Ghiudemul este un mezel si este un preparat traditional al armenilor. Reteta
a fost tinuta special secreta multi ani, cand a fost
descoperita. Se spune ca ghiudemul pe timpuri era foarte cautat de
germani atunci cand serveau o halba cu bere. La
originile retetei stau bine combinate portii din carne de porc, vita si
oaie. Ghiudemul se seveste taiat in feliute foarte subtiri la inceputul
mesei si la bere. Mare atentie: cei care au stomacul sensibil nu-l
prea tolereaza.
Ghiudem de casa |
Ingrediente:
5 kg carne de oaie
3 kg carne de porc
2 kg carne de vita
cimbru
usturoi
piper macinat
chimen macinat
ienibahar
scortisoara
sare
mate de oaie
Mod de preparare:
Primul pas
in prepararea acestei retet este sa spalam bine carnea si sa o lasam la
scurs. O tocam bucatele dupa care o trecem prin masina de tocat. Punem
carnea tocata intr-un vas mai mare si o amestecam cu toate condimentele
dupa gust. Curatam usturoiul, il pisam si ii punem putina apa si il
amestecam cu carnea. Potrivim gustul cu sare.
Spalam
bine matele de oaie in mai multe ape si le radem cu lama de la cutit pe
ambele parti. Le frecam cu sare si le punem in apa cu otet pentru 6 are
sa iasa mirosul din ele.
Matele de
oaie trebuie sa fie mai groase. Dupa trecerea timpului le spalam in
cateva ape. Atasam la masina de tocat tulumba pentru carnati si umplem
matele cu carne. Cand carnatii sunt gata ii legam la capete si ii asezam
pe o masa unii langa altii peste care punem o fund mare din lemn si
peste el o greutate.
Vor sta
asa la presat 3 zile la loc racoros. Dupa trecerea celor 3 zile ii
afumam o jumatate de zi. Ii lasam la vant 5 zile sa se usuce. Ghiudemul
este un produs picant si se seveste la aperitiv.
Asa ca, spor la treaba si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.