Cu ciocolata, cu fructe si frisca sau cu gem; indiferent cu ce
ai umple clatitele, cel mai important este modul in care le prepari,
incat sa iasa pufoase, sa nu se intareasca si chiar sa fie atat de bune,
incat sa nu aiba cand sa se intareasca!
CUM SE FACE ALUATUL DE CLATITE |
Ingrediente
1 ou
100 ml lapte
50 ml apa
1 lingura ulei sau unt topit
1 lingura rom
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
55 gr faina alba
1 cubulet de unt, pentru uns tigaia
100 ml lapte
50 ml apa
1 lingura ulei sau unt topit
1 lingura rom
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
55 gr faina alba
1 cubulet de unt, pentru uns tigaia
Bucati: 4-5 clatite
Mod de preparare
- Folosind un tel batem bine oul. Adaugam apoi incet laptele si apa, batand in continuare cu telul. Adaugam uleiul, romul, vanilia si sarea si amestecam bine. La final adaugam faina si amestecam rapid cu telul pana e incorporata.
- Pe focul dat la mediu incingem o tigaie teflonata. Ungem usor tigaia
cu un cubulet de unt infipt intr-o furculita. Lasam tigaia sa se
racoreasca 10 secunde, apoi formam prima clatita. Pentru
incepatori, ideal ar fi ca tigaia sa aiba un diametru de aprox 20 cm, la
inceput sunt mai usor de format clatite mai mici.
Inainte de fiecare clatita iau tigaia de pe foc timp de 10 secunde si o las sa se racoreasca, pentru a nu se inchega prea rapid aluatul. Tigaia se unge cu unt la fiecare 2-3 clatite; sau la fiecare clatita daca vreti sa fie decadente - Folosind polonicul, turnam aluatul in tigaie si rapid invartim tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.
- Coacem clatita la foc mediu timp de cca 3 minute. La inceput veti
vedea cum se desprinde de pe margini. Cand marginile sunt desprinse,
ridicati din cand in cand un colt al clatitei si uitati-va cum arata
partea care se coace: cand are punctulete rumene, o
intoarceti. Prima fata coapta este fata de prezentare. Timpul de 3 minute pentru prima fata este orientativ, cel mai sigur va orientati dupa acele puncte rumene de care va vorbeam.
- Lasati sa se coaca si pe a doua parte timp de 30 secunde.
Nu coaceti prea tare clatitele fiindca se vor usca prea tare; marginile pot fi usor crocante, dar centrul trebuie sa fie elastic. - Ideal, clatitele se umplu cat sunt fierbinti si se servesc imediat. Daca faceti un numar mai mare, stivuiti clatitele una peste alta pe masura ce le coaceti si acoperiti-le cu folie de plastic. In acest mod se pot pastra si la frigider.
- Intotdeauna umpleti clatitele pe a doua fata pe care ati copt-o. Prima fata coapta va veni la exterior, fiindca arata mai bine.
- Daca optati pentru o umplutura sarata omiteti vanilia si romul din compozitie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.