Iata ca a trecut si anul 2018, iar dupa rasfatul culinar de Sarbatori,
credem ca este necesar sa impartasim si cu noi cele mai delicioase
retete ale anului ce tocmai a trecut. Nu a fost deloc usor sa alegem
dintre multitudinea de retete delicioase care ne-a trecut prin maini si
ne-a facut sa inghitim de multe ori in sec.
Prajitura cu nuca si smantana |
Ingrediente:
- Blat:
- 6 oua
- 150 g zahar
- 250 g miez de nuca macinat
- un praf sare
- 2 lgt pudra pomelo/coaja de lamaie
- Crema:
- 200g smantana pentru frisca
- 190 g smantana
- 60 g zahar
- 60 g miez de nuca intreg
- 5 g gelatina granule
- 25 ml apa
- Decor:
- 120g glazura de ciocolata
- miez de nuca
Mod de preparare:
Blat:
1. Preincalzesti cuptorul la 210 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma cu prafulde sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma formata devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
4. Adauga galbenusurile peste albusurile batute si mixeaza pana la incorporare.
5. Pune in compozitie miezul de nuca si pudra de pomelo/coaja de lamaie si inglobeaza-le prim miscari fine cu o spatula.
6. Toarna compozitia intr-o tava standard de aragaz tapetata cu hartie de copt. Intinde compozitia ca sa acopere toata tava si scutura putin tava inainte de a o introduce in cuptor pentru 8 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat.
7. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa blatul 5 minute sa se racoreasca apoi dezlipeste-l usor de pe hartia de copt si lasa-l sa se racoreasca complet.
8. Taie marginile blatului, iar apoi taie blatul in doua bucati inegale, taie inclusiv hartia de copt cand tai blatul.
Crema:
ATENTIE!!! Prepari crema cand ai blatul pregatit pentru asamblat.
1. Coace miezul de nuca intr-o tigaie sau in cuptor pentru cateva minute si apoi taie-l grosier.
2. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca pana cand mixezi frisca.
3. Mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pana cand aceasta capata volum si devine aerata. Adauga smantana si gelatina hidratata si mixezi pana la inglobarea acestora.
Asamblare:
1. Pune bucata mai mare de blat cu tot cu hartia de copt fiindca altfel se sfarama, intr-o tava pentru cozonac.
2. Toarna jumatate din crema, pune miezul de nuca copt si deasupra restul de crema. Acopera cu bucata mica de blat si introdu in frigider pentru cel putin 3 ore.
3. Scoate tava din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna cu grija prajitura. Da deoparte hartia de copt si taie capetele prajiturii apoi decoreaza cu glazura.
Nota: fiind o prajitura fara faina, blatul se rupe usor si va trebui sa lucrati cu grija ca sa nu se intample asta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.