Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Perioada sarbatorilor traditionale din mediul rural sau
la targuri, intalnim si vestitele “ gogoasa ”.
Chiar fiind vorba despre o specialitate prajita, trebuie spus ca
absortia de ulei in cazul acestor gogosi nu este mare, fiind vorba
despre un produs dospit ce creste in volum.
Gogosi si sfaturi |
- 500 g faina
- 250 ml apa sau lapte
- 60 g unt
- 60 g zahar
- 2 oua intregi
- 8 g sare
- 10 g drojdie de bere proaspata
- Coaja de portocala
- Baton de vanilie
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si cu o lingura de zahar si se lasa la odihna pret de 15 min. In vasul robotului de framantat se pun: apa, drojdia dizolvata, 3/4 din cantitatea de faina, oul, untul taiat in bucatele, la temperatura bucatariei, zaharul iar in cele din urma coaja de lamaie si vanilia. Incepem framantarea, adaugam sarea si faina ramasa, incetul cu incetul, potrivind astfel incat aluatul obtinut dupa o framantare serioasa sa fie moale dar elastic.
Cand glutenul e format, aluatul se va desprinde cu usurinta de peretii vasului robotului. Procesul de framantare dureaza cam 15 min. Aluatului i se da o forma rotunda si se lasa la dospit acoperit la temperatura camerei la cca 2 ORE.Sfaturi:
Uleiul se incinge intr-o tigaie adanca, astfel incat gogosile sa nu atinga fundul acesteia.
Inainte sa punem gogosile la prajit, verificam daca aluatul nostru are dospirea necesara prin introducerea in uleiul din tigaie a unei bucati din aluat: daca se scufunda aluatul nostru mai trebuie lasat la dospit. In caz contrar putem incepe prajitul.
Temperatura ideala de prajire este undeva la160°- 170°, gogosile intorcandu-se pe o parte si pe cealalta de cum iau culoare( cam 2-3 minute). La o temperatura mai ridicata gogosile iau culoare in scurt timp iar in interior raman crude.
Gogosile sunt prajite bine atunci cand vor prezenta o dunga alba pe mijlocul circumferintei lor.
De cum dobandesc culoare, gogosile se scot cu ajutorul unei linguri plasa, se lasa sa se scurga de ulei( prin miscari orizontale si nicidecum verticale, altfel tot uleiul se imbiba in gogoasa!) si se trec prin zahar tos sau se pudreaza cu zahar farin. Daca dorim sa exageram putin, putem sa le umplem si cu crema de lapte sau ciocolata 🙂Rezultatul este incantator: fragede, cu un miros ademenitor, si un gust divin.
Aceasta reteta ne este oferita de " Mesteru' ".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.