Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Azi va prezentăm tochitura moldoveneasca, un fel de mâncare nelipsit din meniurile moldovenesti cu specialităţi tradiţionale.
TOCHTURA MOLDOVENEASCA |
- 500 g pulpă de porc
- 300 g cârnaţi afumaţi
- 200 g slănină
- 3 linguri untură
- 1 pahar cu vin alb sec
- 4-5 căţei de usturoi
- 3 linguri cu pastă de tomate
- sare, piper, boia de ardei dulce, cimbru, dafin
- 200 ml apă
- 200 ml vin sec
- mămăliguţă
- 1 ou pentru fiecare
Punem untură în ceaun, iar când s-a încins adăugăm slănină şi pulpă de porc tăiată cubuleţe. Amestecăm bine, până când slănina începe să se topească, iar carnea se albeşte pe toate părţile. Acum adăugăm apă, sare, piper şi condimentele dorite, jumătate din usturoiul tocat mărunt şi lăsăm să fiarbă până se evaporă tot lichidul şi începe să sfârâie din nou. Acum punem şi cârnaţii, 1-2 foi de dafin udate şi stoarse pentru a evita arderea lor în uleiul încins. În acest punct verificăm carnea. Dacă e destul de pătrunsă, trecem la etapa următoare, iar dacă nu, mai punem un pahar cu apă şi lăsăm până la evaporarea completă. Mai lăsăm puţin şi stingem cu un pahar de vin alb şi punem şi restul usturoiului. Pentru cine vrea puţină culoare şi puţin sos peste mămăliguţă, punem şi 3 linguri de pastă de tomate diluata cu puţină apă. Amestecăm bine şi lăsăm să scadă acoperind parţial cu un capac. Facem mămăliguţă, după gustul fiecăruia.Tradiţia o cere cu o consistenţă mai tare. Pregătim tigaia cu ulei, pentru ochiuri. Întindem toate farfuriile şi trecem la împărţit: cu o lingură punem mămăliguţă în fiecare farfurie sau o punem într-un castronel uns cu puţin ulei şi o răsturnăm pe farfurie. Deasupra ei, în mijloc, punem câte un ou-ochi, abia făcut. În jurul mămăliguţei punem carnea, iar în jurul oului brânză de burduf, feta sau telemea. Ar fi minunaţi şi nişte cârnăciori. Ornam cu o frunzuliţă de pătrunjel şi servim cu murături şi, cui îi place, un pahar cu vin roşu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.