În Ajunul Bobotezei gospodinele din Ardeal prepară varzări de post, cu
varză acră. Acestea sunt plăcinte umplute cu tocătură de varză acră sau
varză dulce.
![]() |
Varzări de post, cu varză acră in ajun de Boboteaza |
Ingrediente:
- 500 g varză acră, tocată fin
- 2 cepe medii, tăiate mărunt
- 500 g făină albă
- 1 cană apă călduţă
- 25 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr
- 2-3 linguri ulei, pentru frământat
- 100 ml ulei
- 1/2 linguriţă de sare
- piper
- ulei pt prajitMod de preparare:
- Faceţi un aluat ca pentru pâine din următoarele ingrediente: făină, drojdie, zahăr, sare, apă şi puţin ulei. Lăsaţi aproximativ 1h să crească într-un loc unde să nu fie frig;
- După ce l-aţi pus într-un loc ferit de rece puteţi începe să pregătiţi umplutura;
- Luaţi o tigaie şi căliţi în ulei ceapa până devine sticloasă. Apoi se adaugă peste ea varza scursă de zeamă. Lăsaţi la călit, până ce scade umplutura;
- Potriviţi de sare şi adăugaţi piper, după gust. Lăsaţi să se răcească;
- Împărţiţi aluatul în părţi egale şi aveţi grijă să fie de mărimea unei mingi de ping-pong;
- Luaţi fiecare bucată de aluat şi întindeţi-o în formă de cerc, până ce capătă mărimea unei farfurii potrivite;
- Presăraţi masa de lucru cu făină şi întindeţi apoi aluatul cu un sucitor;
- Adăugaţi 1 lingură plină cu varză pe o jumătate din foaia de aluat şi împăturiţi-o în două. Presaţi bine marginile ca să nu iasă umplutura;
- Scurgeţi de făină şi puneţi această vărzare cu varză acră într-o tigaie în care s-a încins bine uleiul. Rumeniţi pe ambele părţi. Scoateţi plăcinta şi lăsaţi la scurs pe hârtie absorbantă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.