Pentru consumul din zilele sarbatorii, am gatit o prajitura in premiera. Nu numai aspectuoasa este “Furnicuta” dar
este si una dintre cele mai gustoase prajituri.
Prajitura “Furnicuta” cu nuca, mac si crema |
INGREDIENTE:
BLAT 1
4 albusuri de ou
4 linguri de zahar
3 linguri nuca macinata
2 linguri faina
un varf de sare
4 albusuri de ou
4 linguri de zahar
3 linguri nuca macinata
2 linguri faina
un varf de sare
BLAT 2
5 albusuri
5 linguri de zahar
3 linguri mac
3 linguri faina
un varf de sare
5 albusuri
5 linguri de zahar
3 linguri mac
3 linguri faina
un varf de sare
CREMA
250 gr unt moale, la temperatura camerei
10 linguri zahar
9 galbenusuri
esenta de vanilie
coaja rasa de portocala
5 linguri apa
250 gr unt moale, la temperatura camerei
10 linguri zahar
9 galbenusuri
esenta de vanilie
coaja rasa de portocala
5 linguri apa
IN PLUS
2 foi napolitana
2 foi napolitana
MOD DE PREPARARE:
Scoti untul din timp ca sa se inmoaie.
BLAT 1
1. Separi albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le pui in craticiora in care vei fierbe crema.
2. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugi apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.
3. Preincalzesti cuptorul la 170-180 grd.
4. Adaugi faina cernuta si nuca si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura sau cu telul para.
5. In tava cu hartie de copt, distribui lingura cu lingura compozitia si apoi nivelezi.
6. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.
BLAT 24. Adaugi faina cernuta si nuca si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura sau cu telul para.
5. In tava cu hartie de copt, distribui lingura cu lingura compozitia si apoi nivelezi.
6. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.
1. Separi albusurile de galbenusuri.
2. Amesteci faina cu macul.
3. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugai apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.
4. Adauga faina cernuta si macul, si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus.
5. Pui hartie de copt in aceeasi tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
6. Dai tava in cuptorul deja cald, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.
CREMA
1. Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
2. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa si le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
3. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta a unei smantani.
4. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.
ASAMBLARE
1. Am desprins hartiile de copt de pe blaturi.
2. Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema.
3. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema - il rastorni.
4. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
5. Intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.
Pune o greutate deasupra - dar nu foarte grea - ca sa se lipeasca crema de foi.
Portioneaza cu un cutit cu lama extrem de subtire, bine ascutita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.