Rețeta de pilaf de orez cu ciuperci pe care v-o propun, e o mâncare de împărțit cu familia, colorată și gustoasă, care va aduce bucurie tuturor și sper că îi veți descoperi aroma și textura încântătoare cât de curând.
Pilaf de orez cu ciuperci |
- 250 de grame de orez
- 60 ml. ulei
- 700 de grame de ciuperci proaspete
- 1 ceapă de mărime medie (100 de grame)
- 1 cățel de usturoi
- 40 de grame țelină (de mărimea unui ou)
- 1 morcov de mărime medie
- 1 ardei gras roșu mic (opțional)
- 600 ml. de supă de zarzavaturi (sau apă)
- pătrunjel verde tocat
- 1 foaie de dafin (opțional)
- sare și piper
Mod de preparare:
1. Ciupercile se șterg bine cu șervete de hârtie de bucătărie și se taie în sferturi sau jumătăți, după cât de mari sunt. Ceapa se curăță, se spală bine și se toacă mărunt, la fel și usturoiul. Ardeiul (dacă se folosește) se taie mărunt, țelina și morcovul se curăță de coajă, se spală bine și se dau prin răzătoarea cu găuri mari.
Orezul se pune într-o sită și se spală bine sub jet de apă rece, se scurge și se zvântă.
2. Într-o cratiță se încinge pe foc mediu-iute 1/2 din cantitatea de ulei recomandată și se adaugă ciupercile. Se sotează ciupercile, amestecându-le rapid prin răsturnare, fără a le săra, până când se înmoaie și se rumenesc pe ici-colo. Se scot ciupercile într-un castron și se păstrează acoperite
3. Se adaugă în aceeași cratiță în care am călit ciupercile restul de ulei și imediat se pun ceapa, usturoiul, morcovul și țelină și ardeiul. Se presară un praf de sare și se călesc pe foc mediu, amestecând constant, până se înmoaie ceapa (4-5 minute). Apoi, adăugăm orezul și îl călim împreună cu legumele, amestecând în continuu, timp de 1-2 minute.
4. Se toarnă deasupra orezului și legumelor 600 ml. de supă rece de zarzavaturi (morcovi, ceapă și rădăcină de pătrunjel, fierte până se înmoaie și apoi strecurată supa) sau, în lipsa acestei supe, apă rece, se adaugă 1 linguriță rasă de sare și foaia de dafin (dacă se folosește) și se întețește focul. Imediat ce lichidul începe să clocotească, se reduce focul la minimum și se acoperă cratița cu capacul. Se fierbe orezul la foc mic.
5. După 8 minute, se adaugă în cratiță și ciupercile (care, de fapt, au fost deja gătite la punctul 2, adăugându-le acum, la final, avem siguranța că nu vor fi răsfierte și terciuite, ci vor avea o textură plăcută). Se amestecă ușor și se acoperă cratița din nou, gătind totul, orez și ciuperci, încă 2 minute.
Se oprește focul după exact 10
minute din momentul în care apa a început să fiarbă (8 minute doar
orezul și încă 2 minute după adăugarea ciupercilor). Pilaful se
asezonează cu sare și piper după gust apoi se acoperă cu capacul și se
lasă să stea 10-15 minute înainte de servire, timp în care orezul va
absorbi și ultima picătură de lichid din cratiță.
Servire:
Pilaful
de orez cu ciuperci, de post, se servește cald, presărat cu pătrunjel
verde tocat, alături de o salată de crudități.
Să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.