Este un desert cu care vei impresiona pe oricine, de la bunici drăgătoși la copii pofticioși, așa că pune-ți șorțul de bucătărie preferat și află cum poți face gogoși la pâlnie la tine acasă.
Gogoși la pâlnie |
Pentru aluat:
- 1 cană și jumătate de făină
- 1 cană de lapte
- 2 ouă
- 1 plic zahăr vanilinat
- 3 linguri de zahăr
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță esență de rom
- un praf de sare
Pentru decor:
- 1 cană de căpșuni tăiați în jumătate
- un sfert de cană zahăr
- frișcă
- zahăr pudră
Pentru prăjit:
- 2 căni de ulei
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător, combină făina, zahărul, praful de copt și zahărul vanilinat. Cu degetele, fă o mică gaură în mijloc, unde pui cele 2 ouă, un praf de sare, esența de rom și laptele.
Începe să amesteci aluatul cu un tel, întâi mai ușor, apoi mai energic, astfel încât să nu rămână cocoloașe. Aluatul acesta trebuie să semene cu cel de clătite, astfel încât să curgă, dar să fie totuși destul de gros. Mai adaugă puțin lapte până ajungi la consistența necesară.
Aluatul e gata? Încinge o tigaie cu margini înalte la foc mediu spre mare pe aragaz, turnând cele 2 căni de ulei. Așteaptă până când uleiul este suficient de încins.
Ia pâlnia, pune un deget la fundul acesteia, pentru a astupa gaura și a împiedica aluatul să curgă, apoi, ajutându-te de un polonic, toarnă aluatul în pâlnie, cam până la jumătatea acesteia sau puțin mai mult.
Acum urmează partea cea mai interesantă a rețetei. Ai 2 opțiuni în care poți prepara gogoși la pâlnie. Fie le faci mari, acoperind întreaga suprafață a tigăii, fie folosești forme rotunde de prăjituri pe care le pui în ulei și eliberezi aluatul numai în interiorul acestora. Prin cea de-a doua variantă, vei obține mini-gogoși ce-ți vor fura inima.
Așază pâlnia deasupra tigăii cu ulei încins și ia degetul, apoi începe să faci mișcări circulare cu pâlnia, în timp ce aluatul curge în baia de ulei sau în forma rotundă de prăjituri. Lasă-ți imaginația să te ghideze în a da formă gogoșii, important este să te miști cât mai rapid și să faci mișcări variate, umplând toate golurile, pentru a da o formă cât mai spectaculoasă gogoșilor.
Lasă gogoașa să se rumenească în partea de jos timp de 1 minut, îți vei da seama când e gata observând găurile rămase. Apoi, apucă gogoașa cu cleștele, mai din centru, pentru a nu se rupe, și întoarce-o pe partea cealaltă, așezând-o înapoi în ulei. Mai las-o la prăjit încă 1-2 minute.
Pregătește o farfurie mai mare sau un platou pe care să pui 2 șervețele de hârtie, pe care vei scoate gogoașa, pentru a îndepărta excesul de ulei din aceasta.
Repetă procedura până când termini tot aluatul.
Pentru decorul gogoșilor, ia un bol mare în care adaugă feliile de căpșuni și zahărul. Acoperă bolul și lasă căpșunile să stea așa timp de 20-30 de minute, până devin suculente.
Pe fiecare gogoașă în parte, pune topping-ul de căpșuni, adaugă o lingură de frișcă și presară puțin zahăr pudrat pe margini.
Va ieși un deliciu nemaipomenit, pe care te încurajăm să-l împarți atât cu prietenii, cât și cu familia.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.