Ma tenteaza de ceva timp aceasta mancare spaniola. E o mancare valenciana, cu o baza de orez, care poate fi cu pui, chorizo, fructe de mare sau mixta, cu de toate, multe ingrediente combinate inspirat, pentru cat mai multa savoare. A iesit asta:
Paella |
- 800 de grame de pulpe de pui fara os si piele
- 28-30 de creveti cruzi
- 500 de grame (aproximativ) de scoici (midii) – jumatati de cochilii, gata curatate
- 500
de grame de orez special pentru paella
- 60 de ml. ulei extravirgin de masline
- 1 ceapa mare, tocata fin
- 1 ardei rosu, taiat fin
- 1 ardei verde, taiat fin
- 3-4 catei mari de usturoi
- 200 ml. de vin alb sec
- 1,5-2 litri de supa de creveti, de moluste, de pui sau de legume
- 4 rosii conservate
- 200 de grame de mazare verde boabe
- 1 lingurita de oregano uscat
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita de boia de ardei dulce, cat mai aromata
- 1 lingurita de piper
- 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
- cat se prinde intre doua degete, sofran
- sare
- 1 legatura de patrunjel verde
Mod de preparare:
Paella e o mancare simplu de facut, insa necesita intreaga atentie a bucatarului, din momentul in care se incepe prepararea ei, intrucat se prinde usor de fundul vasului, lichidul se adauga in reprize si trebuie amestecat in permanenta. De aceea, toate ingredientele trebuiesc dinainte pregatite.
Se curata crevetii de carapace, care se pastreaza. Lasati 3 creveti intregi, pentru aspectul final al mancarii. Daca folositi scoici intregi, mai intai curatati-le bine cu o perie aspra, apoi tineti-le timp de 15-20 de minute intr-un vas cu apa sarata, asta le va face sa arunce nisipul pe care s-ar putea sa il contina.
Puneti la fiert apa intr-un vas, si in momentul in care clocoteste aruncati scoicile inauntru. Cele bune de cosumat se vor deschide imediat. Se scurg scoicile deindata ce s-au deschis si se pastreaza pentru a fi folosite. Cele care raman inchise se arunca.
Carapacele crevetilor se pun la fiert, pe foc mic, cu o lingurita de sare si 2 litri de apa, pentru a prepara supa necesara pentru paella (in cazul in care folositi alt fel de supa, sariti acest pas, dar supa de creveti va da o savoare in plus preparatului). Nu trebuie sa fiarba foarte mult, dupa cateva clocote se strecoara, carapacele se arunca si supa se pastreaza fierbinte.
Ardeiul, ceapa, usturoiul se toaca fin. Carnea de pui se taie in bucatele potrivite. Rosiile se taie in cuburi.
Intr-o tigaie larga si incapatoare, se incinge uleiul de masline extravirgin. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeii si se calesc pana se inmoaie, fara a se rumeni: Imediat ce legumele s-au inmuiat, se adauga toate condimentele (in afara de sofran) si se amesteca de cateva ori, sa aromeze bine uleiul:Se adauga carnea de pui si se gateste 4-5 minute, amestecand continuu: Imediat ce carnea de pui isi pierde tenta rozalie, devenind opaca si deschisa la culoare, se adauga orezul:
Se amesteca continuu, timp de 3-4 minute, apoi se adauga vinul: Se amesteca pana la incorporare si se adauga, imediat ce lichidul scade, cate un polonic din supa fierbinte, amestecand continuu si temeinic, nelasand nici o portiune a vasului deoparte.
Se continua astfel pana cand orezul este gatit pe jumatate. Se adauga in vas rosiile taiate in cuburi: Dupa 2-3 minute, timp in care se amesteca temeinic, se adauga crevetii curatati, impreuna cu o noua portie de supa:
Se amesteca din nou si nu va dura mai mult de 3 minute pana cand crevetii se vor colora intr-un roz placut, semn ca sunt gata:
Se adauga scoicile si mazarea si, daca e nevoie, inca un polonic de supa.
E momentul sa se guste mancarea, daca mai e nevoie de sare sau piper, se poate adauga impreuna cu sofranul infuzat in 60 de ml. de supa.
Scoicile si mazarea nu au nevoie de mai mult de 2 minute de gatit:
Se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si mancarea este gata.
Inainte de servire, se acopera pana cand orezul absoarbe tot lichidul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.