Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
O sa va placa si ciorba de afumatura cu lapte. Este la fel de buna, dar mai dietetica, pentru ca foloseste lapte in loc de smantana si nu are nici galbenusuri de ou. Desi stiu mai multe retete de ciorbe romanesti, asta tind sa o fac cel mai des. Cred ca va deveni si favorita voastra in curand.Ciorba de afumatura cu lapte
- 1 kg de oase de vita
- 1kg de afumatura cu os
- O bucata de telina de 50 g
- O ceapa mare (aprox 150g)
- Un morcov mediu (cam 50 g)
- O lingurita boabe de piper
- 2 catei mari de usturoi
- 2-3 litri de apa pentru fiert
- 5-600 ml lapte gras
- Inca 2 morcovi medii (150g)
- 30 g ulei pentru calit
- Zeama de lamaie pentru acrit
- Smantana si ardei iute pentru servit
Mod de preparare:
Luam o oala incapatoare, ca sa punem oasele. Alegeti pe cat posibil oase cu maduva si cu ceva carne pe ele, pentru ca in aceasta reteta ne avantajeaza gustul de carne. Punem si afumatura. Si ea trebuie sa aiba multa carne pe ea. Mai adaugam:
- bucata de telina cu tot cu coaja – coaja are multa aroma.
- un morcov taiat pe doua.
- ceapa, cu tot cu coaja, taiata pe doua (coaja da o culoare placuta, galbuie iar supa va fi strecurata deci nu o sa mancam coji de ceapa)
- boabele de piper.
- usturoiul, usor zdrobit.
- si aproximativ 2.5 l de apa, sau cat sa acopere oasele.
In mod normal ar trebui sa punem si sare, dar afumatura e deja sarata. Punem pe foc. Acum asteptam sa dea in fiert, iar cand se formeaza spuma o adunam. Spuma este formata din lipoproteine coagulate, complet inofensive si le indepartam pentru ca sunt inestetice.
Oasele trebuie sa fiarba la foc domol pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe ele. Daca apa scade foarte mult inainte sa fiarba carnea, mai completam.
Dupa ce totul a fiert, scoatem oasele intr-un bol. Supa ramasa o vom strecura de doua ori. Odata normal si inca o data cu un tifon peste strecuratoare. O sa obtinem un lichid mai clar dar si degresat in acelasi timp.
Curatam carnea de pe oase si o punem deoparte.
Supa de oase o s-o punem din nou la fiert impreuna cu laptele. Intre timp curatam de coaja cei doi morcovi care ne-au ramas (pentru ca coaja este amara). Primul morcov nu a avut nevoie acelasi tratament pt ca in final l-am aruncat. Acestia doi in schimb, vor ramane in ciorba. Ii dam pe razatoare.
Punem 30 g ulei la incins (poate fi inlocuit si cu unt) si calim morcovul in el. Il adaugam la ciorba. Imediat ea va capata o fata galbuie, foarte frumosa.
Punem si carnea scoasa de pe oase. Mai fierbem domol 5 minute. Daca e nevoie potrivim gustul de sare si ciorbita este gata.
Se acreste in bol, la servire . La noi, preferam cu zeama de lamaie dar se poate folosi si otet. Este perfecta cu smantana si ardei iute.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.