Este o reteta de iarna atat prin consistenta preparatului, ciolan afumat
de porc cu fasole, cat si prin arome de vin rosu, scortisoara si coaja
de portocale. Dar, in acelasi timp, preparatul este atat de savuros
incat merita sa-l incercati oricand, fie si ca o alternativa la
traditionalul ciolan romanesc cu fasole.
|
CIOLAN CU GLAZURA |
Ingrediente:
Pentru ciolanul:
– ciolan afumat dezosat 1 buc. de 1,6 kg
– ceapa 1 buc. medie de 90 g
– morcov 1 buc. de 45 g
– telina tije 2 buc. de 115 g
– dafin 2 foi
– scortisoara 1 betigas de circa 6 cm
– usturoi 4 catei mari
– coaja de la 1/2 portocala
– vin rosu 75 ml
– unt 50 g
– zahar brun 50 g
– coniac 1 lingurita
– piper macinat
Pentru garnitura:
– fasole alba fiarta 2 cutii de 480 g dupa scurgere
– ceapa 1 buc. medie de 90 g
– usturoi 4 catei mari
– unt 60 g
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sucul de la o lamaie
– sare, piper macinat
Mud de preparare:
Spalati ciolanul si puneti-l intr-o oala mai mare, impreuna cu ceapa,
morcovul, tijele de telina, foile de dafin, betigasul de scortisoara si
usturoiul. Acoperiti cu apa fierbinte si aduceti la punctul de
fierbere. Daca este nevoie, luati cu o spumiera spuma si alte impuritati care se ridica la suprafata cand incepe apa sa fiarba.
Dati focul mic si, fara sa acoperiti oala, lasati sa fiarba incet timp
de o ora si jumatate, chiar mai mult, daca este cazul, pana cand
furculita intra usor in carne. Lasati deoparte, sa se racoreasca un
pic. Intre timp, puteti incepe sa pregatiti garnitura de fasole alba: Incingeti untul intr-o tigaie mare si caliti ceapa feliute si usturoiul. Adaugati fasolea din conserva. Adaugati cam o cana de supa din cea rezultata prin fierberea
ciolanului si lasati sa fiarba incet vreo 15-20 de minute. Lasati apoi
sa se raceasca un pic, ca sa puteti pasa cu blenderul.
Revenind la ciolanul nostru, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Scoateti ciolanul din supa si asezati-l intr-o tava adanca. Intr-un
ibricel, puneti la fiert vinul rosu cu zaharul brun si coaja de
portocala dar nu rasa, scoasa cu un aparat de curatat legume. Dupa ce da
unul-doua clocote, opriti focul, scoateti coaja de portocala si adaugati
untul, coniacul si putin piper macinat. Omogenizati si turnati
usor sosul peste ciolan. Adaugati in tava, pe langa ciolan, suficienta
supa pentru a avea cam 2 cm de lichid. Ciolanul nu se va lipi, astfel,
si-si va pastra suculenta. Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 30
de minute, avand grija sa mai puneti cu lingura, din cand in cand, peste
ciolan din sosul din tava. Opriti focul si lasati ciolanul “sa respire”
un pic. In acest interval, terminati piureul de fasole. Pasati cu
blenderul fasolea, adaugand cat este necesar din supa rezultata prin
fierberea ciolanului. Daca este nevoie infierbantati iar supa. Adaugati
sucul de lamaie, patrunjel verde tocat, sare si piper macinat.
Omogenizati.
Serviti ciolanul bucati, cu piure de fasole si sos-ul, cel care se strange in tava..
Pofta buna1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.