Astazi vom face impreuna una dintre cele mai delicioase retete de vita
pe care le-ati gustat vreodata. Va voi spune toate secretele pentru a
reusi voi singuri, acasa, o adevarata friptura de vita.
|
FRIPTURA DE VITA |
Ingrediente:
-un cotlet de vita de aprox. 500 grame
-ulei de masline
-un cubulet de unt
-amestec de plante aromatice
-piper
-boia dulce
-boia iute sau piper
-sare
-o lingura de otet balsamic
-1-2
catei de usturoi
Incepeti
prin a pune intr-un vas condimentele: o lingurita boia dulce, o
jumatate de lingurita de piper negru, usturoiul macinat, o lingura de ierburi aromatice.
Turnati o lingura mare de ulei de masline. Amestecati.
In
final, 1-2 lingurite de otet balsamic definitiveaza marinata. Rolul
otetului este de a fragezi carnea si de a permita o mai buna aromatizare
a fripturii.
Spalati
carnea si scurgeti-o sau stergeti-o bine. Apoi ungeti-o bine cu
marinata, pe toate partile. Sarea e un subiect
delicat, trebuie presarata cat timp se prajeste carnea, nu inainte.
Acoperiti
cu o folie alimentara si lasati la frigider 1-2 ore sa se marineze
.Apoi scoateti carnea si o mai lasati o ora la temperatura camerei, acoperita. Carnea se pune in tigaie dupa ce a ajuns la o temperatura
apropiata de cea a camerei.
Ungeti
o tigaie cu putin ulei de masline. Lasati uleiul sa se incinga. Cand
sfaraie, adaugati carnea. Preasarati putina sare pe partea care e in
sus.
Puneti
un capac si lasati-o 3 la foc mare pe o parte. Nu presati, nu intepati
carnea, nu-i faceti nimic. Evetual, daca focul e foarte tare, dupa un
minut, reduceti-l la mediu spre mare. Ideea e ca trebuie sa mentineti o
temperatura foarte crescuta ca sa se formeze crusta, sa se rumeneasca
bine, fara sa se arda.
Intoarceti carnea cu un cleste , fara sa o intepati.
Presarati
putina sare si pe partea gata rumenita. Mai stropiti cu putina marinata
si adaugati si untul in tigaie. Untul fragezeste vita si
ii da un parfum aparte. Daca totusi carnea de vita are multa grasime, nu
mai puneti unt, e suficient surplusul de
grasime topita care se adauga la uleiul de masline deja existent.
Acoperiti iar cu un capac.
Ridicati
capacul dupa un minut si continuati sa prajiti carnea,stropind-o des cu
sosul din tigaie. Partea care e deja rumenita trebuie udata ca sa nu
se usuce si sa formeze acea crusta lucioasa. Se lasa tot aproximativ 3
minute la prajit, deci in total 6-7 minute.
In final, verificati daca
e facuta mediu: apasati cu degetul pe carne. Trebuie sa fie moale si
elastica. Sa simtiti la presiunea degetului ca e suculenta. Friptura
medie e bine rumenita pe ambele parti, iar in laterale trebuie sa fie facuta, sa nu
iasa sange.
Se scoate carnea de vita cu un cleste intr-un vas
termorezistent incalzit in cuptor in prealabil. Se acopera cu o folie de aluminiu si se lasa inca 5 minute asa.
Carnea de vita fierbinte, acoperita cu folie, isi definitiveaza singura
coacerea, chiar si fara foc. Din cauza asta o lasam foarte putin in
tigaie la foc mare, doar cat sa se rumeneasca. Vasul se pune in
cuptorul incins la 60 de grade. Temperatura e suficient de
mare ca sa mentina caocerea interna si suficent de mica, sa nu mai
creasca nivelul de coacere.
Cand scoateti
folia, o sa observati ca a ramas un sos in vas. Acest
sos se amesteca cu cel din tigaie si veti obtine sosul de friptura
final.
Se servesc feliile de friptura de vita cu sosul ramas in tigaie..
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.