Va asteptam cu drag sugestii cu retete pe care doriti sa le publicam pe blog. Folositi acest link -Adauga reteta ta. Nudli cu mac, rețetă de desert tradițional. Desert de casă din aluat cu cartofi și mac. Ce sunt
și cum se pregătesc ”nudli cu mac”, tradiționale în Banat.
Degetele (nudli) cu mac |
Ingrediente:
- 750 de grame de cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
- 75 de grame de gris
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 200-250 de grame de faina
- 80 de grame de unt
- 6 linguri de mac macinat prin masina
- 6 linguri de zahar pudra amestecat cu un plic de zahar vanilat
in plus:
- faina pentru presarat planul de lucru
Mod de preparare:
1.
Cartofii se fierb in coaja - preferabil sa fie din cei albi, mai
sfaramiciosi -, se racesc, apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si
se zdrobesc bine intr-un castron.
2. Se adauga peste cartofi
sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina. Se
framanta rapid, fara a insista prea mult, un aluat molcut, inca
lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in
niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare.
Modelare si fierbere:
1.
Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert. Sare cat pentru
fierberea pastelor, sa zicem 2 lingurite. Se presara cu faina planul de
lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale. Se
modeleaza pe planul de lucru, nudli, nu mai lungi de 9-10 cm.
3. Nudli se pun la fiert in apa sarata, clocotita, toate deodata. Cand nudli se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2
minute apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le
direct in untul topit.
Finalizarea preparatului:
1.
Imediat dupa ce nudli cu mac s-au pus in untul topit, se amesteca cu
grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa, si sa se
imbrace bine cu unt peste tot. Peste ele, se adauga imediat macul
macinat amestecat cu zaharul pudra.
2.
Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este
omogen distribuit - dupa gust, se poate pune zahar.
Servire:
Nudli cu mac se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce
s-au racit putintel. Opțional, puteți adăuga lângă ele puțină smântână
sau un sos de vanilie.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.