Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Un preparat care este foarte apreciat in familia mea. Este ceva de genul 2 in 1 avem si friptura si sarmale in acelasi preparat. Grasimea din rata se combina foarte bine cu acreala din varza si impreuna fac masa bogata si gustoasa
Rata umpluta cu sarmale |
1 rata de peste 2kg
1 varza murata
500g carne tocata de curcan
50g orez
2 linguri de ulei
Condimente pt sarmale
Pentru marinata:
1 ceapa mare
1 morcov
2 catei de usturoi
200ml vin alb
Piper boabe
Enibahar boabe
Mustar boabe
Sare
Piper
Mod de preparare:
Ideal este sa pregatim si sa lasam rata sa stea
la marinat de pe o zi pe alta, dar daca din anumite motive nu aveti
atata timp, va recomand sa faceti in asa fel incat rata sa stea la
macerat in acest amestec, macar 2h ca aromele sa se poata intrepatrunde
cat de cat si carnea sa se fragezeasca. Acestea fiind spuse, sa
trecem la treaba.
Ceapa, morcovul si usturoiul se curata si se
spala. Morcovul se taie rondele, ceapa solzisori iar usturoiul feliute.
Toate le punem intr-un recipient incapator, caserola in cazul meu, care
sa aiba capac. Adaugam restul ingredientelor; vin, sare, boabe de
piper, enibahar si mustar. Amestecam bine totul.
Rata o spalam bine, ne asiguram ca este goala pe dinauntru. fara ficat, gat si cu ce o mai cumparam la pachet, din magazin, o stergem cu prosoape de hartie si o scufundam in martinata astfel incat carnea sa poata absorbi din arome. Punem capacul si dam la frigider, v-am explicat mai sus despre timpul recomandat.
Sarmalele le pregatim asa cum fiecare dintre noi le pregateste in mod obisnuit acasa, doar ca vom folosi o carne mai slaba, in cazul meu optez pentru curcan, dar la fel se poate prepara si cu carne de pasare.
Restul de varza se taie fideluta, o vom
folosi pe post de „pat”.
Rata marinata, o curatam de
ingredientele in care a stat, pur si simplu le dam la o parte de pe rata
si o lasam putin la scurs. O asezam pe un platou si incepem sa o
indesam cu sarmalute. Eu am taiat pielea de la gat, am sectionat-o
pe lungime si am acoperit sarmalele cu ea, apoi am cusut
pielea cu ata alba de bumbac.
Rata mea a fost una destul de mare si
am reusit sa „burdusesc” in ea 26 de sarmalute. Insa nu trebue sa
va faceti probleme daca sarmalele pregatite nu vor incapea toate in
rata, le asezati in tava roata, roata pe langa rata.
Folosim o tava
incapatoare, cu pereti inalti, o ungem cu ulei sau o lingura de untura,
adaugam varza taiata si solutia de marinata in care a stat rata.
Amestecam si asezam frumos ratusca noastra grasana cu pieptul in jos,
(pe burta). Stropim deasupra rata cu putin ulei, sau o ungem cu
untura, partea ce ramane afara si nu e in lichid, acoperim tava cu folie de aluminiu
astfel incat sa fie cat mai ermetic inchisa si dam la cuptorul dinainte
incalzit.
Coacem rata umpluta cu sarmale in prima ora, fara sa o descoperim la 170*, apoi o scoatem afara si cu grija indepartam folia, intoarcem rata pe spate, o acoperim la loc si mai coacem 30’mpnute.
Dupa o ora si jumatate, rata noastra si sarmalutele sunt fierte/coapte cu siguranta.
Scoatem tava afara, indepartam folia, cu o pensula umezim carnea de deasupra (cu sosul din tava) si o mai dam la cuptor pentru 10’minute. pentru crusta.
Scoatem afara, intoarcem rata si pe cealalta parte,
ungem cu sosul din tava si mai lasam inca 10’minute. pana rata este rumena si
frumoasa.
Pentru servit, intindem pe un platou un pat de varza coapta, deasupra rata umpluta, de jur imprejur sarmalutele ce nu au intrat in rata, sau in cazul meu de fata, cele care au iesit din rata si serviti cu pofta.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.