Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Merele murate reprezintă un aperitiv pe cât de original, pe atât de
delicios. Păstrați cele mai frumoase, aromate, suculente și sănătoase
mere pentru sezonul rece, care cu siguranță vor fi pe placul tuturor.
Cel mai bine e să alegeți merele tari, întregi, cu o culoare uniformă.
Merele din soiurile mai târzii se obțin deosebit de gustoase. Bucurați-i
pe cei dragi cu un deliciu special și foarte gustos.
Mere murate |
Mere murate cu mentă și miere |
INGREDIENTE:
– mere
– frunze de coacăză
– frunze de mentă
– frunze de vișin
PENTRU SARAMURĂ:
– 10 l de apă
– 200-300 g de miere
– 150 g de sare
– 100 g făină de secară sau malț
MOD DE PREPARARE:
1. Așezați la fundul borcanului câteva frunze de coacăză, într-un strat subțire. Acoperiți frunzele cu două straturi de mere.
2. Așezați încă un strat de frunze de coacăză, apoi iarăși merele.
Acoperiți-le cu frunze de mentă într-un strat subțire, urmat de alt
strat de mere.
3. Acoperiți ultimul strat de mere cu frunze de coacăză, vișin și 2-3
frunze de mentă. Acoperiți merele cu un capac mai mic și puneți o
greutate deasupra.
4. Amestecați apa fiartă caldă cu mierea, sarea și făina. Obțineți o masă omogenă. Lăsați saramura să se răcească.
5. Amestecați saramura, apoi turnați-o în borcanele cu mere - nu
îndepărtați greutatea de pe acestea. Este important ca capacul mic să
fie complet acoperit cu saramură. Lăsați merele la temperatura de 15-18
grade pentru 4-6 săptămâni.
Mere murate cu varză
Mere murate cu varză |
INGREDIENTE:
– 4 kg de varză
– 3 kg de mere mai mici
– 2-3 morcovi
– 3 linguri de sare
– 2 linguri de zahăr
PENTRU SARAMURĂ:
– 1 pahar de apă fiartă la temperatura camerei
– 1 lingură de sare
– 1 lingură de zahăr
MOD DE PREPARARE:
1. Spălați merele, varza și morcovii. Curățați morcovii și dați-i prin răzătoare. Tocați varza.
2. Amestecați morcovul ras cu varza, zahărul și sarea. Pisați amestecul cu mâinile, până acesta va lăsa suc.
3. Așezați în vas merele cât mai dens, astfel încât între acestea să
nu fie spațiu, apoi acoperiți-le cu un strat de varză de 2-3 cm și
apăsați bine.
4. Turnați în vas sucul de varză. Dacă acesta nu va fi suficient, pregătiți saramura: amestecați apa fiartă cu sarea și zahărul.
5. Ultimul strat trebuie să-l constituie frunzele întregi de varză.
Acoperiți cu o farfurie și puneți o greutate deasupra. Lăsați merele la
temperatura camerei pentru 2 săptămâni, apoi dați-le la un loc mai rece
pentru încă 2 săptămâni.
Mere murate la borcan
Mere murate la borcan |
INGREDIENTE:
– mere
– 10 l de apă
– 120 g de zahăr
– 120 g de sare
MOD DE PREPARARE:
1. Spălați bine merele și așezați-le în borcane.
2. Dizolvați sarea și zahărul în apă. Turnați saramura în borcane și închideți-le cu capace de plastic.
Mere murate cu cenușă de munte roșie
Mere murate cu cenușă de munte roșie |
INGREDIENTE:
– 20 kg de mere
– 3 kg cenușă de munte roșie
– 10 l de apă
– 500 g de zahăr
– 50 g de sare
MOD DE PREPARARE:
1. Spălați merele și cenușa de munte roșie. Așezați-le într-un vas, în straturi uniforme.
2. Dizolvați zahărul și sarea în apa caldă. Lăsați să se răcească.
3. Turnați saramura în vasul cu mere. Acoperiți merele cu un prosop
curat, apoi cu un tocător de lemn. Puneți o greutate deasupra. Păstrați
merele la un loc rece.
Mere murate cu muștar
Mere murate cu muștar |
INGREDIENTE:
– mere
– 10 l de apă
– 100 g de sare
– 1 pahar de zahăr
– 3 linguri de muștar
– paie sau frunze de coacăză
MOD DE PREPARARE:
1. Amestecați apa cu muștarul, zahărul și sarea. Aduceți saramura până la fierbere, apoi lăsați-o să se răcească.
2. Așezați la fundul vasului paiele sau frunzele de coacăză. Umpleți vasul cu mere, apoi turnați saramura peste acestea.
Notă: Este important să mai turnați
apă în vasul cu mere, în timp ce acestea se murează. La fel, puteți
completa conserva cu alte condimente sau ierburi aromate: levănțică,
busuioc, cvas, scorțișoară, făină, cimbru, frunze de pomi fructiferi și
altele.
Echipa noastră vă dorește poftă bună alături de cei dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.