Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Mulți dintre noi au obiceiul de a consuma carnea de miel doar de Paști.
Ei bine, dincolo de tradițiile și simbolistica Sărbătorilor pascale,
mielul este pur și simplu un preparat de sezon. Mielul autohton,
românesc, îl găsim proaspăt doar acum, primăvara. E mai mare păcatul să
nu profităm din plin de această perioadă. Acum, mieii au greutatea
ideală pentru obținerea unor preparate de o mare frăgezime și finețe.
Ruladă din pulpă de miel la cuptor cu piure de vinete, rodie și cartofi dulci |
Ingrediente:
ruladă din pulpa de miel:
- 1 pulpă de miel de aproximativ 1,5 – 2 kilograme
- 1 portocală, zeama proaspăt stoarsă și coaja fin răzuită
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de miere de albine
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 1 linguriță de piper
- 40 de ml. ulei de măsline extravirgin
- ierburile aromatice: 2 rămurele de mentă, 2 rămurele de rozmarin și 2 frunze de dafin verzi
- 1 linguriță de ulei vegetal
- legume pentru supa concentrata de miel: 2 morcovi, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 2 tije de țelină apio, 2 frunze de dafin
- pentru sos: 1 lingură de cremă balsamică, 40 de grame de unt
piure de vinete:
- 2 vinete de mărime medie
- 1 cățel de usturoi
- opțional, 1 lingură de pastă de susan
- 50 de ml. ulei de măsline extravirgin
- 1 vârf de cuțit de chimion
- zeama proaspăt stoarsă de la 1/2 de lămâie
- sare, piper
cartofi dulci copți:
- 2 cartofi dulci de mărime medie
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță fulgi de chili
- sare și piper
praz confiat:
- 1 praz mare
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 20 de grame de unt
- sare și piper
- aproximativ 250 ml. supa concentrata de miel
în plus:
- semințe de rodie
- năut
Mod de preparare:
1.
Asta e pulpa de miel pe care am folosit-o. E destul de mărișoară,
cântărind 1,9 kilograme și destul de grăsuță. Așa cum v-am mai spus și
cu alte prilejuri când am povestit despre carnea de miel, acel miros
intens de oaie, cel care displace celor mai mulți dintre noi, este
concentrat în pielițele și grăsimea de la suprafață. Pe acestea vom avea
grijă să le îndepărtăm înainte de a ne apuca de orice altceva. Pentru
asta, vom folosi un cuțit bine ascuțit cu care vom desprinde partea albă
de la suprafață în fâșii. Vom avea grijă, firește, să nu pătrundem în
stratul de carne.
2.
După ce am scăpat de grăsimea de la suprafață, vom așeza pulpa de miel
pe tocător, cu partea internă a coapsei în sus. Cu un cuțit bine
ascuțit, vom face o tăietură adâncă, urmărind osul - vom tăia până la
os. În jurul osului vom desface cu grijă carnea. Avem grijă să nu o
găurim, pentru că e nevoie să rămână într-o singură bucată. Vom
îndepărta osul și vom fasona carnea, încercând să obținem un aproximativ
dreptunghi cu o grosime uniformă.
3.
Acum este momentul să pregătim o marinadă pentru a noastră ruladă din
pulpă de miel. Astfel îi vom adăuga arome și în același timp multă
frăgezime. Marinada va conține suc de portocale, a cărui aciditate va
acționa asupra fibrelor cărnii. Pur și simplu, vom pune într-un blender
sucul de portocale proaspăt stors și coaja de portocale răzuită fin - doar partea galbenă de la suprafață. Adăugăm usturoiul, frunzele
ierburilor aromatice, coriandrul, sarea, piperul, mierea și uleiul de
măsline. Prelucrăm totul până la obținerea unei paste fine.
4.
Așezăm carnea într-o caserolă cu capac. Turnăm deasupra marinada, având grijă să îmbrace bine pulpa,
peste tot. Vom lăsa pulpa de miel la marinat peste noapte, minimum 8
ore.
Preparare supa concentrata de miel pentru sos
6.
Cât timp carnea se marinează, avem tot timpul din lume să pregătim o supă concentrată de miel, care va fi baza pentru sosul nostru.
Spargem
oasele de miel în bucăți. Le punem într-o cratiță rezistentă la cuptor.
Le coacem în cuptorul preîncălzit la 190°C până se rumenesc bine,
întorcându-le de mai mai multe ori. După ce oasele sunt
rumene pe toate părțile, scurgem grăsimea din cratiță. Adăugăm peste
oase legumele curățate și tăiate în bucăți - ceapă, 2 căței de usturoi
întregi, tije de țelină și morcovi cât și cele două frunze de dafin.
Acoperim totul cu apă fierbinte.
Fierbem supa la foc mic, abia
să murmure la suprafață, completând cu apă fierbinte când va fi nevoie.
