Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link - https://retetesigust.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Ingrediente:
Pentru 2 blaturi
Această prăjitură de origine maghiară este foarte populară în restaurantele transilvănene, unde sunt prezentate variante care mai de care mai "îmbunătățite”. Astfel, s-ar putea să aveți surpriza de a primi o cupă care să conțină un talmeș-balmeș de frișcă și pișcoturi înmuiate în ceva sirop, lucru cât se poate de străin de Somloi Galuska.
Prajitura Somloi Galuska |
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 1 lingura cacao
- 1 praf de sare
- 1 praf de copt
Pentru sirop
- 200 g zahar
- 250 ml apa
- 10 ml esenta rom
Pentru umplut:
- 1 plic crema vanilie
- 1 plic crema ciocolata (caramel)
- 500 ml lapte
- 6 linguri zahar
- 100 g stafide
- 100 g nuca prajita si tocata
Pentru topping:
- 100 g unt (margarina)
- 100 g zahar
- 1-2 linguri cacao
- frisca
- gem (optional)
Mod de preparare:
- Se fac doua
blaturi simple intr-o tava mica, asupra carora nu am sa mai insist ca
toata lumea stie cum se fac. Unul din 3 oua, 3 linguri zahar si 3
linguri faina amestecate cu 1/2 praf de copt si unul din 3 oua, 3
linguri zahar, 1 lingura cacao si 2 linguri faina amestecate cu 1/2
praf de copt.In fiecare blat adaugam cate un praf de sare cand se bat
albusurile.
- Dupa ce am introdus pe rand tavile in cuptorul dinainte incalzit la 160
grade, preparam cremele conform instructiunulor de pe plic.
- Stafidele le inmuiem in putina apa cu esenta de rom.
- Blaturile fiind subtiri se coc in 15-20 minute, le lasam sa se raceasca apoi le taiem in doua.
- Pregatim siropul punand apa la fiert cu zaharul pina cand acesta se topeste. Adaugam apoi esenta de rom si lasam sa se raceasca.
- Pe o farfurie intinsa punem primul blat simplu pe care il insiropam si
adaugam peste crema de ciocolata, 1/2 din stafidele scurse de sirop si
1/2 din nucile prajite. Deasupra punem ce-a de-a doua parte a blatului
pe care o insiropam.
- Separat procedam la fel cu blatul de cacao si cu crema de vanilie.
- Preparam topingul, punand bucatile de unt la topit, adaugam zaharul si
cacaoa, lasam sa dea 1-2 clocote apoi lasam sa se raceasca putin.
- Peste primul blat cu crema adaugam gem de caise (maciese) asezam apoi al
doilea blat cu crema si turnam topingul de cacao deasupra.
- Dam la rece prajitura pentru cel putin 4 ore. Ideal ar fi sa se lase la rece pina a doua zi cand va fi taiata.
- A doua zi se taie in ce forma doriti.
- Se orneaza cu frisca si se poate servi.
- Prajitura este foarte siropoasa si trebuie sa aveti grija cum umbati cu ea.
- Cu siguranta ca papilele voastre gustative vor fi incantate de savoarea acestei prajituri delicioase.
- Pofta mare !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.