Semla este o prăjitură suedeză, consumată tradițional. Chiar dacă la aspect se aseamănă cumva cu savarina clasică pe care o știm toți, semla este cât se poate de diferită – chifla nu este însiropată, iar umplutura nu este numai de frișcă, ci conține și pastă de marțipan.
Iată o idee pentru un preparat cu care să îi surprinzi pe cei de acasă, un desert deosebit pe care ar trebui să-l încerci: rețeta de semla.
Semla – Chifle dulci suedeze cu cremă de marțipan |
Pentru aluat:
- 1 lingură drojdie uscată;
- ¼ cană apă călduță;
- 1 ou;
- 1/3 cană zahăr;
- ½ linguriță sare;
- 1 linguriță cardamom;
- 1 cană lapte;
- 6 linguri unt;
- 3 ½ cană Făină;
- 1 ou bătut.
Pentru umplutura cu marțipan:
- firimituri din interiorul chiflelor;
- 210 g pastă de marțipan;
- 6 linguri smântână;
- ¼ linguriță esență de migdale.
Pentru topping-ul cu frișcă:
- 2 căni frișcă;
- 2 linguri zahăr pudră;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- zahăr pudră, pentru ornare.
Mod de preparare
Cu toate că poate părea o rețetă mai mai complicată, nu ai de ce să-ți faci griji; iar atâta timp cât respecți pas cu pas indicațiile și gramajele, îți garantăm că va fi floare la ureche, iar rezultatul unul delicios!
Începe prin a dizolva drojdia uscată în ¼ cană cu apă călduță. Lasă deoparte pentru ca drojdia să înceapă să acționeze.
Între timp, ia un bol încăpător și sparge ouăle rând pe rând, apoi bate-le cu mixerul, împreună cu zahărul, sarea și cardamomul până ce obții o textură închegată, asemănătoare cu o pastă moale.
Pune la foc mic o crăticioară și topește încet untul. Când acesta începe să facă bule, adaugă laptele și amestecă cu spor, să se lege. Ia de pe foc imediat și încorporează amestecul în compoziția preparată anterior, din ouă și zahăr. Amestecă vârtos până ce se omogenizează bine. Completează cu drojdia dizolvată, apoi cu făina – aici trebuie să ai grijă să o adaugi treptat, în ploaie, pe măsură ce frămânți aluatul.
De la acest pas încolo, mixerul nu îți va mai fi de ajutor, așa că poți scoate aluatul obținut pe masa de lucru, acoperită în prealabil cu făină și frământă-l bine cu mâinile preț de 10 minute – va căpăta o textură elastică. Modelează aluatul în formă de bilă, pune-l înapoi în bol, acoperă cu folie de plastic și lasă-l să-i tihnească și să crească timp de un ceas.
După ce aluatul și-a dublat volumul, scoate-l iar pe masa de lucru și împarte-l în 12 bucăți egale, cărora le dai formă de bile; te poți folosi de palme și să presezi în timp ce învârți aluatul pe blatul de lucru, pentru a-i da o formă rotundă. Așază fiecare bucată de aluat obținut, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și acoperă-le cu folie de plastic și mai lasă-le să se odihnească timp de vreo 45-50 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 180℃ și, după ce aluatul a crescut, unge bilele cu un ou bătut. Dă tava la cuptor și lasă chiflele să se rumenească timp de cel puțin 20 de minute. Atunci când sunt gata, dă-le voie să se răcească bine înainte de a continua.
După ce chiflele s-au odihnit suficient, le vei tăia capacele și vei scobi interiorul. Pune firimiturile obținute din interiorul chiflelor într-un bol, apoi rade deasupra pasta de marțipan și amestecă cu smântâna, dar și cu esența de migdale. Amestecă viguros până ce vei obține o pasta omogenă, cu care vei umple chifle scobite.
Prepară apoi și toppingul, amestecând într-un bol frișca cu zahărul pudră și esența de vanilie. Bate bine cu mixerul până când obții o cremă pufoasă. Pune-o într-un poș (poți folosi și o pungă alimentară pe care să o tăi într-un colt) și ornează semla, punând topping de frișcă deasupra pastei de marțipan. Pune apoi capacele chiflelor și ornează cu zahăr pudră.
Poți servi semla la prima masă din zi, alături de o cană cu lapte cald, pentru a aduce bucurie de la prima oră a dimineții în casă. Îi poți răsfăța pe cei dragi cu semla și la desert ori ca o gustare între mese.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.