Somonul se gaseste in comert pe toata durata anului, astfel ca il puteti gati oricand. Preparatul poate fi servit cald sau rece, cu o salata din diferite frunze, mazare tucara sau fasole verde si cu paine crocanta.
Somon cu maioneza si tarhon |
- 4 medalioane sau fileuri de somon, circa 125 g fiecare
- 150 ml vin alb sec
- 1-2 foi de dafin
- fasii de coaja de lamaie
Maioneza cu tarhon:
- 4 linguri de maioneza cu un continut redus de grasimi
- 150 g iaurt cu un continut redus de grasimi
- coaja rasa fin de la o lamaie
- 2 linguri de tarhon proaspat tocat
Cuscus:
- 250 g cuscus
- 4 rosii tocate mare
- 3 cepe verzi, tocate
- 55 g nasturel tocat mare
- o lingura de ulei de masline extravirgin
- zeama de la o lamaie
- sare si piper
Mod de preparare:
Se asaza somonul intr-o tigaie adanca, neaderenta. Se toarna peste el vinul, apoi se adauga foile de dafin, fasiile de coaja de lamaie si se asezoneaza. Se da intr-un clocot, dupa care se micsoreaza flacara, se acopera vasul si se fierbe incet pestele timp de 5-6 minute, pana ce este aproape facut – carnea somonului trebuie sa ramana usor translucida in mijloc.
Intre timp, se amesteca maioneza, iaurtul, coaja rasa de lamaie si tarhonul. Se asezoneaza si se transfera mixtura intr-un castron.
Cand pestele este gata, se scurge cea mai mare parte a lichidului in care a fiert intr-un vas gradat, in care se adauga apa clocotita, cat sa ajunga la 360 ml. Se acopera tigaia cu un capac, pentru ca somonul sa se pastreze cald.
Se toarna lichidul din vasul gradat peste cuscus si se lasa 3-4 minute, apoi se afaneaza cu o furculita. Se adauga rosiile, ceapa verde si nasturelul. Se stropeste totul cu uleiul de masline si zeama de lamaie, amestecand bine. Se asezoneaza dupa gust.
Se serveste somonul cald, impreuna cu amestecul de cuscus si maioneza cu tarhon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.