Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Ciorba de pastai cu smantana si afumatura: reteta ardeleneasca sau ciorba de fasole pastai, galbena sau verde, fideluta sau pastai late, teci, cu leustean si marar. Cum se face ciorba de fasole pastai?
Ciorba de pastai cu smantana si afumatura |
- -500 g fasole pastai proaspata, congelata sau la borcan
- -1 ceapa mare
- -1 morcov
- -1 ardei gras
- -2-300 g de afumatura (kaizer, carnati, slanina, carne)
- -2-300 g de smantana
- -1 lingura de ulei
- -otet sau bors
- -marar
- -leustean
Mod de preparare
Afumatura se taie felii subtiri sau cubulete si se pune intr-o tigaie, cu 1 lingura de ulei, pana se rumeneste putin. Nu trebuie sa fie crocanta, doar usor rumenita.
Se adauga acum si morcovul si se lasa cam 3 minute, pana cand grasimea prinde culoarea galben – portocalie. Aceasta va fi fata ciorbei noastre.
Sfaturi
-eu am folosit pastai congelate, nu e nevoie sa le decongelati
-daca folositi pastai proaspete, se pu primele la fiert, impreuna cu afumatura si morcovul calite, si dupa 10-15 minute se adauga restul legumelor. Pastaile proaspete fierb mai greu.
-daca se caleste putin morcovul, ciorba va avea nu doar o fata aurie, superba, ci si un gust usor dulceag, foarte placut
-daca doriti, puteti cali si ceapa, dar eu nu o fac
-smantana folosita trebuie sa fie grasa, cu minim 25 % grasime
-se poate folosi si un iaurt gras, integral, iar ciorba va fi acrisoara
-dupa ce se pune smantana, nu se fierbe mult, doar cat se da un clocot scurt
-se pot adauga si 1-2 galbenusuri in smantana, cand se drege ciorba
-se poate face ciorba si fara smantana, dreasa cu zdrente de ou sau pur si simplu fara sa fie dreasa cu nimic
-la final, dupa ce stingeti fovul, puteti adauga 1-2 catei de usturoi zdrobiti
Punem la fiert
Se pun 3 l de apa intr-oala cu capacitatea de minim 5 l, ca sa avem loc sa facem ciorba. 🙂
Se rastoarna amestecul de afumatura cu morcov si se adauga ceapa si ardeiul taiate cubulete, plus fasolea pastai. Se pune capacul si se lasa sa fiarba cam 15 – 20 de minute, pana se inmoaie legumele. Se probeaza o bucatica de pastaie daca e bine fiarta.
Se pun acum sarea si otetul sau borsul si se lasa sa dea 2-3 clocote. Din ciorba fierbinte se iau 2 plonice si se amesteca bine cu smantana, apoi se toarna peste ciorba.
Se lasa sa dea un clocot scurt si se stinge focul. Acum se taie verdeata si se pune deasupra.
Servire
Se toarna in castronele sau farfurii adanci si se serveste alaturi de smantana, ardei iute si paine .
Mai are rost sa va mai spun cat de gustoasa este si cum miroase in bucatarie? Amestecul de afumatura, smantana si leustean – marar e ceva cu totul deosebit.
Va recomand si reteta de pastai conservate.
Pofta buna si spor la gatit gustos si sanatos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.