Rețeta de sarmale în foi de varză acră de azi, am pregătit pentru voi o rețetă, pentru ca orice tânără/tânăr bucătăreasă/bucătar să înțeleagă pe deplin procesul. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Sarmale în foi de varză murată |
- 1,5 – 2 kg. varză murată
- 1 kg. carne de porc
- 200 de grame de ceapă
- 100 grame de orez
- 2 linguri de ulei
- 150 ml. apă călduță
- 100 ml. bulion de roșii concentrat
- opțional, carne de porc afumată (bucăți de ciolan, de costiță etc)
- 1 lingură de cimbru uscat
- 1 legătură mare de mărar verde
- 1/2 lingură paprika dulce
- 3 frunze de dafin
- 1 linguriță de piper
- sare după gust
Mod de preparare:
Pregătirea foilor de varză murată
1. Desfaceți frunzele de varză murată și clătiți-le cu apă abia călduță. Dacă sunt foarte sărate, repetați procedeul. Scurgeți varza de apă și apoi împărțiți frunzele în bucăți pe cât posibil egale, cam de de 12×12 cm (cu mare aproximare), eliminând nervurile tari ale frunzelor.
Aceste nervuri ne-ar încurca atunci când împăturim sarmalele, dar le vom păstra pentru tocat, laolaltă cu frunzele prea mici sau rupte, care nu pot fi umplute.
Pregătirea umpluturii
2. Pentru umplutura de sarmale, încingeți uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, adăugați cepele curățate, spălate și tocate mărunt și căliți-le, adăugând de la început un praf de sare și amestecând deseori, până se înmoaie. Adăugați orezul spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.
3. Adăugați paprika, opriți focul și lăsați compoziția să se răcească bine.
4. Tocați carnea și așezați-o într-un castron încăpător. Adăugați compoziția pregătită la punctul 3, deja răcită, piperul, cimbrul uscat (dacă folosiți), mărarul verde tocat (păstrați codițele de mărar) și sare după gust, țineți cont, însă, că varza e deja sărată și dacă folosiți afumătură, și aceea va aduce un aport de sare în preparatul finit.
Frământați compoziția adăugând treptat apa călduță, al cărei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca să fiarbă, fără a extrage toată umiditatea din carne. Umila apă este cea care ajută la obținerea unor sarmale fragede, fără ea, ar ieși mai tari.
Cum se împăturesc sarmalele?
5. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură (cam 1 lingură cu vârf, pentru niște sarmale medii, de dimensiunea 8×4 cm).
Se rulează foile de varză cu umplutura înăuntru și se înfundă capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.
Aranjarea în oală și fierberea
6. Se toacă toată varza nefolosită pentru învelirea sarmalelor, se așează cam 1/3 pe fundul oalei în care vom fierbe sarmalele, deasupra se pun cotoarele de mărar (sau bețe de mărar uscat, dacă aveți) și se acoperă cu încă 1/3 din varza tocată.
Se adaugă dafinul și, opțional, 1 lingură de boabe de piper. Se aranjează un rând de sarmale și se stropesc cu 1/2 din bulionul concentrat. Se continuă cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță (dacă se folosesc). În final, se acoperă cu varza tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.
7. Se pune oala pe plită și se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână.
Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac și se fierb la foc molcom timp de 3 ore.
Servirea sarmalelor
Sarmalele se servesc de obicei cu smântână. În unele zone ale țării se obișnuiește să fie acompaniate la masă de mămăligă.
Poftă mare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.