Va dura vreo 6 ore, până când cartilajele oaselor cad cu ușurință, dar
nu ne va necesita atenția. Scurgem lichidul, trecându-l prin sită și
colectându-l într-o cratiță curată. Îl punem pe foc și îl reducem până
vor mai rămâne 250-300 ml.
Gătire la cuptor
7.
După marinare, scoatem pulpa de miel din caserolă. Îndepărtăm pe cât
posibil mai mult din pasta de pe suprafața cărnii, ștergând-o cu
șervețele absorbante de bucătărie. Această pastă aromată și-a îndeplinit
pe deplin menirea. Lăsăm carnea să revină la
temperatura bucătăriei și o legăm strâns cu ață de bucătărie, formând un
cilindru îndesat. În acest răstimp, pornim cuptorul și îl fixăm la
170°C.
8.
Se rumenește rulada din pulpă de miel într-o tigaie încinsă pe foc
iute, în care se adaugă 1 linguriță de ulei, întorcând-o pe toate
părțile - 2-3 minute pe o parte. Se transferă, apoi, într-un vas
potrivit pentru cuptor. Nu trebuie să fie prea mare, o caserolă în care
să nu rămână mult spațiu gol în jurul ruladei.
Se acoperă caserola
cu capacul sau, în lipsă, se înfoliază vasul cu folie de aluminiu. Se
dă la cuptorul preîncins la 170°C, timp de 50 – 75 de minute. După ce am scos
pulpa din cuptor, am lăsat-o să se odihnească 30 de minute înainte de
a-i scoate ațele și a o felia.
Piure de vinete, rodie și cartofi dulci – garniturile
9. Cât
timp pulpa de miel s-a copt, am condimentat cartofii dulci, curățați de
coajă și tăiați în câte 6 felii mari fiecare, cu sare, piper, fulgi de
chili și coriandru. I-am stropit cu uleiul, am amestecat bine și i-am
așezat pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Imediat ce am scos pulpa
de miel din cuptor, am ridicat temperatura acestuia la 200°C. Am dat
cartofii dulci la copt până când au devenit moi în interior și rumeni la
suprafață.
10.
În timp ce pulpa de miel s-a copt și s-a odihnit, m-am grăbit să termin
și restul elementelor preparatului. Am spălat bine prazul, apoi l-am
tăiat în bucăți cam de 3-4 cm - doar partea albă și cea verde deschis.
Le-am limpezit sub jet de apă rece, asigurându-mă că nu mai au urme de
nisip printre foi.
Am zvântat bine bucățile de praz. Am încins
într-o tigaie, pe foc mediu, 1 linguriță de ulei cu 20 de grame de unt.
Am rumenit bucățile de praz la ambele capete tăiate. Am turnat supa
de miel, am adăugat puțină sare și piper, am redus focul la minimum și
am acoperit totul cu un capac, înăbușind bucățile de praz până s-au
înmuiat, păstrându-și totuși forma - cam 10 minute. Am scos cu grijă
bucățile de praz pe o farfurie, păstrându-le la cald, acoperite cu folie
alimentară. Supa rămas în tigaie, îmbogățit acum și cu aroma
prazului, l-am rezervat pentru sos.
11.
Vinetele le-am copt rapid pe grătarul bine încins. Le-am decojit cât au
fost calde apoi le-am pus în blender cu zeama de lămâie, usturoiul,
pasta tahini și chimionul. Am prelucrat totul până am obținut un piure
fin. Am adăugat, apoi, puțin câte puțin, uleiul de măsline, mixând scurt
de fiecare dată. La final am asezonat cu sare și piper și am păstrat
piureul deoparte, la cald.
Sosul
12.
Pentru sos, punem într-o crăticioară supa de miel în care s-au
gătit bucățile de praz, trecut printr-o sită fină și adăugăm și crema
balsamică. Fierbem totul în clocot intens până când lichidul se
evaporează și se reduce la jumătate, apoi oprim focul și adăugăm untul
rece, tăiat în bucățele. Lăsăm untul să se topească lejer în sos,
amestecând lent, și vom vedea cu ochii cum sosul nostru se va îngroșa,
dobândind o consistență siropoasă. Asezonăm cu sare și piper după gust
și… suntem gata!
Servire
Un
preparat atât de fin și lucrat cu atâta grijă merită niște farfurii
frumoase, așa că alegeți farfurii simple și plate, în care sosul să nu
se scurgă inestetic iar preparatul final să nu arate înghesuit. Neapărat
folosiți farfurii calde, apoi aranjați cu grijă piureul de vinete, câte două
felii din rulada de pulpă de miel, cartofii dulci copți, bucățile de
praz, stropiți cu deliciosul sos și presărați semințe de rodie, care vor
aduce nu doar culoare, ci și gust și textură în această combinație,
apoi adăugați și cât va naut. Serviți cald și bucurați-vă de o
masă regească.
Poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.