Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - Adauga reteta ta.
Devenite deja o carte de vizita a bucatariei rusesti, pateurile ramin a fi o piesa de rezistenta
in bucataria acestui popor de sute de ani. Astazi vreau sa incerc o reteta de pateuri rusesti, care mi-a cazut in
mina recent, si pe care toata lumea o lauda ca fiind foarte simplu de
preparat, si cu rezultat garantat. Cica secretul acestor pateuri este anume aluatul dospit, "puhav", care se potriveste oricarui tip de umplutura.
Pateuri puhave rusesti, cu cartofi si ciuperci |
Ingrediente:
Pentru aluat:
3 pahare faina
1 pahar chefir
0,5 pahar ulei
1 lg. zahar
1 lgt. sare
11 gr. drojdie uscata
1 pahar chefir
0,5 pahar ulei
1 lg. zahar
1 lgt. sare
11 gr. drojdie uscata
Umplutura:
800 gr. cartofi
200 gr. ciuperci
1 ceapa mica
verdeata proaspata
sare, piper
200 gr. ciuperci
1 ceapa mica
verdeata proaspata
sare, piper
Mod de preparare:
Mai intii se prepara umplutura.
Se curata cartofii, se taie bucati si se pun la fiert in apa cu putina sare, cca 20-30 minute.
Cind sunt gata, se scurge apa, si se paseaza cu pisalogul pina obtinem un pireu fara boturi.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei incins, pina devine stravezie.
In momentul acesta adaugam ciupercile proaspete, tocate.
Calim la foc moderat pina incep ciupercile sa se rumeneasca, si se amesteca cu piureul de cartofi.
Se condimenteazai cu sare si piper, dupa gust. Optional, se mai poate adauga si niste marar proaspat tocat, pentru un plus de aroma.
Lasam umplutura sa se raceasca.
Intre timp, purcedem la prepararea aluatului:
Se inmoaie drojdia in putina apa calduta, pentru 10-15 minute, pina incepe sa faca bulbucei.
Intr-un bol , amestecam chefirul, uleiul, sarea si zaharul, si incalzim putin pe aragaz. Nu infierbintati, amestecul trebuie sa fie doar putin caldut!
Adaugam drojdia si incepem a incorpora cite un pic de faina.
Framintam un aluat moale si placut, care nu se lipeste de miini.
Acoperim aluatul cu un servet curat si il punem la un loc uscat si cald pentru 30 minute, sa creasca.
Acum, trecem la pregatirea pateurilor propriu-zise!
Stropim masa de lucru cu putin ulei, rasucim aluatul intr-un rulou si taiem din el 15-20 bucatele egale. Ungem miinile cu ulei, si apasam cu degetele fiecare bucatica de aluat, pina obtinem niste lipii de 1-2 cm grosime.
Punem cite o lingura de implutura pe mijloc si lipim marginile.
Se aranjeaza pe o tava tapetata cu hirtie de copt cu lipitura in jos si se mai lasa sa creasca 10-15 minute.
Intre timp incalzim cuptorul la 200c, ungem pateurile cu ou batut si dam la copt.
Se coc pateurile cca 20 minute, pina se rumenesc frumos dedesubt si deasupra si obtin un aspect de-ti lasa gura apa!
Ce pot sa zic, reteta e super, o recomand cu incredere.
Pateurile mi-au iesit absolut delicioase, atat de moi si pufoase, incit cu greu te poti abtine sa nu devorezi intreaga tava!
Se curata cartofii, se taie bucati si se pun la fiert in apa cu putina sare, cca 20-30 minute.
Cind sunt gata, se scurge apa, si se paseaza cu pisalogul pina obtinem un pireu fara boturi.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei incins, pina devine stravezie.
In momentul acesta adaugam ciupercile proaspete, tocate.
Calim la foc moderat pina incep ciupercile sa se rumeneasca, si se amesteca cu piureul de cartofi.
Se condimenteazai cu sare si piper, dupa gust. Optional, se mai poate adauga si niste marar proaspat tocat, pentru un plus de aroma.
Lasam umplutura sa se raceasca.
Intre timp, purcedem la prepararea aluatului:
Se inmoaie drojdia in putina apa calduta, pentru 10-15 minute, pina incepe sa faca bulbucei.
Intr-un bol , amestecam chefirul, uleiul, sarea si zaharul, si incalzim putin pe aragaz. Nu infierbintati, amestecul trebuie sa fie doar putin caldut!
Adaugam drojdia si incepem a incorpora cite un pic de faina.
Framintam un aluat moale si placut, care nu se lipeste de miini.
Acoperim aluatul cu un servet curat si il punem la un loc uscat si cald pentru 30 minute, sa creasca.
Acum, trecem la pregatirea pateurilor propriu-zise!
Stropim masa de lucru cu putin ulei, rasucim aluatul intr-un rulou si taiem din el 15-20 bucatele egale. Ungem miinile cu ulei, si apasam cu degetele fiecare bucatica de aluat, pina obtinem niste lipii de 1-2 cm grosime.
Punem cite o lingura de implutura pe mijloc si lipim marginile.
Se aranjeaza pe o tava tapetata cu hirtie de copt cu lipitura in jos si se mai lasa sa creasca 10-15 minute.
Intre timp incalzim cuptorul la 200c, ungem pateurile cu ou batut si dam la copt.
Se coc pateurile cca 20 minute, pina se rumenesc frumos dedesubt si deasupra si obtin un aspect de-ti lasa gura apa!
Ce pot sa zic, reteta e super, o recomand cu incredere.
Pateurile mi-au iesit absolut delicioase, atat de moi si pufoase, incit cu greu te poti abtine sa nu devorezi intreaga tava!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.