Buna bucatarule , bine ai venit | Autentificare | Inregistreaza-te | Ai nevoie de ajutor?
Introdu-ti numele de utilizator si parola pentru a te autentifica.Dupa autentificare poti sa trimeti comentariul tau.

Sustine-ma

DACA CREZI,!!!
- ca ma sustii,
pune acest banner pe site/blog.
Retete si gust
Notă - să-mi spuneți în comentariu, dacă ai pus benerul meu
.
Nu uitați codul banner
Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Retete si Gust

Aici gasesti cele mai gustoase retete, imbunatatite, a mincarurilor de zi cu zi, din bucataria traditionala Romaneasca.

Urmariti-le...Urmariti-le...Urmariti-le...

Lichiu cu gris şi smântâna

Retete si gust
Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Lichiul este o plăcintă ţărănească ardelenească de origine săsească, oferim celor care doresc să păstreze tradiţia gastronomică, această reţetă -.Lichiu cu gris şi smântâna.
Lichiu cu gris şi smântâna.
Lichiu cu gris şi smântâna

Ingrediente:

Aluat:

350 g faină
25 g drojdie proaspătă
2 gălbenuşuri de ou
coaja rasă de la o lămâie
3 linguri de zahăr
50 ml ulei
1 linguriţă de sare
lapte călduţ cât cuprinde

Umplutură:

1 l lapte
1 cană de gris
zahăr după gust
1/2 linguriţă de sare
6 albuşuri
4 gălbenuşuri
100 g unt
350 g smântână
2 pliculeţe cu zahăr vanilat

Modul de preparare:

 Notă: Este recomandat ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Prepararea aluatului:

Drojdia se freacă cu o lingură de faină, o lingură de zahăr şi câteva linguri de lapte călduţ, până când se face ca o cremă. Rezultatul, maiaua, se lasă la căldură vreo 30 minute să dospească. Pe masa de lucru, se cerne mai întâi faină, apoi se face o adâncitură în mijloc, în care se pune maiaua, împreună cu cele două gălbenuşuri frecate în prealabil cu o linguriţă de sare. Se adaugă laptele călduţ împreună cu zahărul şi se frământa un aluat nu prea tare. Aluatul se frământa pe masă timp de 10 minute până devine elastic şi va avea consistenţa aluatului de cozonac. Se adaugă uleiul puţin câte puţin, şi se frământa în continuare, până când aluatul începe să facă bule de aer şi se desprinde uşor de pe mână. Aluatul se pune într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Prepararea umpluturii:

Se prepară un gris mai gros, fiert în lapte. Se adaugă zahăr după gust. Când grisul e fiert, se dă o parte şi se lasă să se tempereze. Albuşurile se bat spumă. Când spuma a început deja să se întărească, se adaugă pe rând în amestecul de gris cât e încă puţin călduţ.
Separat, cele 4 gălbenuşuri de ou se freacă bine cu untul, se adaugă 2 pliculeţe de zahăr vanilat, apoi treptat se adaugă smântână.

Coacere:

După ce aluatul este dospit, se întinde o foaie groasă de un deget - cca 3 mm. Foaia se aşează într-o tavă tapetată hârtie de copt. Se pune pasta de gris pe deasupra, apoi se toarnă uniform amestecul de gălbenuşuri cu smântână. Se coace la cuptor la foc potrivit -180 C - circa 30-40 de minute.

E deosebit de gustos. 

Vă dorim poftă bună!
Retete si gust

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.

Bine ati venit
Pe Retete si Gust

Comunitatea membrilor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly


Publicitate cu noi



Respectele mele pentru: "Vizitati acest blog!"
Retete si gust

Horoscop culinar

Uita-te pe
"Horoscop culinar"
, daca vrei - Dulciurile tale prferate - AICI!