Cu siguranţă este una din ciorbiţele care-mi plac tare mult. Îmi place fasolea verde (care de fapt, e galbena), acompaniată de multe alte zarzavaturi. Iar dacă-i adăugăm şi puţină afumatură gustul este deja desăvârşit. Adică o ciorbiţă ardelenească adevărată.
Ciorbă de fasole verde (păstăi) cu afumătură |
- Fasole verde (aproximativ 600 gr)
- 300 gr costita afumata sau kaiser
- morcovi
- patrunjel radacina
- ceapa uscata
- telina radacina
- gulie
- ardei rosu
- ulei
- o lingura faina
- 150 ml suc de rosii
- sare, piper, boia de ardei
- patrunjel verde, leustean
- smantana
MOD DE PREPARARE:
Costita se taie bucati si se pune la fiert, impreuna cu ceapa taiata marunt, in apa cu putina sare. Daca este sarata costita, nu mai adaugam sare,urmand sa potrivim gustul la final. Fasolea se spala si se rupe bucati, eliminand si acea „codita” de la capete.
Zarzavatul se curata si se taie rondele sau cubulete. Intr-o cratita punem putin ulei si calim zarzavatul. Adaugam si putina boia, va da o culoare frumoasa ciorbei. Punem si zarzavatul in oala in care fierbem costita. Fasolea o oparim cu putina apa fierbine si o punem si pe ea in oala, alaturi de zarzavat.
Intre timp pregatim rântasul. Intr-o craticioara prajim putin faina cu putin ulei. Luam de pe foc, punem sucul de rosii si apa cat sa se ingroase faina. Amestecam sa nu se faca cocoloase. Nu trebuie sa fie foarte gros.
Cand a fiert fasolea si zarzavatul, punem rântasul in oala. Lasam sa mai fiarba 2-3 clocote. Daca dorim putem sa punem si smantana in oala, sau se poate servi separat in farfurie.
La final adaugam verdeata si mai condimentam daca este cazul. Mie imi place cu ardei iuti murati.
Poftă bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.