Am văzut mai demult un astfel de preparat și mi-am tot propus să-l fac, pentru că mă tenta să am și eu într-o zi la prânz o mâncare 2 în 1, să nu mai fac și garnitură, separat.
Chiftele in fagure |
Pentru chiftele:
- 500 grame de carne tocată de porc (pulpă)
- 1 ou
- 1 ceapă galbenă medie
- ulei de floarea soarelui, pentru călit ceapa
- 3-4 căței de usturoi
- 1 legătură de mărar
- 1 lingură încărcată de făină albă
- sare
- piper
- 7-8 cartofi roz
- 25 grame de unt pentru uns cratița
- 250 ml de smântână
- 100 ml de lapte
- 1 ou
- 1 lingură de amidon alimentar (opțional)
- sare
- piper
- 100 grame de mozzarella răzuită
- 1 legătură de frunze de pătrunjel
MOD DE PREPARARE RETETA:
Cartofii se spală, se fierb ”în coajă” pe jumătate și apoi se lasă să se răcorească.
Pentru chiftele, se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Usturoiul se curăță, se spală și apoi se răzuiește fin.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Carnea tocată se amestecă bine cu: ceapa călită și scursă de ulei, usturoiul răzuit fin, oul, sarea, piperul, mărarul tocat și făina albă. Din amestecul de carne se fac chiftele rotunde care se lasă în așteptare pe o farfurie.
Cartofii răcoriți se curăță de coji și se feliază în rondele cu grosimea de 6-7 mm.
Se unge cu unt o cratiță și se pune pe fundul ei un strat de rondele de cartofi. Se pun chiftelele pe rondele, iar apoi se aranjează rondele de cartofi de jur împrejurul cratiței și între chiftele, în așa fel încât să arate ca un fagure.
Se face sosul din: smântâna mixată cu oul, lapte, sare, piper și eventual o lingură de amidon alimentar (cine dorește).
Se toarnă sosul în cratiță, până se acoperă chiftelele și fagurele de cartofi, iar deasupra se presară mozzarella răzuită.
Se dă cratița la cuptor, la foc mediu, până ce scade sosul și chiftelele sunt pătrunse (la verificare).
Atunci se scoate cratița din cuptor și se servește preparatul fierbinte, decorat cu pătrunjel tocat, pregătit dinainte.
Sfat:
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
Fierbeți cartofii numai pe jumătate și după ce se răcoresc, feliați-i în rondele groase de 6-7 mm. Dacă rondelele vor fi prea subțiri, s-ar putea rupe la așezarea în cratiță.
În chiftele puteți folosi și ceapă crudă, numai că vor avea un alt gust.
Mărarul nu este obligatoriu în chiftele, deși le dă un gust foarte bun.
În sos, folosirea amidonului alimentar este opțională.
Sosul trebuie să acopere ingredientele, pentru ca chiftelele să nu se usuce, sau să rămână crude.
Țineți preparatul în cuptor până ce scade sosul și chiftelele se pătrund, dar nu până se rumenesc, pentru că atunci s-ar putea usca.
Serviți preparatul fierbinte, sau reîncălzit la microunde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.