Sarmale
cu frunze de gulii în sos de roșii, rețetă pas cu pas. Cum se pregătesc
niște sărmăluțe în foi de gulii fierte în sos de roșii. După gustul nostru, au ieșit mai bune decât cele cu
varză și categoric și decât cele în foi de viță. Sunt fine, au o
savoare aparte iar frunzele nu sunt la fel de aspre ca cele de viță de
vie.
|
Sarmale
cu frunze de gulii în sos de roșii |
Ingrediente:
- 20 de frunze de gulie, mari
- 500 de grame de carne tocată de porc
- 200 de grame de ceapă tocată
- 2 linguri de ulei
- 50 de grame de orez
- 300
de grame de bulion de roșii concentrat
- 1 legătură de mărar tocat mărunt
- 1 lingură de cimbru uscat
- 1 linguriță de paprika dulce
- sare și piper negru
Mod de pregatire:
1.
Într-o tigaie încăpătoare, se încinge pe foc mediu uleiul, apoi se
adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se amestecă, se reduce focul și
se călește ceapa timp de 7-8 minute, până începe să devină translucidă,
semn că s-a înmuiat. Se adaugă orezul, se amestecă bine și se mai
călește totul cam 2 minute.
2.
Se adaugă în tigaie 2-3 linguri din cantitatea totală de bulion de
roșii, 1 linguriță de paprika dulce. Se amestecă totul
rapid, până se omogenizează, apoi se oprește focul și se trage deoparte,
să se răcorească.
-
- 3.
După ce compoziția călită s-a răcorit bine, se adaugă carnea tocată,
mărarul tocat fin, cimbrul, 1 linguriță de sare și piper după gust. Se amestecă totul bine și compoziția este gata.
4.
Cât timp ceapa se călește pe foc mic, se pune pe foc o
oală cu 4-5 litri de apă. Se pregătește alături un castron încăpător cu
apă rece. Până ce apa din oală fierbe, se spală bine frunzele de gulie, care trebuie alese mari și frumoase. Cotoarele lungi se îndepărtează.
5.
Când apa din oală clocotește, se adaugă 1 lingură de sare. Se amestecă,
apoi se adaugă frunzele de gulii, toate deodată. Se apasă cu o
spumieră, ca să intre toate frunzele în apa fiartă. Se țin pe foc 1-2
minute, apoi se scot cu spumiera, se scurg și se pun în castronul cu apă
rece.
6.
Se scot frunzele din castronul cu apă rece și se întind pe șervete
curate de bucătărie, să se zvânte. Acum putem trece la asamblarea
sarmalelor.
7.
Nu e nicio diferență între modul de asamblare al acestor sărmăluțe în
frunze de gulii și al altor sarmale. Se împăturesc exact la fel.Toate bucățile de cotoare
cât și frunzele mai mici se păstrează deoparte.
8.
Într-o oală de dimensiune potrivită, dar fiind că nu avem foarte multe
sarmale, se așterne un strat uniform din cotoarele și frunzele mai mici
de gulii, tocate mărunt. Deasupra acestora se aranjează sarmalele. Se
adaugă tot bulionul de roșii concentrat și se completează cu apă
fierbinte, atât cât să acopere sarmalele cam de 4 degete.
9.
Deasupra sarmalelor am așezat o farfurioară curată, care să le
împiedice să se ridice din lichid în timpul fierberii.
Le-am
fiert cu capacul așezat pe o parte, la foc mic, timp de 2 ore. În prima
oră, am verificat de vreo două ori, să nu scadă lichidul, competând cu
apă fierbinte. În a doua oră, am permis lichidului să scadă până a ajuns
la nivelul sarmalelor. După trecerea timpului de gătire, am oprit focul
și am lăsat sarmalele sub capac 30 de minute, apoi le-am servit. La
masă, lângă aceste sarmalute in frunze de gulii, am oferit pâine și
smântână. Au fost pur și simplu delicioase.
Am adăugat în farfurie și sosul de roșii gustos care s-a format în oală și ne-am bucurat de o aromă delicioasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.