Smantanel cu visine este un tort celebru si iubit in
Republica Moldova. Acolo este numit mai mult Smantanel cu visina si se
face cu tot felul de ocazii: Sarbatori, zile de nastere, nunti etc.
Smantanel cu visine |
Ingrediente:
- 200g smantana
- 150g zahar
- 400g faina
- 1 lingurita rasa bicarbonat
Umplutura:
- 800-1000g smantana
- 100g zahar
- 250g visine proaspete
Smantana se amesteca cu bicarbonatul si zaharul cateva minute. Se adauga faina si se framanta cu mana pana ce aluatul se dezlipeste de pe mana.
Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la rece 30 de minute. Pe o planseta se pune faina si se imparte aluatul in 6-8 bucati egale.
Fiecare bila de aluat se intinde foarte subtire si sub forma rotunda. Ca sa fie toate egale le puteti taia dupa forma unei farfurii. Aluatul se intinde cu faina din belsug.
Fiecare foaie se coace cca. 7 minute la 180 grade Celsius in cuptorul preincalzit, pe hartie de copt. Resturile ramase de la taierea foilor se coc la sfarsit si se folosesc la decorare.
Foile sunt fragile cand sunt calde, asa ca aveti grija la manevrare.
Smantana se mixeaza rece intr-un bol de inox, preferabil si el rece. Zaharul se adauga cate putin. Daca frisca nu iese suficient de ferma puteti adauga un pliculet de intaritor.
Pe un platou intins se monteaza tortul. Asta inseamna o foaie de tort, frisca + visine, iar foaie…si tot asa pana este gata tortul. Dupa fiecare foaie de tort pusa, apasati usor pe ea. Deasupra, tortul Smantanel cu visine se imbraca in frisca si se decoreaza cu visine proaspete. Bucatelele de foi coapte la sfarsit se faramiteaza si se folosesc la decor.
Tortul se da la rece pentru cel putin 4-5 ore inainte de taiere. Deoarece foile sale sunt crocante trebuie sa aiba sufiecient timp sa se inmoaie si feliile sa poata fi taiate cu usurinta.
Este delicios tortul asta. Gustul dulce acrisor se potriveste de minune cu frisca, iar in ansamblu nu este un tort dulce, dimpotriva este un desert potrivit pentru toate varstele.
Spor la prajiturit!
Checul făcut în casă
este un desert consistent şi elegant, ideal pentru onomastici sau
musafiri. Nu contează nici dacă musafirul eşti doar tu şi dorinţa ta de a
mânca ceva bun. Ţi-am pregătit 4 reţete de chec pufos, delicios cu
diferite arome şi ingrediente, din care să poţi alege una care îţi face
cea mai mare plăcere:
chec cu visine
1. Reţetă Chec cu Iaurt şi Stafide
Ingrediente:
• 140 g de iaurt
• 420 g făină
• 280 g zahăr
• 140 ml de ulei
• 3 ouă
• 4 linguri de stafide
• un plic praf de copt
• coaja de la o lămâie
• esenţă de lămâie
Mod de preparare:
– Se încinge cuptorul la 160 de grade
– Se pune în tăvile de chec hârtie de copt
– Se bat albuşurile, adăugând zahărul treptat, până se obţine o spumă
– Se adaugă şi gălbenuşurile, uleiul şi iaurtul peste spumă
– Se amestecă uşor şi se cerne deasupra făina şi praful de copt,
stafidele şi esenţele
– Se dă la cuptor 45 de minute, şi se încearcă la final cu scobitoarea
2. Reţetă Chec cu Lămâie
Ingrediente:
• 400 g de făină
• 150 ml de ulei
• 250 g de zahăr
• 8 ouă
• coaja şi sucul de la 2-3 lămâi
• un praf de copt
• esenţă de vanilie
Mod de preparare:
– Se bat albuşurile spumă cu puţină sare, adăugând zahărul, esenţa,
coaja şi sucul de lămâie treptat
– Separat, se amestecă găbenuşurile cu uleiul şi se toarnă peste
albuşurile spumă
– Se incorporează şi făina cu praful de copt, amestecând uşor
– Compoziţia se pune în tăvi de chec cu hârtie de copt
– Se dă la cuptor până trece testul cu scobitoarea
3. Reţetă Chec cu Vişine
Ingrediente:
• 300 g de făină
• 20 g de zahăr
• 200 ml de ulei
• 200 ml de iaurt
• 4 ouă
• câteva vişine (proaspete sau la borcan)
• un praf de copt
• 2 pliculeţe de zahăr vanilat, esenţă de lămâie şi un praf de sare
Mod de preparare:
– Se frecă gălbenuşurile cu 100 g de zahăr şi un plic de zahăr vanilat
– Treptat, se adaugă uleiul, amestecând ca la maioneză
– Se incorporează şi iaurtul şi esenţa de lămâie
– Separat, se bat albuşurile cu sarea şi se adaugă restul de zahăr până
se leagă bine
– Se toarnă peste crema de gălbenuşuri şi se amestecă uşor cu o lingură
de lemn
– Se cerne şi făina cu praful de copt
– Compoziţia astfel obţinută se toarnă în 2 tăvi
– Se pun vişinile din loc în loc
– Se dau la cuptor 40-45 de minute
4. Reţetă Chec cu Ciocolată
Ingrediente:
• 200 g de făină
• 100 g de zahăr
• 150 g de lapte
• 90 g de unt
• 2 ouă
• 80 g de ciocolată neagră
• 2 linguriţe praf de copt şi un praf de bicarbonat de sodiu
• 2 linguri de cacao
• esenţă de vanilie după gust
Mod de preparare:
– Se topeşte untul într-un vas şi se lasă la răcit
– Separat, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, pudra de
cacao şi ciocolata mărunţită în prealabil
– Separat, se amestecă laptele, untul topit, ouăle şi esenţa de vanilie
– Se combină cele 2 compoziţii şi se omogenizează uşor
– Se toarnă în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se dă la cuptor până
se rumeneşte
Sursa: https://lataifas.ro/retete-naturiste/14786/reteta-chec-pufos-cu-iaurt-si-stafide-lamaie-visine-sau-ciocolata/
Sursa: https://lataifas.ro/retete-naturiste/14786/reteta-chec-pufos-cu-iaurt-si-stafide-lamaie-visine-sau-ciocolata/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.