune deasupra cealaltă jumătate. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.