Azi, însă, vă propun un drob de miel ca la carte, cu prapure și ouă fierte.”Amintire milenară a Paștelui Ortodox, numit pe alocuri ”plăcintă de cighir”, drobul
este "festivul" a mesei pascale. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează.
Drob de miel |
Ingrediente:
- 550 de grame de organe de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi, splină)
- 2 legături mari de ceapă verde, atât partea albă cât și frunzele
- 2 legături mari de usturoi verde, atât partea albă cât și frunzele
- 1 ceapă mică
- 4 ouă fierte tari, decojite
- 4 ouă mari, crude
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1-2 legături de mărar verde
- puțină leurdă
- 1 lingură de ulei
- 80 de grame de unt
- sare și piper după gust
- prapurele de miel
Mod de preparare:
1. Organele de miel se taie în bucăți, se curăță de cheaguri de sânge, pielițe, etc. Prapurele se spală cu delicatețe și se păstrează într-un castronel cu apă până ne ocupăm de restul ingredientelor.2. Se toacă rondele ceapa și usturoiul verde, colectând separat partea albă și cea verde deschis de frunzele tocate, de care vom avea nevoie mai târziu.
3. Se încinge pe foc mediu o tigaie/cratiță încăpătoare, se adaugă uleiul și imediat 60 de grame de unt. După ce untul se topește, se adaugă partea albă și cea verde deschis a cepei și usturoiului, călindu-le pe foc domol până se înmoaie.
4. După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se adaugă organele, începând cu inima, după 2-3 minute plămânii și splina, după alte 3-4 minute rinichii și în final ficatu, care nu va avea nevoie de mai mult de 4-5 minute de gătire. Se călesc organele și se lasă să se răcească bine.
5. Se trec toate organele călite prin mașina de tocat, colectându-le într-un castron încăpător, în care se va adăuga și ceapa călită și neapărat tot untul topit care ar fi putut rămâne în tigaie. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade celsius.
6. Se adaugă frunzele tocate de ceapă și usturoi, apoi pătrunjelul și mărarul tocate fin. Se amestecă și se adaugă pe rând ouăle crude, unul câte unul, amestecând după fiecare, până la obținerea unei compoziții păstoase. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Montarea în formă
7. Se unge cu puțin unt o formă lunguiață de 25×12 cm. Dacă prapurele e destul de mare, se poate tapeta forma complet cu acesta. Se vor răsfrânge marginile prapurelui spre exterior și se acoperă compoziția cu acestea la final. Dacă e prea mic prapurele, îl vom folosi doar pentru a acoperi drobul înainte de a-l da la copt.8. Se distribuie 1/2 din cantitatea de compoziție în formă, se presează cu dosul unei linguri și se nivelează bine. Se aranjează deasupra ouăle fierte tari, pe lungime. Se acoperă cu restul de compoziție. Se presează bine cu dosul lingurii ca să nu avem goluri în formă. Se nivelează deasupra și se acoperă cu prapurele. Se dă imediat la cuptorul preîncălzit la 180°C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.