Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Rețeta poate părea complicată, la prima vedere, dar dacă ați făcut vreodată cozonac, babka o să vi se pară ceva mai simplu de făcut. Această rețetă luată de pe internet, a fost preluată dintr-o carte de bucate apărută la Ierusalim de către Yotam Ottolenghi și Sami Tamimi, care o recomandă drept o rețetă de babka tradițională.
Babka (cozonac evreiesc) |
Pentru aluat:
- 500 g de făină
- 100 g de zahăr tos
- 10g drojdie uscată (un pliculeț)
- coaja rasă de lămâie
- arome (esență de rom și de vanilie)
- 3 ouă mari
- 120 ml apă sau lapte
- un sfert de linguriță de sare fină
- 150 g de unt la temperatura camerei, tăiat în cuburi mici
- ulei pentru uns tava
- 50 g de zahăr pudră
- 30 g de cacao (o lingură plină)
- 130 g ciocolată neagră, topită
- 120 g unt topit
- 120 g de ciocolată ruptă bucăți
- 120 ml apă
- 100 g zahăr tos
Mod de preparare:
Pregătirea aluatului:
Puneți făina, zahărul, drojdia, ouăle, apa, aromele și coaja de lămâie într-un bol și mixați cu mixerul pentru aluaturi groase la viteză mică până la combinare, ori frământați cu mâna cca 15 minute.
Adăugați sarea, apoi untul, amestecând până când totul
este încorporat. Continuați să amestecați timp de aproximativ 10 minute
la viteză medie, până când aluatul este complet neted, elastic, lucios
și se îndepărtează de lateralele vasului.
Puneți aluatul într-un bol mare uns cu puțin ulei, acoperiți-l cu folie
de plastic și lăsați la frigider cel puțin o jumătate de zi sau peste
noapte. Nu se lasă la crescut în această fază. Când l-ați scos ca să
pregătiți babka-ua, lăsați-l cca 10 minute la temperatura camerei apoi
îl lucrați.
Ungeți o tavă mare de cozonac și tapetați-o cu hârtie cerată.
Umplutura:
Amestecați ușor zahărul
pudră cu cacaoa, apoi încorporați ciocolata (doar cele 130 g ciocolată
neagră) și untul topite la bain-marie până când rezultă o cremă
consistentă. La urmă puteți adăuga, dacă doriți, esență de rom, stafide
sau alte fructe confiate.
Puneți aluatul pe o planșetă și dați-i forma unui dreptunghi pe care îl
împărțiți în două. Cu sucitorul întindeți fiecare bucată de aluat într-o
foaie nu foarte mare, de formă dreptunghiulară, cu latura mare cam cât
lungimea tăvii de care dispuneți. Cu o spatulă întindeți jumătate din
cremă peste foaia de aluat, lăsând liberi pe fiecare margine câte 2 cm.
Presărați apoi bucățele de ciocolată deasupra cremei.
Rulați foaia de aluat cu crema pe ea ca pe o ruladă, și lăsați-o la
marginea planșetei. Procedați la fel cu a doua bucată de aluat. Cu un
cuțit tăiați ușor rulourile pe jumătate în lungime, apoi împletiți cu
grijă cele două rulouri și puneți babka-ua în tavă.
Acoperiți tava cu o folie de plastic sau un prosop umed și lăsați să
crească babka-ua într-un loc cald timp de o oră până la o oră și
jumătate.
Preîncălziți cuptorul la 190°C îndepărtați folia sau prosopul de pe tavă
și dați la cuptor amplasând tava la jumătatea acestuia. Coaceți
aproximativ 40 de minute, sau până când trece testul scobitorii.
Siropul:
În timp ce babka-ua este la cuptor, faceți siropul. Într-o cratiță mică la foc mediu, puneți apa și zahărul la fiert. De îndată ce zahărul se dizolvă, scoateți de pe foc și lăsați deoparte să se răcească. Imediat ce ați scos tava din cuptor, picurați siropul peste babka. Folosiți tot siropul, chiar dacă pare mult. Lăsați să se răcorească, apoi scoateți din tavă și lăsați să se răcească complet înainte de a servi.
Serviți
cald sau la temperatura camerei.
Sfat:
Babka-ua va rămâne proaspătă timp de 24 de ore într-un recipient etanș la temperatura camerei.
Nu se pune la frigider.
Babka-ua poate fi pusă la congelator până la 2 luni.
Pentru a se dezgheța, lăsați pe blat sau peste noapte în frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.