Am convingerea că o să vă placă și vouă acest ”chiftele gratinate”
din cale afară de gustos. Gustul bun și senzația de satisfacție
deplină a unei mese de pranz.
CHIFTELE LA CUPTOR CU CARTOFI SI SOS DE ROSII CU LEGUME |
Ingrediente:
chiftele:
- 300 de grame de carne tocată
- 150 de grame de dovlecei rași pe răzătoarea cu găuri mari
- 2-3 fire de ceapă verde, tocată în rondele fine
- 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
- 1 chiflă obișnuită, înmuiată bine în lapte și apoi bine stoarsă
- 1 ou întreg
- 1/2 legătură de pătrunjel verde, tocat
- sare, piper
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/4 linguriță nucșoară rasă
- 1 linguriță paprika dulce, aromată
- 3 linguri de făină, pentru presărat chiftelele
- 200 ml. ulei vegetal, pentru prăjit
sos:
- 6 fire de ceapă verde, tocată rondele
- 1 tulpina de telina, tocată cubulețe
- 1-2 morcovi tineri, tocați cubulețe
- 3 căței de usturoi, tăiați lamele fine
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 conservă de roșii în bulion
- 1 linguriță oregano uscat, mărunțit
- 1 frunză de dafin
- sare, piper după gust
- 1 linguriță de zahar
în plus:
- 1,2 kg. cartofi
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare
- 150 de grame de cașcaval
- 1/2 legătură pătrunjel verde tocat, pentru presărat la final
2. Cu palmele umezite, se rup bucăți din ”aluatul” de chiftele și se modelează chifteluțe ceva mai mici decât o minge de ping-pong.
3. Se tăvălesc chifteluțele prin făină, scuturându-se de făina în exces. Se încinge uleiul vegetal într-o tigaie și se rumenesc rapid chifteluțele pe ambele părți, la final scoțându-le pe șervete de hârtie absorbantă, ca să se dreneze de uleiul în exces.
4. Cartofii se curăță apoi
se taie în bucăți pe cât posibil egale și se pun la fiert într-o oală cu apă rece la care adăugăm și 1
linguriță cu vârf de sare. Vom fierbe cartofii cât să se înmoaie dar să
își păstreze bine forma, să nu se zdrobească.
5. Pornim cuptorul și îl fixăm la 190 de grade Celsius iar cât se încălzește, ne ocupăm de sos: punem pe foc mediu o tigaie cu cele 2 linguri de ulei și adăugăm ceapa verde, usturoiul, țelina și morcovii, toate tocate mărunt, împreună cu 1 praf de sare. Se călesc legumele pe foc mediu spre mic, amestecând frecvent și adăugând câte 1-2 linguri de apă fierbinte până când se înmoaie bine.
6. Se adaugă roșiile în bulion, oregano și frunza de dafin și se dă în câteva clocote bune. Dacă sosul e prea dens în această fază, se mai adaugă apă fierbinte și se mai fierbe puțin. La final, se potrivește gustul sosului cu sare, piper și zahăr și se îndepărtează frunza de dafin.
7. Când cartofii sunt suficient de fierți, se scurg de apă, se pun într-o formă potrivită pentru cuptor, se stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline și se asezonează cu sare.
8. Printre cartofi se aranjează toate chiftelele și se toarnă deasupra lor sosul.
9. Se repartizează sosul uniform deasupra cartofilor și chiftelelor și se dau la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius pentru un timp de 20 de minute.
10. După trecerea primelor 20 de minute, deasupra de chiftele și cartofi se aranjează felii de cașcaval și se dau în continuare la cuptor, pentru încă 10-15 minute, până când brânza se gratinează frumos.
11. Se presară cu pătrunjel verde tocat și se poate degusta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea si/sau propune imbunatatiri, despre/la acest articol.
Multumesc pentru comentariul tau.