Cotlet de porc cu sos de rosii, vin si usturoi. O reteta simpla
de cotlete fragede si suculente, prajite la tigaie si apoi imbaiate in
sos tomat cu usturoi si ierburi aromatice. Un deliciu! Cum se gateste
cotletul de porc astfel incat sa nu devina tare si sec?
Cotlet de porc cu sos de rosii, vin si usturoi |
- 4 felii de cotlet de porc fara os
- putin ulei
- sare, piper
- 1-2 catei de usturoi feliati
- 100 ml vin rosu
- 500 ml suc de rosii
- frunze uscate de busuioc, oregano
- inca 1 catel de usturoi zdrobit
- un strop de zahar
Garnitura la alegere:
- paste simple
In plus:
- putin parmezan razuit
Mod de preparare:
Cum se pregatesc cotletele de porc pentru prajire?
Ar fi bine ca feliile de cotlet sa nu fie prea subtiri ci sa aiba grosime de macar 1,5 -2 cm. Daca au bordura de grasime este bine ca aceasta sa fie usor crestata cu un cutit ca sa nu se stranga in timpul prajirii. Nu cumva sa o indepartati! Cotletul este si asa o carne slaba si putina grasime din jur o mai ajuta cumva…Bate carnea cu ciocanul decat foarte rar.
Am piperat apoi feliile de carne si l-am uns cu putin ulei. Le-am lasat 30 de minute la marinat intr-o caserola. Carnea trebuie sa se tempereze inainte de a fi prajita.
Cum se prajesc feliile de cotlet in tigaie?
Am incins o tigaie antiaderenta fara grasime in ea, la foc iute. Am asezat feliile de carne si le-am lasat 2 minute pe prima fata, le-am intors si le-am mai prajit 1 minut si pe verso. Le-am scos deoparte intr-un castron.Cum se face sosul de rosii cu vin, usturoi si ierburi aromatice?
Am redus flacara de sub tigaie si am adaugat in ea cateii de usturoi maruntiti. Atentie sa nu se arda! Nu i-am lasat decat pret de cateva secunde sa se caleasca in grasimea ramasa de la prajirea carnii si apoi i-am stins repede cu paharelul de vin rosu. Am marit flacara de sub tigaie si am asteptat ca vinul sa fiarba si sa se evapore alcoolul din el.Cu aceasta ocazie am racait bine fundul tigaii cu o lingura de lemn, asigurandu-ma ca dezlipesc toate micile fragmente caramelizate ramase de la frigerea carnii. Ele dau gustul si aroma acestui preparat!
Dupa 2-3 minute am turnat si sucul de rosii si am asezonat totul cu sare, piper, busuioc si oregano. Am redus flacara si am lasat sosul la fiert 8-10 minute. Se va ingrosa frumos. La final am mai pus 1 catel de usturoi zdrobit ca sa aiba aroma proaspata, nu doar cea a usturoiului prajit la inceput. Am pus si un strop de zahar ca sa corectez aciditatea rosiilor.
Am stins focul de sub tigaie si am cufundat feliile de carne in acest sos parfumat. Am avut grija sa torn si toata zeama lasata de ele in castronul in care s-au odihnit.
Servire cotlet de porc cu sos de rosii
Am fiert repede niste paste simple cu sare si le-am stropit cu putin ulei de masline.Fiecare a primit in farfurie cate o felie de cotlet de porc cu sos de rosii si cate o gramajoara de paste. Ca sa ramanem in zona italiana, am presarat si cativa fulgi de parmezan peste minunatia aceasta de mancare. Am decorat-o si cu frunze proaspete de busuioc.
Carnea este moale si frageda, sosul este foarte gustos, acrisor si aromat. Sa incercati si voi aceasta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.