Zacusca este una dintre cele mai populare conserve preparate pentru
iarnă. Indiferent de tehnica de preparare, combinaţia de gusturi şi
arome ale legumelor folosite este deosebit de gustoasă şi delicioasă.Reţeta de mai jos foloseşte fasole verde.
Zacuscă de fasole verde |
Ingrediente:
1,5 kg fasole verde
5-6 cepe
5-6 morcovi
1,5 kg ardei capia
1 l de suc de roşii gros
sare şi piper după preferinţă
150 ml ulei
câteva frunze de ţelină
1 frunză de dafin
Ardeii se coc, se curăţă de pieliţă şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se dau prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mari.
Ceapa curăţată şi tăiată în bucăţi longitudinale, se opăreşte cu apă fierbinte, apoi se scurge.
După ce s-a răcit, ceapa se dă prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mici.
Morcovii se curăţă şi se rad pe o râzătoare fină.
Fasolea se curăţă de codiţe şi vârfuri, apoi se taie în bucăţi mici.
Ceapa tocată şi morcovii se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul şi se amestecă la foc mediu pentru aproximativ 5 minute.
Se adaugă apoi fasolea şi se amestecă din când în când, până când fasolea îşi schimbă culoarea.
Se pun apoi ardeii măcinaţi, sucul de roşii, sare şi piper, apoi se continuă fierberea până ce dă primele clocote.
Se fierbe în continuare la foc mic până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită, amestecându-se mereu astfel încât pasta de legume să nu se prindă de fundul oalei.
Zacusca se pune în borcane cât este încă caldă, dar nu fierbinte.
Borcanele spălate, se pun în cuptor la foc mic şi se lasă să se înfierbânte. Zacusca se pune direct în borcanele fierbinţi, care apoi se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte la cuptor pentru 20-30 minute.
Se scot din cuptor, se pun capacele şi se acoperă bine cu mai multe pături. Borcanele se lasă aşa acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară.
Vă dorim poftă bună! Sursa: Aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.