O tigaie, 3 ingrediente și numai câteva minute libere: de
atât ai nevoie ca să faci o masă super gustoasă în timp record pentru
4-5 persoane. Rețetă ideală pentru zilele caniculare în care nu vrei să
te topești gătind ore în șir deasupra aragazului sau pentru zilele
săptămânii în care ajungi târziu acasă de la serviciu.Tortellini la tigaie din 3 ingrediente
Ingrediente:
Tortellini la tigaie din 3 ingrediente
- 600 g tortellini
- 900 ml sos marinara
- 150-200 g mozzarella rasă
Mod De Preparare:
Într-o tigaie mare, adaugă sosul marinara, făcut rapid după instrucțiunile de aici.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline
- 6 căței de usturoi tăiați felioare subțiri/tocați
- 750-800 g roșii la conservă
- 1 praf de ardei iute
- sare, oregano, piper
- 1 crenguță de busuioc proaspăt
Mod De Preparare
În mai puțin de 30 minute ai un sos extrem de popular pe bază de tomate. Perfect pentru bucatele din bucătăria italienească – paste, pizza, pâine cu usturoi, focaccia etc.
Încinge uleiul de măsline într-o cratiță. Adaugă usturoiul tăiat/tocat și sotează-l 1 minut., amestecând continuu. Adaugă roșiile tocate bine, sare, oregano, piper, praf de ardei iute și amestecă bine. Pune crenguța de busuioc la suprafața sosului și împinge-o cu lingura înăuntru. Atenție, nu o tăia/toca, deoarece o vei scoate la final.
Când clocotește ușor sosul, redu focul la mediu spre mic și lasă-l așa pentru încă 10-15 minute, să se îngroașe.
Scoate crenguța de busuioc și mai asezonează, dacă simți nevoia.
*Se poate servi imediat sau se poate ține la frigider într-un recipient cu capac, pentru maximum 5 zile.
Lasă-l 3-4 minute să se încălzească ușor la temperatură mică spre medie. Adaugă tortellini în sos, amestecă și lasă să se facă aproximativ 6 minute, până se fac pastele. Mai amestecă din când în când ca să nu se lipească de tigaie.
Adaugă mozzarella rasă (făcută de casă după rețeta de aici),
Ingrediente
- 1 linguriță și 1/2 sare de lămâie
- 300 ml apă
- 4 L lapte gras
- 1 lingură sare
- 2 linguri de cheag
Mod De Preparare
Pentru că la noi este destul de scumpă, am decis să învățăm să facem mozzarella de casă. E simplu și îți ia numai 30 de minute să o faci!
Pentru început, ai nevoie de următoarele:
- o oală de dimensiuni mari
- un termometru pentru lichide (nu obligatoriu)
- un cuțit lung și lat
- spumieră
- un bol pentru cuptorul cu microunde
- mănuși de cauciuc (nu obligatoriu)
În 240 ml apă dizolvă sarea de lămâie. Într-un vas separat, în restul de apă (60 ml) dizolvă cheagul.
Toarnă laptele în oală și adaugă sarea de lămâie diluată. Pune laptele la încălzit la foc mediu spre mare și, amestecând ușor, adu-l la temperatura de 32-33 grade Celsius (dacă nu ai termometru, îți vei da seama că laptele a ajuns la temperatura optimă dacă îl simți călduț când îl testezi cu un deget).
Dă oala de pe foc, adaugă și cheagul și amestecă ușor. Acoperă oala (poți să o învelești și-ntr-un prosop) și las-o așa 5 minute.
După 5 minute laptele s-a închegat vizibil, are aspect mătăsos. Dacă e tot lichid, acoperă la loc și mai lasă-l așa până se întărește. Când s-a așezat și întărit, ia cuțitul lat și lung (trebuie să atingă fundul oalei) și taie în bucăți individuale astfel: cu cuțitul (tăind până jos) crestează linii paralele verticale și apoi linii paralele orizontale (sub formă de grilă).
Pune oala la loc pe foc la foc mediu până brânzica -în devenire- atinge temperatura de 40 grade Celsius. Amestecă ușor pe măsură ce bucățile se încălzesc, încercând să nu le rupi prea mult.
Încet încet, bucățelele se vor strânge împreună, separându-se de zer.
Dă oala de pe foc și continuă să amesteci ușor încă 5 minute.
Cu ajutorul unei spumiere, scurge zerul. Dă la micround mozarella timp de 1 minut. Scurge iar zerul format.
Pune-ți mănușile chirurgicale și formează buletele de brânză (constituția lor ar trebui să fie una gumoasă). Mai dă-le la micround timp de 30-45 de secunde. Dacă după acest timp temperatura lor internă nu a ajuns la 55 grade Celsius, mai dă-le la micround până o ating, deoarece aceasta e temperatura optimă la care ele se întind cel mai bine. Presară sarea deasupra brânzei și masează astfel încât să intre în ea. Cu amândouă mâinile, întinde și împăturește mozzarella. Pe măsură ce faci asta, vei observa că începe să se întărească și să capete un aspect ușor lucios. (Atenție: nu frământa prea mult, riși să își piardă structura)
Acum e momentul să formezi biluțele de mozzarella. Poți fie să faci o bucată mare, rotundă sau mai multe mai mici.
Dacă nu o faci să o consumi imediat, o poți ține la frigider cel mult o săptămână, într-un vas etanș umplut cu zerul rămas.
pune capacul și lasă să se topească, la foc mic.
Pune busuioc deasupra, dacă vrei să ai o extra pată de culoare aromată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.