Ouă în purgatoriu – Ouă în sos de roșii, un preparat rapid și extrem de gustos. Ouă în purgatoriu – reprezintă un mic dejun pe care îl fac deseori. Aceasta rteteta este potrivit oricărui moment al zilei. Incercat-il!
OUA IN PURGATORIU |
- 6 ouă proaspete
- 1 conservă de 400 gr. de pulpă de roșii mărunțită
- ½ de ceapă
- 2 căței de usturoi
- 50 ml. ulei de măsline extravirgin
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- ½ linguriță oregano uscat
- 1 linguriță de zahăr/
- câteva frunze de busuioc proaspăt, pentru servire
- puțin parmezan răzuit
Mod de preparare (sosul)
1. Alegem o tigaie încăpătoare, în care vom socoti să aibă loc toate ouăle pe care le avem de gătit.2. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, usturoiul se taie lamele fine sau se zdrobește. Se încinge tigaia pe foc mediu, se adaugă uleiul, apoi ceapa și usturoiul. Se presară un praf de sare și se amestecă. Se reduce focul și se călește ceapa cu usturoiul la foc mic timp de 7-8 minute, până când ceapa devine translucidă, fără să se rumenească.
3. Se adaugă acum toată pulpa de roșii mărunțită/roșiile din conservă tocate, cu tot cu sucul lor. Se omogenizează și se condimentează cu puțin oregano uscat. Se acoperă cu capacul și se fierbe sosul la foc foarte mic timp de 15 minute.
4. După ce au trecut cele 15 minute, se gustă sosul și se potrivește gustul cu sare și piper. Dacă e prea acru, se adaugă puțin zahăr, pentru a echilibra aciditatea. Dacă e nevoie, se completează sosul cu puțină apă fierbinte, în cazul în care e prea scăzut.
Mod de preparare (gătirea)
5. Cu lingura, facem o mică adâncitură în sos și imediat spargem 1 ou, lăsându-l să alunece în adâncitura formată. Astfel, gălbenușul va rămâne centrat și oul nu se va împrăștia prea mult.6. Repetăm rapid procedeul de la punctul anterior, până ce toate ouăle sunt în tigaie. Asezonăm puțin ouăle, presărându-le cu sare. Ouăle se gătesc în sosul de roșii timp de 8 minute, la foc mediu-mic. În acest timp, partea inferioară a ouălor va fi complet gătită. După ce trec primele 8 minute, se acoperă tigaia cu capacul. Se mai gătesc ouăle încă 5-6 minute, până când tot albușul va fi bine coagulat.
În final albușurile trebuie să fie complet gătite. Gălbenușul îl putem lăsa mai pătruns sau mai moale. Aceste ouă în sos de roșii se servesc calde, nu înainte de le presăra cu piper negru proaspăt măcinat. Dacă dorim, putem să le presărăm cu puțin busuioc proaspăt si patrunjel verde. Ouăle pregătite în acest stil simplu, se potrivesc să fie servite și cu puțin parmezan răzuit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.