Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Lichiul este o plăcintă ţărănească ardelenească
de origine săsească, oferim celor
care doresc să păstreze tradiţia gastronomică, această reţetă -.Lichiu cu gris şi smântâna.
Lichiu cu gris şi smântâna |
Ingrediente:
Aluat:
350 g faină
25 g drojdie proaspătă
2 gălbenuşuri de ou
coaja rasă de la o lămâie
3 linguri de zahăr
50 ml ulei
1 linguriţă de sare
lapte călduţ cât cuprinde
25 g drojdie proaspătă
2 gălbenuşuri de ou
coaja rasă de la o lămâie
3 linguri de zahăr
50 ml ulei
1 linguriţă de sare
lapte călduţ cât cuprinde
Umplutură:
1 l lapte
1 cană de gris
zahăr după gust
1/2 linguriţă de sare
6 albuşuri
1 cană de gris
zahăr după gust
1/2 linguriţă de sare
6 albuşuri
4 gălbenuşuri
100 g unt
350 g smântână
2 pliculeţe cu zahăr vanilat
100 g unt
350 g smântână
2 pliculeţe cu zahăr vanilat
Modul de preparare:
Notă: Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Prepararea aluatului:
Drojdia se freacă cu o lingură de faină, o
lingură de zahăr şi câteva linguri de lapte călduţ, până când se face
ca o cremă. Rezultatul, maiaua, se lasă la căldură vreo 30 minute să
dospească. Pe masa de lucru, se cerne mai întâi faină, apoi se face o
adâncitură în mijloc, în care se pune maiaua, împreună cu cele două
gălbenuşuri frecate în prealabil cu o linguriţă de sare. Se adaugă
laptele călduţ împreună cu zahărul şi se frământa un aluat nu prea tare.
Aluatul se frământa pe masă timp de 10 minute până devine elastic şi va
avea consistenţa aluatului de cozonac. Se adaugă uleiul puţin câte
puţin, şi se frământa în continuare, până când aluatul începe să facă
bule de aer şi se desprinde uşor de pe mână. Aluatul se pune într-un vas
uns cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până îşi
dublează volumul.
Prepararea umpluturii:
Se prepară un gris mai gros, fiert în lapte. Se adaugă zahăr după
gust. Când grisul e fiert, se dă o parte şi se lasă să se tempereze.
Albuşurile se bat spumă. Când spuma a început deja să se întărească, se
adaugă pe rând în amestecul de gris cât e încă puţin călduţ.
Separat, cele 4 gălbenuşuri de ou se freacă bine cu untul, se adaugă 2
pliculeţe de zahăr vanilat, apoi treptat se adaugă smântână.
Coacere:
După ce aluatul este dospit, se întinde o foaie groasă de un deget -
cca 3 mm. Foaia se aşează într-o tavă tapetată hârtie de copt. Se pune pasta de gris pe deasupra, apoi se toarnă uniform
amestecul de gălbenuşuri cu smântână. Se coace la cuptor la foc potrivit -180 C - circa 30-40 de minute.
E deosebit de gustos.
Vă dorim poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.