Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Față de un piure de cartofi sau un orez simplu, fiert în apă, acest pilaf de bulgur este o garnitură cu multă personalitate și cu mult gust. Pe deasupra, este și foarte ușor de făcut, rapid și fără bătăi de cap.
Pilaf de bulgur – rețetă turcească |
- 300 de grame de bulgur fin
- 600 ml. de supă de pui sau de legume
- 1 lingură de ulei de măsline
- 60 de grame de unt
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame), tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 morcov de mărime medie (100 de grame), tăiat cubulețe mici
- 1 roșie mare, bine coaptă, decojită și rasă pe răzătoare mare sau 1 lingură de pastă de roșii concentrată
- 2 linguri de pastă de ardei copți sau 1 ardei copt roșu, curățat de coajă și semințe și tocat mărunt
- 1-2 linguri de zeamă de lămâie
- opțional: ½ de linguriță rasă de chimion
- opțional: ½ de linguriță rasă de fulgi de ardei iute uscat (pul biber)
- sare, piper după gust
- pătrunjel verde tocat mare, pentru presărat la final
Mod de preparare:
1. Punem bulgurul într-o sită și-l clătim rapid sub jet de apă rece. Îl lăsăm să se scurgă bine și-l zvântăm.
2. Pentru al nostru pilaf de bulgur, e bine să alegem o cratiță cu fundul grosuț. Încingem cratița pe foc mediu-iute și adăugăm uleiul de măsline. Când uleiul e încins, adăugăm untul, să se topească. În cazul în care aveți posibilitatea să folosiți ghee (unt clarifiat), nu mai e nevoie de ulei.
3. Odată ce s-a topit untul, adăugăm în cratița în care vom pregăti al nostru pilaf de bulgur ceapa tocată, usturoiul și morcovul. Adăugăm 1 praf de sare, amestecăm și călim legumele la foc mic, cam 7-8 minute, cât să se înmoaie bine ceapa (să devină translucidă).
4. După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm roșia decojită și rasă pe răzătoare sau 1 lingură cu vârf de pastă concentrată de roșii. Tot acum adăugăm și pasta de ardei sau 1 ardei roșu copt, tocat din cuțit. Amestecăm bine și, opțional, adăugăm fulgii de ardei iute și chimionul (dacă folosim).
5. Adăugăm imediat supa de pui sau de legume fierbinte. Ca ultimă alternativă, putem pregăti al nostru pilaf de bulgur și cu apă, dar evident că nu va fi exact același lucru. O supă de bază se poate pregăti acasă ușor, din cele mai ieftine ingrediente.
6. În lichidul în care vom găti al nostru pilaf de bulgur, adăugăm și 1-2 linguri de zeamă de lămâie, apoi îl asezonăm cu sare și piper după gust.
Gătirea:
7. Adăugăm bulgurul în baza lichidă, tot deodată. Acoperim cratița cu capacul, lăsând puțin loc să iasă aburul, și fierbem timp de 5 minute la foc mediu.
8. După trecerea primelor 5 minute, reducem focul la minimum, acoperim cratița bine cu capacul și lăsăm bulgurul să fiarbă molcom timp de încă 7-10 minute, până când tot lichidul din cratiță absorbit. Verificăm și indicațiile de pe ambalaj, bulgurul poate avea nevoie de 12 până la 15 minute de gătire. Dacă ne uităm atent la al nostru pilaf de bulgur, vom observa la suprafață niște găurele prin care iese aburul. Așa trebuie să arate când este gata. Oprim focul, punem capacul și lăsăm pilaful să se odihnească timp de 5 minute.
Servirea:
9.
Înainte de servire, afânăm al nostru pilaf de bulgur cu o furculiță. Se
desface frumos bob cu bob, nu va fi deloc lipicios. Prezentăm pilaful
la masă fie într-o caserolă, fie pe un platou pe care-l aranjăm cu
volum. Nu uităm să-l presărăm cu pătrunjel verde, tocat mare, înainte de
a-l oferi mesenilor. Acest pilaf de bulgur se servește cald, ca
garnitură lângă fel de fel de preparate cu carne sau doar cu legume
coapte sau la grătar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.